Publicerad 17 maj 2022

Kunskap kring olika matallergier är inte lika vanlig utomlands som i Sverige och researrangörerna rekommenderar att du är extra försiktig, då många inte alltid förstår innebörden med allergi. Men är du allergisk ska du ändå kunna få en trevlig semester med god mat - oavsett om du åker på charter eller en weekendresa.

Åker du på till exempel charter med all inclusive ska du uppge din allergi vid bokningstillfället, för att hotellet ska kunna erbjuda ett passande alternativ. På vissa hotell kan du även på plats träffa personalen i hotellrestaurangen och prata om utbudet. En del hotell har skyltar vid buffén där det står vad varje rätt innehåller. Det är även bra att ha med sig lite mat i reserv, om hotellet skulle ha missat din specialkost.

Andra väljer hellre att boka hotell eller lägenhet med eget kök, för att kunna laga maten själv. Tänk på att ta med dig egen diskborste, disktrasa och kökshandduk, om du är extra känslig.

Åker du på weekend till en storstad, eller på charter utan all inclusive, kan det vara bra att ta med sig information om din allergi på både engelska och landets språk. På Celiakiförbundets hemsida kan du hitta översättningskort som du visar på restaurangen. Gå gärna igenom menyn tillsammans med personalen, vissa rätter kanske passar bättre ihop med din allergi än andra.

Mat på flygplanet

Du berättar vad du är allergisk mot eller om du är till exempel vegetarian, samtidigt som du gör din bokning eller direkt till flygbolaget. Är du allergisk mot jordnötter uppger du det dessutom vid incheckningen eller när du går på planet. Personalen ombord går ut med information till alla passagerare, för att undvika att någon framkallar allergin. Tänk på att flygbolaget aldrig kan garantera att någon inte öppnar en påse med jordnötter. Allt vanligare är att mat inte ingår med reguljärflyg utan du beställer på plats eller betalar vid bokning.

Laktosintolerant - mycket lagas med olja

Som laktosintolerant är det oftare lättare att äta utomlands, eftersom många har besvär med mjölkmage. Ju längre söderut och österut du kommer desto vanligare är det att maten lagas i olja. Är du på buffé går det vanligtvis att se vad som innehåller laktos. Ibland finns det komplement till vanlig mjölk och yoghurt vid frukostbuffén. Det kan även finnas laktosfritt att köpa i butikerna runt hotellet som du kan förvara i hotellrummets minibar eller kyl.

Glutenallergiker - ta med eget bröd

Många glutenallergiker väljer att ta med sig egna produkter, som bröd, kex och flingor. Finns det någon välsorterad butik kan det finnas glutenfritt att köpa på plats på semesterorten. I Asien används inte vete och andra spannmål lika ofta i maten. I Italien däremot använder man ofta vete, vilket kan vara ett sämre resmål för dig som glutenallergisk.

Nötallergiker - fråga alltid om innehållet

Är du nötallergiker kan det vara bra att alltid fråga om maten innehåller nötter, då det kanske inte alltid står. Ett tips är att be någon i sällskapet att provsmaka maten innan du äter den. I Asien innehåller många maträtter jordnötter.

Vegetarian - dessa länder har mycket vegetariskt

Som vegetarian kan du ta med dig information på både det lokala språket och på engelska. Det finns många tolkningar av vad en vegetarian äter, så var noga med att berätta att du till exempel inte äter någon form av djur, inklusive fisk och kyckling. Kolla även vad såsen innehåller. Äter du buffé på hotellet finns det ofta mycket vegetariskt att välja mellan. Några länder som har stort utbud av vegetariskt på menyn är Indien, Malaysia, Thailand, Turkiet, Israel, Storbritannien (London), Italien och USA (storstäderna). Indien är dessutom det land med flest vegetarianer. Här kan du söka efter vegetariska restauranger i hela världen.

Övriga allergier
- Skaldjur är en vanlig smaksättning i många länder, även om man inte beställt in en skaldjursrätt.

- Är du pälsdjursallergiker så kontrollera om just det hotellet du önskar boka godkänner att hotellgäster tar med husdjur på rummet.

Matallergi och all inclusive - detta erbjuder charterarrangörerna


TUI
Alla TUI Blue hotellen kan servera en viss nivå av specialkost och på hemsidan listas kontaktinformation till respektive hotell. Gäller främst till dig som är nötallergisk, glutenallergisk eller laktosintolerant. Som vegetarian går det att beställa specialkost vid flygningen, men inte till boendet. Däremot finns det alltid vegetariskt alternativ i buffén. I buffén finns det symboler som förklararar vad maten innehåller. Du uppger vad du är allergisk mot vid bokningen.

Apollo
Reser du med Apollo så har de flesta flygen vegetariska alternativ, till alternativ för dig som har någon form av allergi eller överkänslighet.Glöm inte att specialmat beställs senast 5 arbetsdagar innan avresa.

Ving
Under bokningen kan du beställa olika specialmenyer tex, diabetes, glutenfri, laktorsfri, Agg/soya/nötfri. På flera av Vings familjehotell Sunwing Family Resorts har de infört ambassadörer som är specialiserade på matintolerans. Du får dessutom en kontaktperson som blir en länk mellan dig och restaurangen. Utbudet för allergiker är dock inte lika stort som ordinarie utbud. Du uppger din allergi vid bokningen. Dessutom har alla Sunwing Family Resorts ett begränsat utbud av matvaror till försäljning i Minimarket.


Här på Reseguiden hittar du semesterresor till hela världen.