Gyllene Triangeln

Travelfun
Medlem sedan 2006, besökt 30 länder

Foto: travelfun, medlem sedan 2006
Foto: travelfun, medlem sedan 2006
Foto: travelfun, medlem sedan 2006
Foto: travelfun, medlem sedan 2006
De flesta Indienresenärer som landar i Dehli väljer att resa den välkända rutten mellan Delhi- Agra- Jaipur, som kallas för den Gyllene triangeln. Det är en perfekt början på en Indienresa, men var beredd på att du kommer få mersmak. Här guidar Reseguidens medlem Kristin, alias Travelfun, till sitt Indien.
Publicerad 16 april 2013

Välkommen till Delhi

Kontrasterna är stora och här hittar man både slumområden och golfklubb mitt i stan. På takbarerna sitter Delhis rika ungdomar och dricker drinkar eller öl på flaska. Bilarna är välsignade med “aum” eller ”sol” märket på motorhuven. Man stannar för kor, men inte för människor. Kulturen är helt klart mycket annorlunda från hemma, men det är ju också kanske därför man reser till Indien, och Delhi är första stoppet på den så kallade ”Gyllene Triangeln. Sevärdheter du inte får missa i Delhi är bland annat ”Red Fort” med sina röda sandstensmurar och ”Qutub Minar” som är ett stort område med en cirka 70 meter hög minaret som börjades byggas redan 1193. Du finner även moskéer, sik tempel, kyrkor, presidentpalatset och små gömda caféer, butiker och takbarer. ”Village in the city” är just ett sådant område som är värt att besöka för att strosa runt bland butiker och takbarer.

Till Agra tar man sig lättast med tåg

Helst tidigt på morgonen. Jag hade hört många olika historier om tågen i Indien innan jag åkte så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Träbänkar och råttor lyste dock med sin frånvaro. Bra med benutrymme, först blir vi serverade fika med te, kex och godis och en stor varsin vattenflaska, sedan frukost. Två väl hygieniskt inpackade bröd, omelett och mangojuice.

Taj Mahal och Agra Fort

Agra är inte den vackraste av de tre destinationerna i den Gyllene Triangeln, men här finns helt klart Indiens vackraste byggnad, Taj Mahal. Välkänt som världens största kärleksgåva då det uppfördes som gravkammare åt Mogulen Shah Jahans hustru, Mumtaz Mahal, som dog i barnasäng efter parets fjortonde barn. Detta marmorpalats har utsetts till ett av världens sju nya underverk och måste upplevas med egna ögon. Mindre känt är kanske Agra Fort som visar upp en magnifik arkitektur. Man bör ta en guidad tur för att förstå innebörden av de olika byggnader och rum man går runt i för att förstå hur otroligt flott mogulerna levde under sin storhetstid. Här finns egen vinodling, blomsterpooler för att det skulle dofta gott på palatset, sovrum med fläktning, bibliotek osv. Numera är det bara apor och färgglada fåglar som bor i palatset.

Den rosa staden

Huvudstaden i Radjastan och sista stoppet av gyllene triangeln. Allting har en mening och betydelse i Indien, och den rosa färgen betyder ”Välkommen”. Det finns massor att se och göra i Jaipur, och det är värt att spendera någon extra dag här. Njut av Masala chai till frukost och ta en middag i solnedgången vid Amber Fort och spana in utsikten över den rosa sandstensstaden. Skippa dock att rida elefant genom porten, elefanterna här mår inte bra av det. Missa istället inte upplevelsen av att se en bollywood bio när du är här. Alla i salongen hejar, sjunger och skrattar- vilken känsla!! Ett måste här är att också åka till gamla stan. Dofterna av kryddkombinationerna från spicemarket, ljuden från bilar, cyklar, bussar, ritchka och autoritschkas som tutar lika mycket på varandra som på en gris som går mitt i vägen tillsammans med kossorna. Människorna, färgerna. Det är svårt att beskriva med ord och en mycket speciell upplevelse. På marknaden kan du shoppa kryddor, te, tyger, saris, handgjorda smycken och konstverk. Allt är billigt. Här ligger också Vindarnas palats (Hawa Mahal) som är en av Indiens mest fotograferade byggnader. Mitt i staden ligger också City Palace där ättlingarna till den sista styrande maharajan fortfarande bor. En del av palatset är öppet för allmänheten.

Ta sig hit

Alla stora flygbolag flyger till New Delhi.

Att tänka på:

• Åk gärna vintertid, då det kan bli mycket varmt på sommaren. Det kan däremot också bli ganska kallt december till januari, så kolla väderrapporten innan du åker och ta eventuellt med lite tjockare tröjor.
• Kvinnor bör inte gå ut själva när mörkret fallit i Delhi.
• Ansök om visum till Indien i god tid. De senaste åren har tjänsten skötts av TT Services men nya rutiner började gälla 6/11-12. I dagsläget ansöker du hos Cox & Kings Global Services på David Bagaresgata 26B i Stockholm. Du kan också ansöka genom att betala och skicka ditt pass per post, för aktuell information kontrollera alltid med Indiska ambassaden.
• Det är förbjudet att föra med sig valuta in i landet, så ta med US-dollar eller Euro att växla, alternativt ta ut pengar på ATM på flygplatsen.
• Gyllene Triangeln är en bra början på Indien-semestern, men du kommer garanterat få mersmak, och det är bara en mycket liten del av detta stora land som du besökt och det skiljer sig enormt mycket från exempelvis södra Indien.
• Har du mer tid, kombinera även med en resa till någon av de heligaste städerna Varanasi eller Pushkar, eller varför inte njuta en vecka eller två på en av södra Indiens stränder.


Flyg till Indien