På resa genom Marocko

Strip
Medlem sedan 2009, besökt 31 länder

Foto: strip, medlem sedan 2009
Foto: strip, medlem sedan 2009
Foto: strip, medlem sedan 2009
Det är lätt att falla för Marocko och landet har mycket att erbjuda. Reseguidens medlem Sabina, alias "Strip", guidar till sitt favoritland.
Publicerad 8 december 2011

Jag föll handlöst för Marocko under mitt första besök och nu vill jag dela med mig av de tips som har kryddat mina vistelser till max. Jag rekommenderar starkt att börja resan i Agadir och sedan ta sig nedåt mot Marrakech.

Taghazout

Vi lämnar Agadir bakom oss, kör uppför berg och vidare längs kusten till Taghazout. Här går rosa och blått hand i hand och tillsammans dominerar färgerna staden. Det finns orimligt många butiker för surfing i de låga rosa hus som tillsammans bildar små, mysiga gränder. Staden är väldigt liten och känd för just sin surfing.

Här finns flera hostel som är inriktade på just surfing, men även om du inte surfar är staden värt ett besök. Den skiljer sig väldigt från Agadir och bussen tar bara 20 minuter. Det mysiga hostelet L'Auberge har otroligt god mat till budgetpriser. Följ bara gränderna ned mot hamnen så kommer du hitta rätt, inredningen är färgstark, charmig och bohemisk.

Res bekvämt mellan Agadir och Marrakech

CTM är Marockos bästa bussbolag, men efter en av tre långa timmar mellan Agadir och Marrakech är bussresan redan outhärdlig (trots den nya, fina motorvägen). Jag kan inte föreställa mig hur de andra bussarna är om jag befinner mig på toppen, men jag avråder er från att ta reda på saken. Välj CTM, men om det är en varm dag – se till att få en plats på skuggsidan. Glöm inte vattnet i bagaget, för det måste du checka in och det kommer du inte ha tillgång till under resan.

Var dessutom noga med att boka biljetten på det officiella kontoret (där bussarna avgår), och inte hos någon återförsäljare, det kan bli helt fel. En riktigt varm dag kan resan bli tuff, men med sitt förmånliga pris på 95 MAD så är det hela värt sitt pris och kom ihåg att Marrakech är värt allt besvär.

Missa inte ett besök i Marrakech och medinan

Se till att ta dig till myternas Marakkech även om det inte är din hvudsakliga destination. Den myllrande staden är lätt att förälska sig i och det är inte en slump att kända personer länge sökt sig hit för inspiration. Med sin rosa färg och ständiga rörelse är staden inte bara älskvärd utan även unik i sitt slag. I medinan sträcker sig de rosa väggarna mot himlen. Det är folk överallt och åsnor trängs med tusentals mopeder. Kärror dras mellan husen och lokalbor för sig vant bredvid de allt mer förvirrade turisterna.

När dagen börjar skymma lägger sig matoset likt en slöja över torget Djemaa el Fna. Här samlas ormtjusare tillsammans med affärsmän, burkaklädda i armkrok med mer lättklädda marockanska tjejer. Här händer allt på en och samma gång och det är omöjligt att inte dras med i den fantastiska atmosfär som fyller staden. Marrakech påstås vara en weekendstad, men jag håller inte med. Se till att få gott om tid här, inte minst i medinan.


Restaurangen Kech Mara

Kech Mara ligger i Marrakech, i den nya delen Guéliz. Det är en mysig, modern krog som ofta fyller sin lokal med livemusik. Genren varierar och när jag besökte Kech Mara spelades härlig soul som senare övergick i rock. Här glömmer du för en sekund att du befinner dig i Marrakech. Ta dig hit för ett glas vin, jag lovar att du inte blir besviken. Stämningen är lättsam, härlig och välkomnande. Adressen 3 Rue de la Liberté, Guéliz, Marrakech är relativt enkel att hitta.

Bo i en riad

En riad är ett typiskt marockanskt hotell. Det är ett hus med ungefär 4 – 5 rum, placerade runt en innergård. En riad är ofta väldigt vacker, utsmyckad och personlig. Bli inte förvånad om servicen är på topp, även på enklare ställen. Hammam finns ofta i riaden och det borde ni testa. En riad tar mer betalt än ett traditionellt hammam, men priset är ändå billigt och värt varenda krona. Frukosten består ofta av marockanska pannkakor, färskpressad juice, bröd och någon slags marmelad. Att avnjuta frukosten på takterrassen bland växter och solsken – det är svårt att få en bättre start på dagen.

Ta kontakt med lokalbefolkningen

Internetsidan couchsurfing.org gör det väldigt enkelt att få kontakt med lokalbefolkningen. Jag var tveksam till att ensam möta främmande marockaner, men att jag vågade förändrade hela min vistelse och det var det bästa jag någonsin gjort under en resa. Kulturen är annorlunda och här finns en värme vi inte är vana vid. Det är viktigt att vara öppen för skillnaden och förstå att det oftast inte finns någon baktanke med deras vänliga sätt. Om du inte låter dig skrämmas kommer du uppleva Marocko på ett fantastiskt sätt.

Så tar du dig runt – samåk

Det är varmt i taxin och det tar inte lång tid innan luften blir kvav. Damen bredvid mig är stor, hennes sjal klibbar mot pannan och jag ser hur svetten rinner från henne när jag tvingas ännu lite närmre. Motorn rasslar till och vår till synes fullsatta taxi bromsar in, en farbror försvinner och ersätts av två nya. Det kallas att samåka. Du betalar runt fyra kronor och delar sätet med sex medpassagerare. Struktur finns inte och när bilen flyger fram gör jag ett nytt försök att spänna fast mig med det borttagna säkerhetsbältet. Det här är någonting som jag tycker att alla borde prova på. Det kanske inte är det bekvämaste eller säkraste alternativet, men det är absolut prisvärt och spännande.

Så tar du dig hit

Marocko har många populära badorter och det finns därför ett stort antal flygplatser i landet, nästan varenda stad har en egen flygplats. Du kan flyga till Agadir, Casablanca, Fes, Marrakech, Quarzazate, Rabat och Tangier. Norwegian har direktflyg från Stockholm till Agadir och Marrakech, resan tar ungefär 5 timmar. Taxi är det enklaste sättet att ta sig från flygplatsen.


Tips inför resan

– Pruta, var inte blyg. Det blir lättare efter ett tag.
– Bestäm alltid taxipriset i förväg, annars kan du bli lurad på flera hundra.
– Var beredd på att många menyer bara finns på arabiska och franska, men det gör det hela lite mer spännande.
– Tänk på att Marocko är ett muslimskt land. Det innebär absolut inte att du inte kan ha ett linne på dig, men respekterar du dem så kommer de att respektera dig.
– Man ska inte vara rädd att besöka landet som ensam tjej. Glöm alla fördomar.


På resa genom Marocko


Flyg till Marocko

Hotell i Marrakech