Upptäck soliga Malaga

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Bild: Thinkstock
Foto: lora, medlem sedan 2007
Det är lätt att ta sig till soliga Malaga och staden erbjuder en skön mix av stränder, museum, kultur och shopping. Vi ger dig en nybörjarguide till Pablo Picassos hemstad på Solkusten.
Publicerad 3 april 2012

Malaga är en populär kryssningsdestination och med direktflyg från både Stockholm och Göteborg är staden en perfekt spansk weekendstad. Malaga har ett mycket behagligt klimat med sköna temperaturer året om. Längs kusten finns också städer som Estepona, Marbella och Fuengirola. Här kommer några nybörjartips till Pablo Picassos hemstad.

Nytt möter gammalt

Centrala Malaga är inte bara ett måste för de många historiska sevärdheterna, men också för sina butiker, restauranger och tapasbarer. Calle Marqués de Larios, som ofta bara kallas Larios, är en av de största shoppinggatorna och här finns det också gott om kaféer. I Malaga finns bra kläd- och skoshopping med många spanska märken som Zara, Mango och Behrska. Gatan Calle Nueva går parallellt med Calle Larios och är en annan shoppinggata som är värd att lägga på minnet. Nära flygplatsen på väg ner mot staden Torremolinos ligger även shoppingcentret Plaza Mayor som är värt ett besök. Här finns förutom shopping även biografer, bowling och annat att roa sig med och du kan ta både tåg och buss hit från centrala Malaga. Det mäktiga fortet Alcazaba ligger i Malagas historiska centrum, nära hamnen och är en av stadens viktigaste sevärdheter. Från kullen där det ligger har du utsikt över hamnen och staden.

Strandliv och utflykter

Med sitt perfekta läge på solkusten är Malaga självklart också en bra utgångspunkt för sol och bad. Hyr gärna bil och besök mindre stränder längs kusten, men tänk på att trafiken i centrala Malaga är hektisk och det kan vara svårt att få tag på parkering. I området Pedregalejo några kilometer öster om centrum ligger populära Playa las Acacias som består av flera u-formade stränder. Om du gillar att komma ut i naturen finns också flera alternativ. Precis utanför staden hittar du en av Europa bästa botaniska trädgårdar med en stor samling plantor och växter. Ett annat alternativ kan vara att sätta kurs mot bergen ungefär fem kilometer utanför centrum. Bergen blev nationalpark 1989 och är perfekt för vandring eller cykling.

Restauranger och nattliv

I Pedregalejo finns gott om strandnära restauranger och på helgerna är nattlivet bra. Pedregalejo är en gammal fiskeby och har behållit mycket av sin gamla charm. Missa inte att smaka grillad sardin, espeto, som är en klassiker på strandrestaurangerna. Malagas historiska centrum är också bra för både middag och nattliv med många tapasrestauranger och barer. Missa inte chansen att se en eldig flamenco-show när du är i Malaga. Dansen och musiken är typisk Spanien och finns i många regionala versioner.

Gå på språkkurs

Som i många andra spanska städer är det populärt att resa hit för att lära sig språket på plats. Du kan välja mellan både universitet och privata språkskolor med alla möjliga typer av kurser för olika svårighetsgrader.

Ett museum i varje gathörn

Du som älskar konst och museum har kommit helt rätt eftersom Malaga är Pablo Picassos hemstad. Häng med på en guidad tur och utforska viktiga platser i konstnärens liv, besök Picasso Foundation Birthplace Museum eller kolla in Malaga Picasso Museum. Andra höjdpunkter är konstmuseerna Contemporary Art Centre, Malaga Municipal Museum och ett av de senaste tillskotten – Carmen Thysssen Museum. Men även om ditt hjärta inte klappar för konst så finns det troligen någon utställning som passar dig – staden har nämligen runt 30 olika museum. På Malaga Car Museum visas exempelvis en samling av 86 olika bilklassiker.

Så tar du dig hit

Det är lätt att ta sig till Malaga eftersom staden är något av en knutpunkt för olika transportmedel. Även om det är troligast att du flyger kan du också nå Malaga via båt, snabbtåg eller bil och buss på någon av motorvägarna. Många stora kryssningsbåtar lägger till i hamnen och det är lätt att ta sig vidare till andra spanska städer. Du kan flyga direkt till Malaga från Stockholm med SAS och Norwegian och från Göteborg med Ryanair.

Planera din resa till Malaga på Reseguiden

Charterresor till Malaga
Sök flyg till Malaga
Läs mer tips och guider om Malaga


Flyg till Malaga

Hotell i Malaga