Världens bästa Gotlandsguide!

Klaras
Medlem sedan 2017

Foto: Klara Svensson
Foto: Klara Svensson
Foto: Klara Svensson
Foto: Klara Svensson
Foto: Klara Svensson
Foto: Klara Svensson
Foto: Klara Svensson
Foto: Klara Svensson
Foto: Klara Svensson
Klara Svensson är född och uppvuxen på Gotland, tv-makare och har podden Trettio plus trevar med Tove Norström och Sofi Fahrman. Hon älskar framför allt mat och allt som går att dricka, så dessa tips kommer framför allt vara välbeprövade inom fika och restaurang. Somrarna spenderar hon i sin strandbod i fiskeläget Ygne på Gotland.
Publicerad 31 maj 2017

Äta & fika


Restaurang Bakfickan, Stora Torget i Visby

En helt underbar liten fiskrestaurang som har många år på nacken. Här kan man få en perfekt stekt strömming med potatispuré. Men testa gärna deras lite finare fiskrätter, de håller nästan alltid solklar Michelin-klass. Ett extra bonus för den helt avslappnade och mysiga inredningen. Hit drar jag och min kille på romantisk dejt varje gång vi är på ön.

Själsö Bageri, Själsö

I Själsö norr om Visby ligger det här fiket. Jag älskar deras pain chocolat, croissanter och köper ofta med mig bröd hem. Bra kaffe och senaste nyheten är att de börjat med frukostpaket. Jag som älskar att äta frukost ute kan säga att det finns alldeles för få ställen som klarar mitt frukost-test. Själsö bageri är ett av få ställen som gör!

Själsö bageris brödbil

Den här lilla svarta bulan brukar stå parkerad i Östercentrum. För alla dom som har svårt att ta sig till Själsö så kan man köpa bröd och fikabröd här.

Gotlands kafferosteri, Adelsgatan 32 i Visby

Jag älskar kaffe och ett av Sveriges bästa kafferosterier hittar man i Visby. Det här är ett familjeföretag och ett av Sveriges första mikrorosterier. Rosten står mitt i butiken som drivs av Petronella och hennes pappa Bengt (be honom om spökhistorier, han har MÅNGA). Köp med hela bönor hem och ha dom i kylen eller frysen, och se till att portionsmala vid behov. Petronella och Bengt anordnar även kaffeprovningar – ett måste för alla som älskar kaffe. Har man inte vägarna förbi så har de en webbshop här: http://www.gotlandskafferosteri.com

Lilla Bjers, Västerhejde

Det här är en liten upplevelse i sig. Här kan man äta fantastisk bra mat som är ekologiskt odlad på gården. Luncherna är toppklass och plånboksvänliga. Lilla Bjers har även gårdsbutik och försäljning av sina grödor. Väldigt romantiskt alltsammans. Hit brukar jag och min kille cykla på sommaren, och avnjuta lunch eller middag i deras lummiga trädgård. De har även gott om sittplatser inomhus i sitt glashus om vädret är sämre.

Furillen by Prima

Prima Gård har tagit över Furillens kök denna säsong, och jag fick nöjet att testa deras bröllopsmeny i våras. Fantastiskt käk! Lokala råvaror, och det bästa lammet jag ätit i mitt liv. Har man inte råd att bo över på Furillen så kan man ta en dagsutflykt och njuta av den fina naturen, käka en bit mat eller ta en fika. Det finns en lösning för alla plånböcker, huvudsaken är att man åker hit.

Krakas, Kräklingbo

Krakas är en fin liten krog som ligger mitt i ingenstans: Kräklingbo. Här fick jag för första gången smaka på en ekfatslagrad sherry, och har sedan dess varit FAST. Hit åker jag minst en gång och käkar varje sommar, men mitt tips är att antingen bo över eller fixa skjuts om man vill avnjuta deras vinpaket. För det vill man. De importerar sina egna viner och dom är JÄTTEGODA. Tyvärr lite deppigt för de går ju inte att beställa på Systembolaget sen.

Berså, Tofta

Kombinationen fik och butik brukar sällan vara lyckad, men i det här lilla huset mitt i Tofta så blir man inte besviken. Genuint, vackra saker och fantastiskt gott fikabröd! Känns lite som att kliva in i en svunnen tid på nåt sätt. Ditt barndoms somrar kanske.

Surfers

Här äter man supergod mat från kinesiska sichuan-köket, men man går också ut och klubbar! För ingen av oss som är födda på Gotland pallar att gå på de riktiga klubbarna sommartid. Utan vi trängs här och dricker oerhört goda drinkar och skapar ett dansgolv som egentigen inte riktigt finns. Drinken med mango och mynta är en klassiker. Surfers finns även i Stockholm, men det är liksom inte samma sak. I lägenheten som ligger i bottenvåningen mittemot Surfers bodde min mormor (ja hon vaknade nog ett par gånger av mina fylleknackningar, må hon vila i frid), och ett stenkast upp för backen är jag född och uppvuxen. Det här är mina kvarter!

Pensionat Fridhems kaffestuga, Högklint

Här var min farfar tillsynsman på 60-talet. Pensionat Fridhem har en otrolig historia, och anlades i slutet av 1800-talet av Prinsessan Eugenie. Vackra träsnickerier och en otroligt lummig trädgård. Knata ner till kaffestugan som ligger vid klippbranten med utsikt över Högklint. Det här är inget modernt fik, det är precis vad det heter: en kaffestuga.

Brooklyn Burgers’n Bar, Stora torget i Visby

Bästa burgaren i Visy hittar man på Brooklyn Burger. Den har bra bröd och knaprig paddy som är saftig inuti. Jag älskar burgare och har ätit på alla ställen ni kan tänka er och jag ger detta hak absolut godkänt! Är man ute efter bakfyllepizza så rekommenderar jag Tigris eller Lilla Elefanten.

Inredning


Akantus

Jag gör inte Gotland utan att besöka Akantus. Den enda inredningsbutik jag tycker att man behöver. Här blandas nya grejer med antikt, för barn och vuxna, och priserna varierar från JÄTTEDYRT till RIMLIGT. Det är en härlig mix av saker, både det som är perfekt och det som skaver. Lite som min personlighet.

Lotti Lundahl, Lickershamn

Lotti är keramilkern och konstnären som varvar ner i ett kloster då och då. Jag älskar hennes opretentiösa och jordnära skapelser, och har många kaffekoppar och skålar hemma. Hennes produkter finns på gårdsbutiken i Lickershamn, men säljs även vid Krusmyntagården. Om ni har vägarna förbi fina Lickershamn så passa på att ta lite rökta räkor och ett glas Sancerre på Hamnkrogen.

Berg-Österdahl, Hablingbo

På den här lilla konstnärsgården huserar min allra tokigaste kompis Elena. Hon spenderar halva året på en alptopp i Schweiz och andra halvan på sin gård här i Hablingbo, där hon byggt en lada enligt schweizisk byggnadsstil. Här skapar hon allt från konst till inredning och specialgjorda möbler. Hon slukar även eld och har ett tipitält som gästerna får bo över i, och dit kommer hennes vänner från världens alla hörn. Jag har själv många av hennes klassiska liljor och klockor. Kolla efter skylten som är i form av en jättestor lilja vid vägen i Hablingbo.

Åsa Lindström, Hablingbo

Åsa börjar bli gammal i gemet men jag tycker fortfarande att hennes koppar är bland det vackraste jag vet, och jag använder dem till allt från kaffe till kall, torr cider. De kostar en mindre förmögenhet men tricket är att samla! Man köper 1-2 koppar per år. Butiken finns i Hablingbo creperi. På gården finns en rolig lekplats för barnen.

Natur


Ygne fiskeläge och Högklint

Här har ni dramatisk natur och fantastiska stenstränder. Mellan Högklint och Ygne fiskeläge går det en klippstig som man måste vandra, och på vägen kommer man trilla över Rövar Liljas håla. Strandbodarna nere i fiskeläget är bland annat ritade av Thomas Sandell. Här hänger jag hela somrarna, med evighetslånga solnedgångar och grillning på stranden. Det är som en dröm.

Lausviken

Här har ni en barn-, hund- och hästvänlig strand. Gotlands mest långgrunda sandstrand, vilket gör att vattnet blir urvarmt och härligt. Själva stranden är mest små fickor i vassen, så hit åker man för att bada (inte för att flexa muskler…). Den här viken är superpopulär bland kite-surfare så blåser det på så har man mycket att titta på. Som barn red jag hit och badade med min häst. Hästar älskar att bada! För att boka en ridtur till viken, kolla: http://ridturergotland.se

Fårö

Fårö är ju precis allt det som man hoppas att det skall vara, så hit bör man åka någon gång i sitt liv. Norsta aurar, det galna naturreservatet Ullahau och raukområdet Langhammars är oslagbara. Och jag älskar Ekeviken. Fikar gör man på Sylvis döttrar och käkar gör man bäst på Fårögården. Men Fårö är som allra minst en heldagsutflykt så tänk på att planera och åka dit tidigt. Färjorna går i skyttetrafik men är smockfulla.

Storsudret

Åk till storsudret. Gör det bara. Södra Gotland är BÄST. Det finns en anledning till att kändisarna trängs här, och här finns massa bra ställen att hänga och äta på, och billiga loppisar så det räcker och blir över i år och dagar.

Kettelvik och Hoburgen

Vägen ner mot Hoburgen är fantastisk. Det känns som att vara på Irland (jag har i och för sig aldrig varit på Irland). Är man nere på storsudret så måste man ta den här vägen.

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige

Bra erbjudanden i Sverige