Sudret – öppna landskap där själen finner ro

Kristinbarcelona
Medlem sedan 2012, besökt 32 länder

Foto: kristinbarcelona, medlem sedan 2012
Gotlands sydspets är min fasta punkt i tillvaron. Dit återvänder jag för att finna frid i själen och få inspiration och energi. Det är framför allt ljuset som får mina sinnen att vibrera. Den gotländska sommarnatten är berömd men ljuset en klar vinterdag vid havet är utan motstycke
Publicerad 3 juni 2013

Res till Sudret med öppna sinnen och ögon känsliga för blått!

Alla vägar leder till Burgsvik

Huvudorten på Gotlands sydspets är Burgsvik, som ligger cirka 8 mil söder om Visby. Det är en liten by med fin sandstrand och bra service. Det är den naturliga utgångspunkten för din upptäcktsresa runt Sudret. Ta dig gärna runt med bil och stanna till för sköna promenader eller cykelturer.

Sevärdheter och tips på matställen med det lilla extra


Bottarvegården

Från Burgsvik kör du söder ut genom ett vackert landskap till Vamlingbo och Bottarvegården, en autentisk medeltida gotlandsgård. Den har bevarats och restaurerats och är numera ett kulturcentrum. Här finns ett trevligt café, teater och en butik med lokalt hantverk och du kan besöka gården som ett museum. Här hålls traditionerna högt. På nyårsdagen går det stora ”Kaffikalaset” av stapeln då det bullas upp med traditionsenligt hembakt från gårdarna omkring.

Vamlingbo prästgård och fågelmålare Lars Jonsson

Fortsätt landsvägen söder ut till Vamlingbo kyrka och prästgård. I den vackra huvudbyggnaden har fågelmålaren Lars Jonsson sin utställning. Njut av konst och en vacker köksträdgård. I ladugården finns ett Naturum där du bland annat kan spela på en vårtbitarorgel!

Vacker kustväg och Hoburgen

Litet längre söderut, vid skylten “Vacker Kustväg” ska du svänga av. Vägen, smal och vindlande, tar dig mot Gotlands sydspets genom ett underbart landskap. Efter en krök öppnar sig plötsligt vyn och du har havet framför dig. Oavsett årstid är utsikten slående. Härifrån följer vägen kusten. Ljuset här är starkt men samtidigt milt, svårt att beskriva men alltid speciellt. Strax når du en av Gotlands mest kända landmärken: rauken Hoburgsgubben. Havet har format ett huvud i berget och det finns en spännande sägen kring rauken. Utsikten uppifrån Hoburgsberget är makalöst vacker och på sommaren dofter det gott av timjan. Havet omkring är grunt och opålitligt så det råder badförbud. På Restaurang Majstregården strax intill kan du äta en bit mat eller fika med havet i panoramavy framför dig. Saffranspannkaka med salmbärssylt och grädde är en gotländsk klassiker och ett måste! Som tur är erbjuder backarna omkring goda möjligheter till motion.

Hoburgs fyr och Gotlands sydligaste gård

Uppe på heden ovanför Hoburgen blickar Hoburgs fyr ut över det omgivande havet. Det är Gotlands sydligaste fyr, byggd i kalksten. Sommartid är den öppen för besök. Uppe vid det enorma prismat, 60 meter över havet, är utsikten fantastisk med havet i tre väderstreck. Du har också fin utsikt över Gotlands sydligaste gård, Digrans, med anor från 1100-talet och en säregen historia. Namnet sägs komma av att gårdsfolket var några av de få som överlevde digerdöden som härjade på 1300-talet.

Holmhällar

Följ landsvägen norrut från Hoburgen. Fortsätt mot “Holmhällar” och “Holmhällar Pensionat”. I gammaldags pensionatsmiljö kan du äta till exempel riktigt god spätta och hyra rum eller stugor året runt. Byggnaderna ligger insmugna bland de låga tallarna med havet som granne. Naturen inbjuder till långa promenader och upptäcktsfärder till raukområdet, fiskeläget med sina små stenstugor, sandstranden och den doftande strandskogen. Längs den steniga rauk-stranden blommar ett blått hav av ståtlig Blåeld i juli. Holmhällar är också mycket vackert i vinterskrud!

Hamra Krog

Kör “lilla vägen” norrut mot Hamra. Den passerar utanför pensionatet och är en parallellväg till landsvägen som tar dig igenom vackra marker, ger dig glimtar av havet och visar dig fina gotlandsgårdar. Lilla orten Hamra är känd för Göran Ringboms slagdänga om Snabbköpskassörskan. Göran byggde upp en krog och krukmakeri i Hamra, mitt emot livsmedelsaffären. Det var där tant Maja, som inspirerat till texten, satt i kassan och hon blev kändis i och med att Görans låt slog igenom. Snabbköpet är borta men krogen och krukmakeriet lever och utvecklas. Här kan du bo eller bara stanna till för att äta på krogen och lyssna på live-musik. Både Göran och inbjudna spelar och stämningen är alltid hög.

Här bor du bäst


 • Burgsvik:
  Pensionat Grå Gåsen (känt från TV!), rum
  Burgsviks Camping, camping och stugor

 • Holmhällar:
  Pensionat Holmhällar, rum och stugor

 • Hamra:
  Hamra Krog, lägenheter


Här äter du bäst


 • Burgsvik:
  Burgsviks Camping. Restaurang och kiosk
  Restaurang Grå Gåsen. Restaurang och pub
  Folkeryds. Café med hemlagade luncher, surdegsbröd och gott fika, beläget mitt i Burgsvik. Nya ägare och hemsida saknas i skrivande stund.

 • Vamlingbo:
  Vamlingbo Prästgård. Café, konsthall, trädgård och Naturum

 • Hamra:
  Pensionat Holmhällar. Restaurang och kiosk
  Hamra Krog & Krukmakeri. Restaurang, café och bar

 • Hoburgen och Sundre:
  Körsbärsgården. Konsthall, trädgård och café
  Restaurang Majstregården. Restaurang, café och kiosk


Här badar du

Burgsviks hamn har en fin liten sandstrand och vid Holmhällar finns en fantastisk 3 kilometer lång, ljus sandstrand. På båda ställena är det långgrunt.

Så tar du dig hit

Du kan flyga eller ta båten hit från fastlandet. Vanligast är från Oskarshamn eller Stockholm. För att ta dig ut till Sudret kör söderut från Visby. Kustvägen via Klintehamn är vackrast. Det går också bra att ta bussen från Visby.

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige

Bra erbjudanden i Sverige