Resealbum: Thailand och Indien
Visningar: 253

Taj Mahal

DET ÄR INTE MÅNGA SOM HAR LYCKAD ATT FOTOGRAFERA HÄR.Det var många vakter runt båda sagofagerna. Ingen av vakterna ingrep dock när jag fotograferade utan blixt (dom trodde nu att det inte skulle bli någon bild för det var ganska mörkt).

Kenotafer och gravar Kenotafer i Taj MahalMumtaz Mahals kenotaf ligger precis i mitten av den inre kammaren. På en 1,5 meter bred och 2,5 meter lång rektangulär marmorsockel står en mindre marmorkista. Både sockeln och kistan har inläggningar av ädel- och halvädelstenar. Kalligrafiinskriptioner på kistan identifierar Mumtaz. På locket av kistan finns en upphöjd rektangulär rombform som ska föreställa en skrivtavla.

Muslimsk tradition förbjuder dekoration av gravar, så kvarlevorna efter Mumtaz och Shah Jahan ligger i en relativt enkel krypta under den inre kammaren i Taj Mahal. De ligger i nordsydlig riktning, med ansiktena till höger (västerut i riktning (qibla) mot Mekka).

Shah Jahans kenotaf står väster om Mumtaz’. Det är det enda synbara asymmetriska inslaget i hela Taj Mahal-komplexet. Hans kenotaf har större än hustruns, men med samma inslag. En större kista på en något större sockel, även den dekorerad med skulptur och och kalligrafi som identifierar Shah Jahan. På kistlocket finns en skulptur av en pennask. (Pennasken och skrivtavlan var traditionella begravningssymboler för män respektive kvinnor i mogulriket.)

Sex av Guds nittionio namn finns skrivna i kalligrafi på Mumtaz Mahals grav i kryptan. Shah Jahans grav har en kalligrafiinskription, som inte är från Koranen, utan handlar om denne mogulhärskares viloplats. En del av inskriptionen lyder “Han reste från denna värld till evighetens bankettsal den tjugosjätte natten i Rajab, året 1076 efter hijra."
Plats: Indien
Bilden tagen: 6 februari 2011
Kommentarer
Av Dodi
1 mars 2011 22:43
Du var modig som vågade börja fotografera där inne, väldigt vackra och sällsynta bilder, intressant text!
27 feb. 2011 21:12
Ha! Ja, se där!! Du lyckades smygfota, det vågade jag aldrig göra :)
Av Rolf_52
11 feb. 2011 12:15
inte så vanligt med ineriörer från Taj Mahal...tur att du inte blev gripen;)
Av Switch
10 feb. 2011 13:47
Evighetens bankettsal låter inte så hemskt...
10 feb. 2011 11:07
Intressant att läsa ...