Väderguide till Karibien

Teresen
Reseguiden, besökt 8 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Trots att Karibiens öar verkar vara rätt lika så skiljer de sig åt lite grann gällande vädret. Vissa är mer utsatta för orkaner delar av året än andra. Här guidar vi dig så att du hamnar rätt.
Publicerad 14 december 2018

Karibien är ett välbesökt resmål under vinterhalvåret och består av mer än 7000 öar, holmar och skär. Resmålen ligger som en kedja mellan Atlanten och Karibiska havet, öster om det centralamerikanska fastlandet. När vi pratar om Karibien som charterresmål så menar vi populära öar som Kuba, Jamaica, Dominikanska republiken, Aruba, Curacao, St Martin, St Barth, Guadeloupe, Barbados och Trinidad & Tobago. Vädret kan skilja sig åt lite grann, beroende på var öarna ligger i förhållande till orkanbältet. Här guidar vi dig till vädret i Karibien.

Bäst väder mellan december och april

Karibien har ett tropiskt klimat vilket betyder att öarna håller sköna temperaturer året om, aldrig under 20 grader och som högst 32. Eftersom stränderna är så vackra är det väl tur att även havet har höga temperaturer, vad sägs om att bada i 27-gradigt vatten? Vi väljer oftast att åka hit under den svenska vintern för då har Karibien sin torra period med mindre risk för regn och orkaner. Bäst väder är det mellan december och april och det är även då som charterresorna går.

Regnperioden är mellan maj och november

Många av de karibiska öarna ligger i orkanbältet, vilket betyder att de har en regnperiod som inträffar när vi i Sverige har sommar. Mellan maj och november regnar det rätt häftigt på natten och förmiddagen, för att sedan spricka upp och bli soligt på eftermiddagen. Störst risk för orkaner är det mellan juli och oktober, men det är inte säkert att alla öarna blir drabbade. De östra öarna brukar vara mest utsatta, och hit hör bland annat St Martin, St Barth och Guadeloupe. Även stora och bergiga öar får mer regn, som Dominikanska republiken. Under regnperioden ligger temperaturerna lite högre än under det andra halvåret, så det är fortfarande varmt och skönt i området.

Om du ändå vill åka hit under sommaren

Är du ändå är sugen på att besöka Karibien under den klassiska regnperioden och lågsäsongen ska du rikta blicken åt de resmål som ligger utanför eller under orkanbältet, i södra Karibien. Här är klimatet torrt året om och risken för regn är liten. Hit hör till exempel Aruba, Curacao, Barbados och Trinidad & Tobago. Ett annat bra tips är att åka på kryssning. Skulle det bli orkanvarning på ett av de inplanerade stoppen så styr kryssningsarrangören om rutten till andra resmål. Dessutom får du möjlighet att besöka flera av de härliga resmålen i Karibien.

Medeltemperaturen för Karibien i januari:

- Kuba: 26 grader
- Jamaica: 29 grader
- Dominikanska republiken: 29 grader
- Aruba: 28 grader
- St Martin: 26 grader
- Curacao: 29 grader
- St Barth: 28 grader
- Guadeloupe: 26 grader
- Barbados: 28 grader
- Trinidad & Tobago: 28 grader

Sista minuten till Karibien


Jämför alla resor till Karibien:
Alla charter- och paketresor till Karibien
Flygresor till Karibien
Hitta hotell i Karibien


Charterresor till Karibien