Resealbum: Thailand och Indien
Visningar: 137

Djurlivet i Ranthambhore reservatet

Björnarnas tänder har i överensstämmelse med deras levnadssätt inga egentliga rovtänder. Björnar lever till stor del och långa tider uteslutande av växtämnen. Detta gäller i synnerhet de yngre björnarna. Hos de äldre framträder rovdjursnaturen starkare. Björnar skiljer sig från de andra familjer i samma ordning därigenom att de i allmänhet har en stor och klumpig kropp, kort svans och raka tår med långa, trubbiga klor, som inte kan indragas.

Ögonen är små och öronen är runda och uppåtriktade. De har en långsträckt nos och tandformeln är I 3/3 C 1/1 P 3-4/4 M 2/3, alltså 40 till 42 tänder[1]. Björnar är hälgångare och deras fotsulor är oftast försedda med hår. Bara några arter som ofta klättrar i träd, till exempel malajbjörnen, har naken fotsula. Svansen är bara en liten stump. Pälsen är oftast lång och hos de flesta arter enfärgad och oftast brun eller svart. Undantag är jättepandan med påfallande svartvit teckning och isbjörnen som är vit. Ljusare markeringar på bröstet och i ansiktet finns hos några arter.

Vikten varierar mellan 25 (malajbjörn) och 800 kilogram (isbjörn, sällan upp till 1000 kg), varvid hannar alltid är tydligt tyngre än honor.[1] Längden ligger mellan 100 och 280 centimeter.
Plats: Indien
Bilden tagen: 4 februari 2011
Kommentarer
30 nov. 2011 08:55
Baloo!!
10 feb. 2011 22:54
Tur för dig att du har ett riktigt teleobjektiv!