Publicerad 15 juli 2009

Himlen är mer svart än grå och bilens vindruta kan om man tillsätter lite färg och fantasi liknas vid en målning av Pollock. Så valde vi fel vecka ändå, tänker jag, när vi rullar söderut mot Oskarshamn för att ta färjan över till Gotland, Sveriges sommarö nummer ett.

Solen lyser alltid på Gotland

Plötsligt börjar regnet avta och vi anar en ljusning när vi blickar ut mot kusten. Tänk om… Jag erinrar mig något som en äldre man sade till mig när vi var här på riddarspelen och firade min nioårsdag: Solen lyser alltid på Gotland, sade han och gav mig en extra stor kula på glasstruten. Och så rätt han hade.

I Visby kan man bara vara

Färjan över tar bara tre timmar, vare sig du väljer att åka från Oskarshamn eller Nynäshamn. Innan vi vet ordet av är vi framme och kliver nära på direkt från båten in genom ringmuren.

För mig är Visby vad som finns innanför den gamla muren. Här finns mängder med mysiga caféer, högklassiga restauranger, hemslöjdsbutiker och andra detaljhandlare. Du bör lägga minst två, men gärna fler dagar, på att strosa upp och ner längs kullerstensgatorna och bara vara.

Det myllrar av smultronställen

När du känner dig nöjd inleder du nästa del av resan, den utanför Visby. Några väljer att cykelsemestra, jag föredrar att hyra bil. Miljöbov tycker någon, men jag försvarar det med att jag i alla fall inte behöver flyga till mitt semesterparadis. Dessutom, ska jag hinna med de platser jag på förhand hoppats plus några spontana avstickare så blir det svårt med cykeln. Och det myllrar av smultronställen, de är förmodligen lika många som de 57004 boende på ön, om inte fler.

Vad är det då man inte bör missa? Ringmurar och raukar i all ära. Men vill ni berätta om det unika i er Gotlandsresa, ja då förespråkar jag dessa två: Rute stenugnsbageri & Café utanför Lärbro och Skinnverkstan i Romakloster. Här räcker ord inte till för att beskriva, utan det enda sättet är att själv uppleva.

Så slå ett slag för miljön, skippa flyget och res ”utomlands” på hemmaplan, för Gotland väntar på att få upptäckas av Dig!

Maila till oss på redaktion@reseguiden.se så får du mer information om hur du ska gå till väga. Publicerade artiklar belönas med två biobiljetter.