Sveriges bästa sommarstäder

Teresen
Reseguiden, besökt 8 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Upptäck den svenska sommaren genom att besöka Sveriges bästa sommarstäder. Här är städerna med närhet till sol och bad, som du bör besöka.
Publicerad 13 maj 2020

Vill du semestra i Sverige i sommar? I Sverige finns många alternativ till en solsemester utomlands. Spana in svenska sommarstäder med fina stränder och bra badmöjligheter.

Kalmar - rutinerad vinnare

Kalmar som många år har vunnit priset Årets sommarstad, lockar med kullerstensgator, mysiga torg och det närliggande havet. Staden ligger vackert på Sveriges östkust vilket ger staden besökare många möjligheter till ett dopp. Vid badplatsen ”Kattrumpan” mitt i stan kan du bada med de lokala invånarna eller så beger du dig till Långviken för att hoppa från hopptorn och spela beachvolleyboll. Om du vill fylla på historiekunskaperna ligger Kalmar slott centralt beläget, väl värt ett besök. Vanligtvis arrangeras många olika evenemang och festivaler i staden.

Läs också: Guide till sommarstaden Kalmar

Ystad - allra sydligast

Småstaden Ystad ligger vid det vackra Österlen på Skåne sydostkust. I staden möts nytt och gammalt, de äldsta stadsdelarna är från 1200-talet. Kusten från Ystad sträcker sig fyra mil utmed Östersjön med många vackra stränder. Den populäraste stranden är Sandhammaren, en 12 kilometer lång sandstrand några mil öster om staden. Här höjer sig sanddynerna fyra meter uppåt på sina ställen.

Andra fina stränder är Ystad Saltsjöbad, Lilleskogsstranden och Nybrostranden. Ystad lockar dessutom med gamla kloster och Mariakyrkan, fiske, en gammal teater och guidade turer i Wallanders fotspår. En fyra timmar lång båttur tar dig till danska ön Borgholm från Ystad.

Resor till Ystad, Sverige

Halmstad - med Sveriges mest kända strand

Gyllene Tiders hemstad Halmstad är äkta sommar med gemytlig stadskärna och trevliga uteserveringar. Inte nog att staden är omgiven av 56 olika naturreservat, här finns oändligt med fina badmöjligheter. Kusten är lång med många vackra sandstränder, som Tönnersa i söder, Vilshärad, Haverdal och Steninge i norr. Men mest känd av dem alla är heta Tylösand, en sju kilometer lång sandstrand med vyer som får dig att associera med stränder utomlands. Här är det fokus på sol och bad, vindsurfing och ett hett nattliv kring både strand och Per Gessle-ägda Hotel Tylösand. Vill du hitta på saker i Halmstad då finns det en uppsjö av aktiviteter; golfbanor (från vanlig golf till mini- och äventyrsgolf), konst, äventyrsbad, lekland och vattensporter.

Resor till Halmstad, Sverige

Helsingborg - tropisk känsla

Helsingborg i Skåne är en av Sveriges krogtätaste städer, som drar till sig semesterfirare på sommaren. Utmed Helsingborgs 25 kilometer långa kust finns badplatser både naturnära och centralt belägna. Den mest populära stranden är Fria bad, Rydebäck bland familjerna och surfarna väljer Vikingstrand. Gröningen är ett grönområde mitt i stan precis vid strandpromenaden, med trädäck, badbryggor, barer och restauranger.

För en äkta utomlandskänsla kan du placera dig på Tropical Beach, en strand med palmer och sköna solstolar. I Helsingborg kan du även gå på museum, vandra i trädgårdar och se fästningen Kärnan. Dessutom har du Danmark och Helsingør bara en kort färjetur bort.

Hitta boende i Helsingborg

Piteå - favoriten i norr

Evenemangsstaden Piteå och Norrbottens mest populära sommarstad, lockar med bland annat Norden riviera. Där Piteälvens söta och Bottenvikens salta vatten möts, ligger Pite havsbad med sin kilometerlånga sandstrand. Den vackra stranden som gjort badet känt i hela Sverige. Här finns många aktiviteter för barnen; äventyrsbad, gokart, trampbil och paintball. Piteås vackra skärgård bestående av omkring 550 öar är ett tips att besöka.

Andra fina stränder kring Piteå är Gläntan och Hamnviken. Staden bjuder på både kultur och aktiviteter för alla åldrar.

Hitta boende i Piteå

Visby - historia blandat med bad

Romantiska Visby är Gotlands mest besökta turistort, med mycket historia, den vackra ringmuren och berömda Medeltidsveckan. Gotland har en 800 kilometer lång kust med många fina stränder. Stränderna kring Visby har sand hämtad från andra delar av ön och bland de populära hör Gustavsvik, Snäck och Nordenstrand. Men den mest kända av stränder är Tofta, som ligger två mil söder om Visby och passar den som vill ha lite fart och fläkt. Det är en bred sandstrand med beach club, uthyrning av solstolar, beachvolleyboll och minigolf.

Läs också: Att göra på Gotland

Fler populära sommarstäder

Det finns oändligt många fina badmöjligheter i vårt avlånga land, från norr till söder. Några fler orter vi gärna vill nämna är Lysekil, Mariestad, Motala, Varberg, Västervik, Falkenberg, Strömstad, Båstad, Smögen och Borgholm.

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige


Weekend med flyg och hotell Sverige

Erbjudanden i Sverige