Stor ö-guide till Karibien

Teresen
Medlem sedan 2013, besökt 8 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Drömmer du om paradisstränderna i Karibien? Öarna är många och det kan vara svårt att veta vad som passar just dig. Här hjälper vi dig att hitta rätt i den karibiska djungeln.
Publicerad 9 december 2015

Den karibiska världen bjuder på många exotiska och spännande öar. Det är många som har svårt att veta vad de ska välja eftersom många resmål känns så lika – palmkantade vita stränder och turkost hav. Men de är mer olika än du kan tro, vi hjälper dig att hitta en eller flera favoriter att utforska i vinter.

Mexiko

Mexiko är en av vinterns mest självklara charterdestinationer och passar för både barnfamiljer som par. Resmålet lockar med några av världens bästa stränder, kristallklart vatten och fina korallrev som passar perfekt för dykning. Förutom strandlivet så kan du ta del av stora naturreservat och ruiner från Maya-riket. Är du sugen på äkta mexikansk mat så är det tacos, burritos och enchiladas som du borde smaka på. Mexiko är stort och när du åker på charter hamnar du på den sydöstra kuststräckan i området Riviera Maya på någon av orterna Cancùn, Playa del Carmen, Akumal eller öarna Cozumel, Isla de Holbox och Isla Mujeres. Flygtiden är runt 12 timmar och du kan åka hit med Ving, Fritidsresor och Apollo.
- Jämför priser till Mexiko

Dominikanska republiken

Dominikanska republiken är ett grönskande paradis och rätt stort land för att ligga i Karibien. Här får du långa och ljusa stränder, turkost hav, skimrande korallrev, karibiska rytmer från danserna merengue och bachata och härlig regnskog. Resmålet passar perfekt för alla plånböcker, här lever du till och med lite billigare än på grannöarna. Dessutom trivs hela familjen här och det finns många lyxiga all inclusive-hotell att bo på. Charterresorna går till orter som Punta Cana, Bayahibe, Puerto Plata och Playa Dorada. Du når Dominikanska republiken på omkring 12 timmar och kan åka på charter med Ving, Fritidsresor och Apollo.
- Jämför priser till Dominikanska republiken

Kuba

Till Kuba går charterresorna till huvudstaden Havanna som lockar med en säregen stadsatmosfär och bilar från 50-talet och Varadero som erbjuder många sköna soltimmar på en två mil lång sandstrand. På Kuba är glädjen stor och smittsam och överallt hörs salsarytmer. I matväg får du inte missa att besöka en paladar, som är en restaurang hemma hos någon. Förutom rom och cigarrer så är shoppingutbudet inte särskilt stort, hit åker du helt enkelt för solen och upplevelserna. Det går helt okej att resa hit med barn. Apollo och Ving har charter hit och då är flygresan på ungefär 11 timmar.
- Jämför priser till Kuba

Jamaica

Jamaica är ett avslappnat resmål som många förknippar med reggeamusik, några av världens vackraste stränder och sevärdheter i världsklass. Den här gröna och kuperade ön passar bra för hela familjen och du kan göra allt från att simma med delfiner, till att dyka, besöka vattenfallet Dunn’s River Falls och se Bob Marleys hus. Shoppingutbudet är inte särskilt stort, med det finns flera lokala marknader som är värda ett besök. Missa inte att smaka på jerk, som är grillat kött kryddat med en särkskild kryddblandning. Ving och Fritidsresor har charter hit och ofta går resan till badorter som Montego Bay, Lucea, Negril och Ocho Rios. Flygtiden är på ungefär 12 timmar.
- Jämför priser till Jamaica

Aruba

Aruba är ett perfekt resmål för dig som främst är ute efter avkopplande sol- och badsemester och som inte vill åka runt och bocka av sevärdheter. Charterresorna går till Druif Beach, en långsmal sträcka av korallsand. Både vuxna och barn trivs bra på de kritvita stränderna som lockar till många timmars avkoppling i sanden eller i havet. Ön har en internationell känsla och den pastellfärgade huvudstaden Oranjestad erbjuder shopping av hög klass med många kända märken. Det tar ungefär 11 timmar att flyga till det här paradiset och du kan åka med Ving.
- Jämför priser till Aruba

Barbados

Barbados är en relativt platt ö som ligger öster om de andra karibiska öarna. Här får du vita stränder, sköna badtemperaturer och det finns massor att uppleva. Reser du med barn så är stränderna på västkusten att rekommendera, de är barnvänliga eftersom de är skyddade från både vind och vågor. Är du däremot ute efter att surfa så ska du bege dig till sydkusten, där möts de två haven vilket ger perfekta surfvågor. Vill du ha lite mer liv och rörelse så är det också sydkusten som gäller, här finns ett stort utbud av restauranger, barer och butiker. Vill du stilla din shoppinglust så kan du besöka huvudstaden Bridgetown. Hit kan du åka med Vings paketresor, observera att du flyger reguljärt och inklusive mellanlandning tar det cirka 15 timmar.
- Jämför priser till Barbados

Trinidad & Tobago

Trinidad & Tobago är ett paradisresmål och Karibiens sydligaste öar. Här är naturen fantastisk med regnskog och djurlivet rikt. Båda öarna har perfekta stränder med kritvit sand och turkost vatten. Trinidad är den livligaste ön och i huvudstaden Port of Spain går det att hitta bra shopping. Varje år i februari pågår det dessutom världens näst störta karneval här. Tobago är den minsta av de två öarna och bjuder på en lugn semester med härligt undervattensliv och mycket avkoppling. Vill du varva strandhäng med stadspuls och shopping så ska du ta dig till Scarborough. Apollo har charterresor till Tobago och restiden är på ungefär 12 timmar.
- Jämflr priser till Trinidad och Tobago

Saint Martin

Den lilla ön Saint Martin består av en holländsk och en fransk del och när du landar här gör du det i princip bara några meter från stranden. Ön är en av de mer prisvärda i Karibien och kan skryta med runt 40 härliga sandstränder och 400 restauranger. Stränderna på den norra sidan av ön, den franska, vetter mot Atlanten och passar bra om du vill utöva någon form av vattensport. På södra sidan badar du i Karibiska havet och här är det lugnare, vilket passar bra för barnfamiljer. Bästa shoppingen hittar du i Philipsburg som ligger på den holländska sidan, här finns det massor av tax free-butiker. Här är dessutom hotellen större, nöjeslivet hetare och det är många kryssningsfartyg som lägger till i hamnen. Den franska delen är större men har mindre hotell och en mer genuin karibisk atmosfär.
- Jämför priser till St Martin

Saint Barth

Den lyxiga ön Saint Barth, som idag tillhör Frankrike, var en gång i tiden en svensk koloni. Därför kan du till exempel vandra längs Östra Strandgatan i huvudstaden Gustavia och känna de svenska rötterna. I Gustavia hittar du dessutom riktigt exklusiva butiker och det går att shoppa alla de kända märkena. På Saint Barth är det främst fokus på avkoppling och bästa stranden är Shell Beach, här sticker du ner fötterna i sand full av små snäckskal. Resmålet passar bäst för dig som reser utan barn. Hit reser du med reguljärflyg med minst en mellanlandning. Flygtiden ligger på från 13 timmar från Stockholm och du landar på grannön Saint Martin och får sedan ta en båt över till Saint Barth. Båtresan tar ungefär en timme.
- Jämför priser till Saint Barth

Guadeloupe

Franskägda Guadeloupe består av en mängd paradisstränder. Från luften ser resmålet ut som en fjäril eftersom en bro sammanlänkar de två största öarna. Öarna skiljer sig lite grann från varandra, den västra heter Basse-Terre och har både vulkaner och tropisk regnskog. Den östra ön Grand-Terre har mest lågland och stränder. Förutom att du får en underbar sol- och badsemester här så lockar resmålet med en otrolig matupplevelse. Eftersom ö-gruppen tillhör Frankrike så är det franskt på menyerna som gäller, allt från baguetter till franska viner. Langley erbjuder charterresorna till Deshaies och flygtiden ligger på runt 12 timmar.
- Jämför priser till Guadeloupe

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du fler resor:
- Jämför alla resor till Karibien
- Bra all inclusive i Karibien
- Familjevänliga hotell i Karibien


Charter till Karibiens öar

Karibien

Nästan varenda ö i Karibien är rena rama paradiset. Det är härlig sol och värme året runt och överallt finns palmkantade sandstränder.

Ibland kallas det här området också för Västindien.

Nästan alla de karibiska öarna är populära resmål tack vare det soliga klimatet, stränderna, dykvattnen, palmerna, maten, regnskogen och den härliga avslappade stämningen.

De mest kända öarna här är ABC-öarna (Aruba, Bonaire, Curaçao), Bahamas, Barbados, Caymanöarna, Jamaica, Saint Martin, Saint Vincent, Tobago och Turks- och Caicosöarna.

Till vissa av öarna finns det säsongsvis direktflyg från Sverige men det normala är att man måste göra flera byten vid större flygplatser.

Under perioden juni–november pågår orkansäsongen då det finns risk att starka stormar drar in från Atlanten.

Mitt bland alla paradisöar hittar du en märklig sevärdhet: helvetet. På ön Grand Cayman finns en naturformation som består av kolsvarta taggiga stenar. Platsen ser ut som om den är hämtad direkt från helvetet och kallas också för Hell. Här finns till och med ett postkontor som stämplar alla vykort med budskapet ”greetings from Hell”.

Karta över Karibien

I väntan på turister
3 / 31
Sitter o spanar lite
7 / 31
Hästparkering
13 / 31
Centrala Havanna - Plaza de la Cathedral
15 / 31
Vy från enda restaurangen
16 / 31
Cayo Blanco, den vita ön.
17 / 31
Havannas coco loco taxi
19 / 31
a Pink ride of Havana
20 / 31
Utsikt över Viñalesdalen.
22 / 31
Stranden i Varadero
23 / 31
Skönt med skugga
25 / 31
Taget från bilen
30 / 31