Ljugarn – mitt sommarparadis

Malinsa
Medlem sedan 2012

Foto:Malin Johansson
Foto:Malin Johansson
Foto:Malin Johansson
Foto:Malin Johansson
Foto:Malin Johansson
Foto:Malin Johansson
Ända sedan jag var liten och tultade runt på mina barnsben så har jag varit i Ljugarn, en plats på östra Gotland, där min familj har en sommarstuga. Gotland är för mig magiskt. Reseguidens medlem Malin Johansson, alias "Malinsa" guidar här till sitt paradis.
Publicerad 20 juni 2012

Ljugarn, mitt sommarparadis

Att vandra ut efter strandängarna med solen i ryggen, stranden nedanför och havet intill, är som en meditation för själen, likaså att gå ut till raukarna. I Ljugarn ligger Folhammar, Gotland näst största raukområde. Det sträcker sig mer än en halv mil och är en promenad som gör gott för själen med dess karga råa natur, men samtidigt så inbjudande. Att klättra upp på en rauk och titta ut över havet är som att befinna sig i en saga. Det är oerhört vackert, speciellt om man en kväll beskådar en solnedgång. Med Gotland är det verkligen som att komma till ett annat land, vilket dessutom är inbjudande. Under min uppväxt cyklade vi varje morgon till ett ställe vid Folhammar som vi kom att kalla lagunen, där badade vi varje morgon innan frukost, ett underbart sätt att starta dagen på. Ljugarn ligger fem mil från Visby, så vill man tillbringa dagen i mysiga Visby så är det inte så långt borta.

Historia

Ljugarn är Gotlands första och äldsta badort och i början av 1900-talet reste rika stockholmare över till Gotland för att semestra i Ljugarn. I och med det kom det att byggas många stora sekelskifteshus och de som inte byggde hus bodde på Badpensionatet. En verksamhet som idag tyvärr är nedlagd.

Att äta ute i Ljugarn

Ska man gå ut och äta i Ljugarn finns det två klassiker man inte bör missa. Dels restaurangen Bruna dörrens restaurang och pizzeria som ligger efter Strandvägen och som, med olika ägare, har funnits i närmare trettio år. Det andra måstet är att besöka Pighuset, vilket ligger rakt nedanför Coop i det lilla samhället. Pighuset har också ändrat form genom åren på grund av nya ägarbyten. Men är likväl fortfarande en charmig plats där en känsla av det gamla och föråldrade ligger i väggarna. I detta hus härbärgerade pigorna förr i tiden. Vill man ha en mer kulinarisk upplevelse bör man besöka restaurangen Smakriket som ligger i hörnet mellan Strandvägen och Storgatan. I deras byggnad finns även en liten affär som säljer hemgjorda chokladpraliner, inte alls att förringa. Förutom dessa ställen finns Ljugarns Strandkafé. Där finns det möjligheter till att både fika som att äta god mat på kvällen, ofta med levande musikunderhållning. De erbjuder även minigolf och beachvolleyboll, för de som känner sig sugna på att göra något annat än att bara äta och bada. Strandkaféet har den absolut bästa platsen att avnjuta en god middag eller fika på, då det ligger på strandängen med utsikt över havet. I och med det kan en underbar vacker solnedgång beaktas under en trevlig middag. Strandkaféet är i sig unikt då det ligger byggt på en plats där det annars inte ligger så mycket bebyggelse.

Leva och bo i Ljugarn

Ljugarn erbjuder ganska många platser att ordna sitt boende på. Dels finns det Lövängens pensionat och Frejs magasin, vilka erbjuder både rum och lägenheter. Förutom detta finns även Ljugarns stug- och semesterby. De erbjuder uthyrning av stugor, men det finns också möjlighet att campa efter strandängen. På husvagnsparkeringen finns det möjlighet till el. Smakriket erbjuder även hotellrum till uthyrning. Nedåt hamnen om man följer Storgatan, finns STF vandrarhem som tillhör Strandriddaregården och erbjuder enklare inkvartering. Ett ytterligare alternativ är att hyra privat då många av de bofasta eller de som har sommarstugor hyr ut under vissa delar av sommaren. Dessa annonser kan man komma i kontakt med via bland annat Blocket.

Se och göra

Förutom att Ljugarn är en underbar plats att tillbringa somrarna på, så finns det såklart också mycket att se och göra. Den bästa stranden ligger vid Ljugarna strandkafé, det är en finkornig sand med sandbotten en bra bit ut i havet. Men längs med strandängen som följer hela Strandvägen, finns det cirka en kilometer av möjlighet till sol och bad. Rör man sig längre bort efter Strandvägen så kommer man till slut förbi ett av Ljugarns äldsta fiskeläger som heter Vitvär. Dessa stugor är klart sevärda om man gillar historia. De som bor i de stugorna har fått tillträde till dem genom generationer av släktled. Vid Vitvärs fiskeläger har de även gjort ett litet museum i en av kalkstensbyggnaderna, vilket kan vara värt ett besök. Ljugarn har trots sitt lilla samhälle en hel del att bjuda på, dels finns en Coop konsum-butik och sen finns även Espegards café med sina goda hembakade bakelser och bröd. Det här kaféet är väl värt ett besök. Dessutom finns en bensinmack och en liten affär i samband med macken. Utöver detta har Ljugarn även en golfbana på nio hål att roa sig med. Denna ligger efter vägen upp emot Ardre. I anslutning till golfbanan finns även möjlighet till att äta och köpa glass. Ljugarn har något som kommit att kallas kulturudden. Den ligger ner mot hamnen där Strandriddaregården från år 1720 bland annat stoltserar med museum på loftet. Förutom detta erbjuder Strandriddaregården även föreläsningar samt tre små muséer – fossilmuséet, strandbyggdsmuséet och strandboden med Laus-holmar pråmen. Så en regnig sommardag kan tid enkelt fördrivas här. Vid själva hamnen finns Ljugarns andra fiskeläger, Gamlehamn, vilket liksom Vitvär inte är i bruk idag, men även dessa är bebodda.
Ljugarn har också en bastu som ligger strax efter Sjöviksgården uppe på grusvägen, vilket är en gård för till exempel olika evangemang bland de boende. Bastun är öppet så gott som hela sommaren och kan vara härlig att avnjuta en sommarkväll, efter ett dopp i havet.

Natur och kultur

Förutom detta har Ljugarn framförallt en underbar natur med många fina vandringsleder och såklart raukfältetet som inte att förglömma. I Folhammar finns även speciella platser där man kan grilla, en hel dag kan utan problem avnjutas där. Ljugarn tillhör Ardre socken, Ardre ligger cirka en halvmil från Ljugarn och har en underbart vacker ruin av ett gammalt kapell. Detta är en plats där många par väljer att gifta sig. Även Ardre kyrka är värd att besöka. Det är en lite mindre kalkstenskyrka, men som har en väldigt hög mysfaktor. En sommar tillbringad i Ljugarn är harmoni för kropp och själ.

Så tar du dig hit

Du tar dig lätt till Gotland med färjan Destination Gotland. De avgår flera gånger dagligen från både Oskarshamn och Stockholm. Åker du under sommaren är det nästan ett måste att boka plats i god tid. Om du inte har egen bil går det att hyra i närheten av färjeläget. Ett annat alternativ är att ta till exempel buss nummer 13 som går från Visby till bland annat Ljugarn.


Boende i Visby


Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige


Bra erbjudanden i Sverige