På utflykt med Lissabon som bas

Virginia.aslund
Medlem sedan 2014, besökt 33 länder

Foto: virginia.aslund, medlem sedan 2014
Foto: virginia.aslund, medlem sedan 2014
Foto: virginia.aslund, medlem sedan 2014
Foto: virginia.aslund, medlem sedan 2014
Nu börjar det bli dags att planera höstens weekendresa till någon av Europas vackra städer. Här får du som vill resa billigt de mest prisvärda resmålen och hotellen. Så beskriver Reseguidens medlem Virginia, alias Virginia.Aslund, sitt Lissabon.
Publicerad 14 juli 2015

Huvudstaden är inte bara en mysig stad att vandra igenom, den är också en bra stad att ha som utgångspunkt. Bra förbindelser gör det lätt att upptäcka mindre orter en bit utanför för dagsutflykter.

Orterna runtomkring skiljer sig mycket i miljö men något som samtliga platser har gemensamt är att fisk- och skaldjur är av mycket hög kvalité. Du kommer inte bli besviken. Värt att veta är att bröd och smör och andra förrätter som dukas fram är inte gratis, vilket är lätt att tro. Lissabon påminner mycket om den svenska sommaren, men något varmare. Men en varm tröja är bra att ha med sig till kvällen.

Med Lissabon som bas

Lissabons gator kommer få dig som säger att du gillar att promenera, att överväga om du verkligen gör det. Men vandringen på de sju kullarnas stad erbjuder shopping, vackra fasader, lättåtkomliga utsiktsplatser, tapas i världsklass och pauser för att svalka med en liten öl (för en tia på de inte så turisttäta ställen!). Och varje paus är välförtjänt. Lissabon är en otroligt mysig stad med lugn energi och mycket fint att se på. Behövs det nämnas att bekväma skor är ett måste..?
Tips: På Travessa do Alecrim 4, i en trappa, hittar du Meson Andaluz. Gudomligt goda tapas, missa för guds skull inte tonfisken.

Surfstaden Ericeira

Ericeira ligger cirka fem mil från Lissabon och bussar går några gånger om dagen (inte lika ofta på helger). Här ser du fler surfare än civilklädda. Trots det finns det finns gott om utrymme på stränderna för att breda ut sig. Är du på en surfkurs funkar även Ericeira som utgångspunkt för dagsutflykter, som också har bra förbindelser. Staden är en fin kontrast till det något mer folkrikare Lissabon och här har även portugiser sina sommarhus. Det är ett charmigt och lugnt samhälle med matvarubutiker och klädbutiker som naturligtvis följer surfmodet. Staden kommer till liv på kvällen, särskilt på helger. I stadskärnan trängs riktigt bra matställen. Servitörerna från de olika restaurangerna hejar på varandra mellan orderbeställningarna. Hela gatan blir en gemensam festmåltid.
Tips: Färsk fisk hittar du på alla restauranger men Prim har något extra.

Kulturarvet Sintra

Tre mil från Lissabon ligger Sintra, känt för sin arkitektur typiskt för romantiken. Staden står med på Unescos världsarvslista och det gör den med all rätt. Du kan vänta dig vackra byggnader, smala gränder och mysiga restauranger som sprängs fram där man minst anar. Lokalbefolkningen njuter gärna på uteserveringarna och engelskan kan vara begränsad. Men ju närmare de kulturmärkta monumenten du kommer blir engelskan bättre. Det mest kända monumentet, Pena-palatset, står ståtligt fem hundra meter över havet och vaktar över staden. På en fin dag ser du ända bort till Lissabon. Ett lekfullt och otroligt vackert palats med terrasser man gärna strosar omkring på.
Tips: Turistbussar tar dig till sevärdheterna men finns orken så promenera gärna ner, så ser du inte så turistiga ställen i staden och kan skymta mysiga kaféer.

Vinprovning i Mafra

Fyra mil från Lissabon ligger vingården Quinta de Santana i Mafra. En familjeägd vingård sedan 1992 som producerar vin på det konventionella sättet: trampa med fötterna – något som familjens sju söner får stå för. Boka in en vinprovning – du kommer inte ångra dig. Vingården är fantastiskt vacker och erbjuder även övernattning, festlokal och ett kapell – om du inte redan går i giftastankar, så kommer du…Efter vinprovningen strosar man gärna omkring en liten stund i den lummiga trädgården och blickar över kullar av vinrankor omsvept av solnedgången.
Tips: Köp fler än två flaskor vin, de går åt fort när man kommer hem

Så tar du dig hit och runt

Till Lissabon kan du flyga direkt från Stockholm med TAP, eller med en mellanlandning med till exempel Lufthansa. Från Stockholm tar resan strax över fyra timmar. Det är ganska enkelt att ta sig runt i Portugal med buss eller taxi. Enklaste sättet för att få se så mycket som möjligt brukar dock vara med hyrbil.


Weekend i Lissabon med flyg & hotell

Populära hotell i Lissabon