Att göra på Gotland

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
www.gotland.info/Mats Jansson
Foto: Mikael Jägerbrand
www.gotland.info/Mats Jansson
På Sveriges största ö, Gotland finner du miltals med sandstränder, unik matkultur, historia och sevärdheter. Här ger vi tips till dig som vill lära känna denna vackra och säregna ö.
Publicerad 28 april 2020

Sveriges största ö

Gotland är Sveriges största ö och ligger utanför den småländska kusten. Ön är 170 km från norr till söder med ca 59 000 invånare, varav ca en tredjedel bor i Visby. Sommartid fördubblas antalet personer på ön då turister kommer hit. Flest besökare bor i Visby eller i turistområdena Kneippbyn, Snäck och Tofta, alla någon mil från staden.

Visby - världarvstaden

Staden var ett viktigt fäste under vikingatiden, varifrån de äldsta fynden som gjorts i Visby är daterade till 700-900-tal e. Kr. Så här finns en lång och intressant historia med många historiska sevärdheter att titta på. Den absolut mest kända är ringmuren med dess torn som omringar staden. I centrum finns många små butiker som säljer lokalt hantverk, mysiga restauranger och kaféer.
Resor till Visby, Sverige

Stenhårda sevärdheter

Visby ringmur har bidragit till att staden klassas som världsarvstad. Muren är 3,4 kilometer lång och byggdes på 1200-talet, det är en av världens äldsta bevarade stadsmurar. En annan stenig sevärdhet är de vackra stenformationerna, raukarna, som finns runt om på Gotland. Den mest berömda rauken är Hoburgsgubben på södra ön, men det finns även raukar i Langhammars, Folhammar och Lickershamn.

Hitta din egen strand

Ett av de främsta skälen till att så många turister besöker Gotland varje år är de många stränderna. Öns ca 800 km långa kust består till stor del av just det, så det går alltid att hitta en strand som du kan ha helt för dig själv. Eftersom ön är långsmal så har du heller aldrig mer än 25 km till stranden. Många stränder består av klappersten men det finns också flera fantastiska milslånga sandstränder, bland annat i Tofta.

Vikingar och grottor

Om du vill göra dagsutflykter så finns det massor av sevärdheter på Gotland. Norr om Visby ligger Lummelundagrottan som är öppen för turister. I Vikingabyn i Tofta kan barnen uppleva vikingar. Norr om Gotland ligger vackra Fårö med härliga sandstränder. Utanför Klintehamn på sydvästra Gotland ligger ön Stora Karlsö där du kan bo på vandrarhemmet eller bara göra ett besök över dagen.

Fornminnen

Gotland är ett av Sveriges rikaste områden när det gäller sevärda fornminnen som skeppssättningar, gravfält och fornborgar. En typ av fornminnen som bara finns på Gotland är bildstenarna som är fyllda av bilder från den fornnordiska mytologin. Du hittar flera bildstenar på Bunge museum och på Gotlands Fornsal i Visby. På det senare museet kan du även se Sveriges allra största silverskatter och i ett särskilt rum finns 100-tals kilo silver från vikingatiden.

Den gotländska maten

Den mest typiska kötträtten på Gotland är lamm vilket du kan äta på nästan alla restauranger på ön. Lamm går att äta både i grytor, kokt och grillat. Något för den vågade är att äta griljerad lammskalle. Den typiska drycken är brygd Gotlandsdricka som bland annat får sin speciella smak av en och malt. En efterrätt som du måste testa är saffranspannkaka med salmbärssylt.

Så tar du dig hit

Flyg: Sommartid kan du flyga direkt till Visby från många av Sveriges större flygplatser.
Färja: Det är relativt smidigt att ta med bilen till Gotland då det dagligen går bilfärjor från Nynäshamn, Oskarshamn och Västervik. Men tips är att boka en biljett så tidigt som möjligt eftersom färjorna ofta blir fullbokade under juli.

Så fixar du boende på Gotland

Under större delen av året är det mycket lätt att hitta ledigt boende både i Visby och på övriga Gotland men många mindre bed & breakfast och vandrarhem kan vara stängda under vintern. Under högsäsongen i juli kan det vara mycket svårt att hitta ledigt boende, framför allt i Visby. De mest hektiskt perioderna i Visby är Almedalsveckan (v. 27) och Medeltidsveckan (v. 32).

Boka boende på Gotland

Så tar du dig runt på Gotland

Om du åker bilfärja så är din egen bil det enklaste sättet att ta sig runt ön. Det går även bussar från Visby till olika destinationer. Men det mest klassiska sättet att se Gotland är på en cykel. Det platta och sceniska landskapet gör det här till en av Sveriges mest cykelvänliga rundturer. Ta med din egen eller hyr hos cykelfirmor i Visby, som även tillhandahåller vagnar, korgar, barnsitsar och tält.

Få mer inspiration om vad du kan göra på Gotland


Restips i Sverige

Jämför flygpriser Visby