De fem bästa festivalerna på Costa del Sol

Estheralenius
Medlem sedan 2015, besökt 21 länder

Foto: estheralenius, medlem sedan 2015
Foto: estheralenius, medlem sedan 2015
Foto: estheralenius, medlem sedan 2015
Foto: estheralenius, medlem sedan 2015
Foto: estheralenius, medlem sedan 2015
Foto: estheralenius, medlem sedan 2015
Allt det där som Spanien är känt för blommar upp under festivalerna. Som reseledare på Costa del Sol tog Reseguidens medlem Esther Alenius, alias estheralenius, varje chans att uppleva folkfesterna, och uppmuntrade alltid sina gäster att ta del av de färgsprakande festerna. Det är där man får lära känna det riktiga Spanien. Här kommer hennes fem bästa tips.
Publicerad 31 mars 2015

Feria de Málaga

Kustens största festival, feria, äger rum i Málaga. Här ser ni kvinnor i flamencoklänningar och både spanjorer och turister sippar på sött vin ur ett glas som hänger runt halsen. Spanjorerna såg frågande på mig när jag åt middag klockan 20, och frågade varför jag åt. Det var ju feria - då skulle man ju dricka! Staden blir till en bubbla av glädje med alla-känner-alla stämning, och redan klockan 22 är det fullt ös på nattklubbarna. De dekorerade gatorna i centrum är fyllda med glada firare dag och natt, men vissa tillbringar natten på festivalområdet utanför stan där ett stort tivoli slås upp och man går från caseta till caseta, hus till hus, för att äta och dansa. Firas i Málaga centrum och Recinto Ferial i mitten av augusti. Feria de Torremolinos i slutet på september, feria de Fuengirola i början på oktober.

Luna Mora

Du har aldrig upplevt det förr. En stad helt tom på elektricitet, och istället upplyst av 20 000 levande ljus. Under “Luna Mora” firar man den spanska medeltiden, då kristna, muslimer och judar levde fredligt ihop. Längs med gatorna dukar man upp en morisk marknad med bakverk, frukt och lokala hantverk som läderarmband och tvålar. I varje gränd gömmer sig levande ljus, och de som bor i byn ser till att pynta sina balkonger och dörrar på samma sätt. Luna Mora är ingen fest, som ferian i Málaga, utan hit åker man för att få en annorlunda upplevelse. Firas i byn Guaro de två första helgerna i september.

Semana Santa

Glöm påskägg och färgglada fjädrar. I Spanien handlar påsken fortfarande om Jesus. Även om man inte är kristen är det en sann upplevelse att vara med om det storslagna firandet i Málaga. Under den heliga veckan stängs stadens bilvägar av och fram tågar istället tusentals människor i parader där de bär på flera ton tunga Jesus-statyer. På gatorna samlas familjer och vänner och det är generellt en hög stämning, medan långfredagen är mer dyster till minne av Jesus död. Jag stod med stora ögon och fascinerades av varenda detalj, allt från de häxliknande dräkterna till barnen som samlade smält stearin att forma till stora bollar. Firas störst i Málaga, men man kan se processioner i flera av byarna längs Solkusten.

Internationella festivalen

Tänk dig att ta en drink på Hawaii, mingla lite i Brasilien för att sedan dansa loss i Finland och avsluta kvällen i Peru. Det är precis det du har möjlighet till, om än i liten skara, på den internationella festivalen. Här finns många länder från hela världen representerade och visar upp sin mat, sina traditioner och sin musik. Under kvällen har ett tillfälligt tivoli öppet men senare på natten är det bara festen som är i fokus, och pågår långt in på småtimmarna. Firas i början på maj på Fuengirolas marknadsplats.

Virgen del Carmen

Kan knappast kallas festival, men om man ändå befinner sig i en by längs kusten i Spanien ska man se till att uppleva firandet. Carmen är alla fiskares skyddshelgon och när hon firas är det just sjömännen som bär ut hennes staty ur kyrkan och bär henne genom folkmassorna i byn. Till slut når hon havet där de bär ut henne i havet eller låter stayn glida fram på en båt medan en riktigt imponerande fyverkerishow drar igång längs stranden. Vissa spanjorer väntar faktiskt med att bada tills Carmen har renat havet. Firas den 16 juli i alla fiskebyar längst kusten.

Så tar du dig hit

Till Málaga tar du dig enket med flyg från till exempel Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. I många fall kan man flyga direkt med till exempel Norwegian, SAS eller Lufthansa. Flygtiden ligger då på strax över fyra timmar från Stockholm.


Semestererbjudanden till Costa del Sol

Costa del Sol Andalusien, Europa

Den ständigt strålande solen har gett namn åt Spanien sydkust, Costa del Sol, som är ett av Europa äldsta och fortfarande mest populära resmål.

Costa del Sols ständiga sol gör självklart stränderna till ett mecka för alla. Här badar och solar du, lunchar på barer och restauranger med mat från hela världen och njuter av folkvimlet. Men bortom stränderna finns så mycket mer att uppleva. Málaga och Marbella bjuder på ett myllrande, pulserande nattliv och högklassig shopping. I Granada upplever du det Moriska palatset Alhambra med en historisk inramning och imponerande arkitektur. För att uppleva det genuina Andalusien kan du hyra bil och köra längs ringlande bergsvägar till de vita byarna, strax norr om Marbella. Här är naturen storslagen, luften lite svalare och tempot behagligt lägre.
För den shoppingsugna finns märkesvaror från hela världen i ett stort utbud, men även produkter och märkeskläder från kända spanska designers. Ur lokal produktion kan du ta med dig keramik, korgarbeten eller lädervaror hem.
Även om hela världens kök är representerade finns det ett stort utbud av spansk mat och dryck. Mest känt ur det spanska köket är tapas och Costa del Sol myllrar av tapasbarer. Varje region har sina specialiteter och det är bara att prova sig fram bland lufttorkade skinkor, manchegoostar, chorizo och fantastiska kreationer. Allt sköljs ner med spanska viner eller sangria i stora bringare medan du ser solen gå ner över medelhavet.

Karta över Costa del Sol

Restaurang El Acebuchal
2 / 6
Utsikt från Balcon de Europa
3 / 6
vy från plaza de toros
4 / 6
castle monument Colomares
5 / 6
morisk keramik från 1100-1500-talet
6 / 6