Upptäck Troodosbergen

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: ellinor, medlem sedan 2007
Foto: ellinor, medlem sedan 2007
Foto: ellinor, medlem sedan 2007
Foto: ellinor, medlem sedan 2007
I de natursköna Troodosbergen hittar du något för alla smaker. Du kan besöka mäktiga kloster, provsmaka lokala viner eller ge dig ut på upptäcktsfärd i de täta gröna skogarna. Här tipsar vi om fem måsten.
Publicerad 10 februari 2012

Med fantastisk natur och mycket att se och göra är Troodosbergen ett måste på varje resenärs lista. Den högsta toppen Olympus sträcker sig nästan 2000 meter över havet och bergskedjan erbjuder till och med vintersport under årets kallare period. Vi har samlat fem tips för dig som besöker bergen för första gången.

1. Kykkos och Cedar Valley

Cypern har flera vackra kloster, men det mäktigaste av dem alla ligger i Kykkos högt upp i Troodosbergen. Det är tillägnat jungfru Maria och är inte bara det äldsta utan också det rikaste klostret på ön. Här har man definitvt inte sparat på krutet när det gäller utsmyckningar. Tänk på att visa respekt för munkarna. Det finns lånerockar att täcka bara ben och armar med om du är lättklädd vid besöket. Välj gärna att åka genom Cedar Valley på väg till eller från Kykkos. Den slingriga vägen går genom en otroligt vacker grön skog av cederträd.

2. Besök vinbyarna i syd

Norr om Limassol på sydsluttningen av Trodosbergen finns flera vinbyar. En av dem är Omodos som också är en av Cyperns mysigaste byar. Titta gärna in i det lilla Stavrosklostret och huset med den gamla vinpressen. Det finns guidade turer som berättar mer om hur den användes vid vintillverkning förr i tiden. Vid det pittoreska torget finns restauranger och vinbarer. Där du kan slå dig ner för lite gott vin och en bit mat. Byarna i området går under samlingsnamnet Kraschoria och du når dem lättast genom att svänga efter byn Erimi när du åker från Limassol mot Pafos.

3. Vandring och natur

Det är lätt att glömma att du är på Cypern när du kör längs vägarna uppe i Trodosbergen. Plötsligt skiftar naturen och du blickar ut mot gröna cederträd och djupa dalar. Det är en otrolig kontrast mot det torrare landskapet nere längs kusten. Det är svalare här, så förutsättningarna är perfekta för vandring och friluftsliv. På vintern kan det till och med bli snö här uppe. Det innebär att du under en och samma dag kan kombinera ett dopp i havet med skidåkning.

4. Vinproduktion i Panagia

I Panagia på bergens västra sluttning ungefär fyra mil från Pafos hittar du vingården Vouni Panayia Winery. Som besökare kan du få en inblick i produktionen, provsmaka viner och även äta en bit mat med mycket vacker utsikt. Här produceras både rött och vitt vin, men också grappan zivania och godiset shoushoukko. Mandlar, eller andra nötter, träs på tråd och doppas i varm druvsmet. Tekniken påminner lite om ljusstöpning och det söta naturgodiset är mycket gott.

5. Idylliska klostret Chrysorrogiatissa

Alldeles utanför byn Panagia ligger det charmiga lilla klostret
Chrysorrogiatissa. Bakom det tungvrickande namnet döljer sig ett pittoreskt kloster med fantastisk utsikt. Varje år i mitten av augusti firas en religiös högtid här och här produceras också ett vin som sägs vara bland de bästa på hela Cypern. Klostret renoverades på 1700-talet. Detta är ett perfekt val om du vill besöka ett lite mindre kloster eller om du inte känner för att åka hela vägen till Kykkos.

Så här bor du på västra Cypern

I och omkring den lilla kuststaden Pafos finns många olika boendealternativ. Många hotell ligger vid kusten norr om staden i området Chlorakas. Du kan också bo i Coral Bay som är en egen liten badort cirka en mil nordväst om Pafos. Ett annat alternativ är att bo i Limassol på sydkusten istället. Om du reser på egen hand kan du med fördel stanna över någon natt i en bergsby också. Lofou rekommenderas varmt för dig som vill njuta av tystnaden. Här kan du bo på Lofou Agrovino som har familjeägda lägenheter i traditionella cypriotiska hus. Familjen har också en egen trevlig taverna som du inte får missa. Här serveras genuina cypriotiska rätter.

Så tar du dig hit och runt

En ny lågprislinje mellan Stockholm Skavsta och Pafos öppnar i april 2012. I övrigt landar du normalt i Larnaka när du flyger både reguljärt och charter, men det är inte svårt att ta sig till Pafos därifrån. Det är motorväg hela sträckan och resan tar runt 1 timme och 40 minuter. Fritidsresor har charter till både Pafos och Limassol. Du landar då i Larnaka, men busstranfser kan köpas till redan hemifrån. Även Ving har charter till Limassol och Apollo har resor till Pafos. Det smidigaste sättet att ta sig runt på Cypern är att hyra bil, men var förberedd på att det är vänstertrafik. Motorvägen löper i princip längs med öns södra kust och tar dig smidigt mellan Pafos, Limassol, Larnaka och huvudstaden Nicosia. De små vägarna i bergen kan vara extremt krokiga och branta så kör försiktig. Planera även din körning så att du kommer fram innan det blir mörkt och se till att ha gott om bensin i tanken, ibland kan det vara långt till nästa bensinstation. Många mindre ställen tar inte kort, så det är bra att ha lite extra kontanter i plånboken.

Flyg till Cypern

Hotell på Cypern

Res charter till Cypern

Om Cypern Europa

Barnvänligt
Dykning & snorkling
Nattliv
Nöjesliv
Sandstrand
Sol & bad

Cypern är klimatet varmt och härligt under nästan hela året. Här finns massor av små och stora badorter där du kan njuta av solen på en sandstrand.

Den stora flygplatsen ligger i Larnaca på sydvästra delen av ön, nära resmålen Ayia Napa och Fig Tree Bay. Men det finns också en flygplats i Paphos på västra Cypern som främst används av lågprisflygbolag, härifrån når man stränderna i Limassol.

Landskapet är mycket bergigt och likaså stora delar av kusten. Men det finns 100-tals små och stora vikar med mycket bra sandstränder. Ön har en mycket lång historia och nästan överallt finns det intressanta ruiner och arkeologiska museer, bland annat i Paphos och Kourion. Den cypriotiska matkulturen liknar mycket den grekiska, räkna med mycket kött, potatis, grytor och soppor. Den mest typiska cypriotiska rätten att prova är grillad halloumi-ost.

När du går i huvudstaden Nicosia så är gatorna fyllda av butiker, reklam, restauranger, snabbmatsställen och gatuförsäljare. Men så plötsligt kommer du in på en helt öde gata med taggtråd, avspärrningar och bunkrar. Det här beror på att staden är uppdelad i två delar och gränsen bevakas strängt. På många hus nära den här gränsen så finns det många kusliga spår av kriget 1974 i form av kulhål i väggarna.

Utiskt mot Ayia Napa
1 / 21
Glasklart vatten!
3 / 21
Snorkling i kristallklart vatten
6 / 21
Afrodites födelseplats Petra tou Romioú (grekens s
11 / 21
Lunchutsikt på Konnos Bay
12 / 21
Här klev sköna Helena iland!
15 / 21
Bellapais klosterkyrka
16 / 21
Slingrande bergsvägar
18 / 21
Hotell Anastasia Beach
20 / 21
Härlig strand
21 / 21