Cyperns 5 bästa stränder

Stine
Medlem sedan 2011, besökt 19 länder

Foto: iStock
Cypern har några av världens bästa stränder, och det finns väldigt många att välja mellan. Vi hjälper dig att hitta sommarens favoritstrand!
Publicerad 5 januari 2018

Ska du till Cypern i sommar? Då är du en riktig lyckost! På ön finns några helt fantastiska stränder, några är mer kända än andra. Vi har valt ut fem stränder som vi tycker har det där lilla extra.

Konnos Beach – en gömd pärla

Trots att Konnos Beach bara ligger tre kilometer från turistparadiset Fig Tree Bay, så är det få som känner till den här lilla pärlan. Det är en liten fin strand som är väldigt populär bland lokalbefolkningen. Här finns en liten taverna och vattenaktiviteter på stranden.

Pissouri – sand och runda stenar

Stranden Pissouri ligger vid det lilla fina samhället med samma namn. Det här är en strand som lockar till sig både turister och lokalbefolkning. Den ena sidan av stranden består av sand medan den andra är av små runda stenar. Även under högsäsong är det gott om plats tack vare sin storlek.

Grecian Bay – nära Ayia Napa

Om man bor i Ayia Napa och gärna vill kunna krypa till stranden, så är det Grecian Bay man hamnar på. Det är en väldigt vacker strand, med kritivit sand och kristallklart vatten. Det är också långgrund och barnvänlig.

Latchi Beach – med bra restauranger

Det här är en stenstrand med ett vackert och klart vatten, precis vid båthamnen i samhället Latchi på östsidan av ön. Det finns flera bra fiskrestauranger med färska skaldjur här. Njut av sol, bad och god mat hela dagen.

Makronissos – tre skyddade stränder

Makronissos består egentligen av tre stränder som ligger skyddade i varsin bukt. Stränderna har ljus gyllene sand och är en av de populäraste stränderna på Cypern. För dig som gillar att aktivitera dig på stranden så är det rätt ställe. Här finns bland annat snorkling, dykning och vattenskidor.

Så tar du dig hit

Det går charter till Cypern från flera svenska orter. Om du flyger charter landar du alltid på flygplatsen i Larnaca. Därifrån tar transfer mellan 15 minuter och 1 timme och 45 minuter, beroende på var du bor. Till Ayia Napa tar det cirka 40 minuter med buss.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du din resa till Cypern:
- Alla charterresor till Cypern
- Alla charterresor till Cypern med all inclusive
- Alla flygresor till Cypern
- Alla hotell på Cypern


Erbjudanden - Cypern

Om Cypern Europa

Barnvänligt
Dykning & snorkling
Nattliv
Nöjesliv
Sandstrand
Sol & bad

Cypern är klimatet varmt och härligt under nästan hela året. Här finns massor av små och stora badorter där du kan njuta av solen på en sandstrand.

Den stora flygplatsen ligger i Larnaca på sydvästra delen av ön, nära resmålen Ayia Napa och Fig Tree Bay. Men det finns också en flygplats i Paphos på västra Cypern som främst används av lågprisflygbolag, härifrån når man stränderna i Limassol.

Landskapet är mycket bergigt och likaså stora delar av kusten. Men det finns 100-tals små och stora vikar med mycket bra sandstränder. Ön har en mycket lång historia och nästan överallt finns det intressanta ruiner och arkeologiska museer, bland annat i Paphos och Kourion. Den cypriotiska matkulturen liknar mycket den grekiska, räkna med mycket kött, potatis, grytor och soppor. Den mest typiska cypriotiska rätten att prova är grillad halloumi-ost.

När du går i huvudstaden Nicosia så är gatorna fyllda av butiker, reklam, restauranger, snabbmatsställen och gatuförsäljare. Men så plötsligt kommer du in på en helt öde gata med taggtråd, avspärrningar och bunkrar. Det här beror på att staden är uppdelad i två delar och gränsen bevakas strängt. På många hus nära den här gränsen så finns det många kusliga spår av kriget 1974 i form av kulhål i väggarna.

Utiskt mot Ayia Napa
1 / 21
Glasklart vatten!
3 / 21
Snorkling i kristallklart vatten
6 / 21
Afrodites födelseplats Petra tou Romioú (grekens s
11 / 21
Lunchutsikt på Konnos Bay
12 / 21
Här klev sköna Helena iland!
15 / 21
Bellapais klosterkyrka
16 / 21
Slingrande bergsvägar
18 / 21
Hotell Anastasia Beach
20 / 21
Härlig strand
21 / 21