Solsäkert längs Gambias kust

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Ving
Foto: Ving
Foto: Ving
Foto: Ving
Foto: Ving
De gyllene stränderna i Afrikas minsta land kallas "Gambia's Gold". Här dras du in i en värld av spännande natur, lokal mat, en färgstark kultur - och massor av sol året runt!
Publicerad 7 oktober 2019

En och en halv timme innanför Kanarieöarna ligger Afrika till ytan minsta land. Gambia är ett fascinerande land med kanske världens konstigaste geografiska form.
På kartan ser landet ut som en smal remsa som är uppdelad mitt i den mäktiga Gambiafloden.

Solsäkert resmål - året runt

Sedan 1960-talet har skandinaverier rest till kuststäderna i Gambia som Kotu, Fajara, Bakau och Kololi, men turismen är fortfarande relativt blygsam jämfört med t.ex. Kanarieöarna. Gambia är en av vinterns mest soliga destinationer och erbjuder ett perfekt klimat med varma dagar och något svalare nätter.

Från december till april är både temperatur och luftfuktighet något lägre än resten av året. Den genomsnittliga dagtemperaturen är cirka 30 grader.

Gyllene sandstränder

Gambia har en 55 km lång kuststräcka, här hittar du gyllene sandstränder och vajande palmer. Vi tipsar om fem stränder du bör besöka under din semester.

  • Cape Point - En vacker palmstrand med vit sand och begränsat antal turister. Ligger vid kusten mellan Banjul och Bakau.
  • Kololi - Den vackra sandstranden vid Kololi blir finare och lugnare ju längre söderut du kommer.
  • Fajara - Fajaras sandstränder ligger dramatiskt under klipporna. Solnedgången här måste upplevas - magiskt vacker.
  • Kotu - Populär vykortsliknande strand omgiven av strandkaféer, fruktförsäljare och hotell. Beläget nedanför huvudgatan i Kotu.
  • Sanyang - Bättre känd som “Paradise Beach”. En palmstrand med ljus sand och utrymme för viss integritet. Om det blir ensamt finns det strandbarer i närheten.

Floden Gambia - landets största turistattraktion

En av de största turistattraktionerna är den fantastiska Gambiafloden. Den slingrar sig cirka tusen kilometer in på den afrikanska kontinenten. Här är landskapet helt annorlunda än strandlinjen, med tät, tropisk regnskog och ett rikt fågel- och djurliv.

Ta gärna en båttur uppför floden, det finns gott om mysiga övernattningsalternativ.
Djurlivet här är inte lika varierat som i resten av Afrika, men Gambia är absolut ett paradis för fågelskådare. Här kan du hitta över 500 olika arter.

Stadsliv i Banjul, Serrekunda & Tanji

Om du vill ha en smak av stadslivet, ta dig till huvudstaden Banjul, men observera att detta är en av världens minsta huvudstäder, så om du letar efter ett pulserande nattliv ska du ta dig till Gambias största stad Serrekunda. I staden Tanji, den lilla fiskebyn sydväst om huvudstaden Banjul, kan du uppleva traditionell gambisk fiskekultur. Se de färgglada träbåtarna glida in med dagens fångst, som säljs direkt på stranden.

Det gambiska köket

Det är möjligt att få västerländsk mat på de flesta turisthotell och restauranger, men det gambiska köket erbjuder vanligtvis utsökt mat. Rätterna består ofta av grönsaker, ris och bönor med olika slags kött. Köttet dekoreras vanligtvis med spännande kryddor och ger dig en unik smakupplevelse.

Lokala frukter som mango, bananer, grapefrukt och apelsiner smakar extra bra. När det gäller drycker får du både gott vin och prisvärd öl.

Västafrikas mest fredliga land

Gambia är det fredligaste landet i hela Västafrika och västerländska turister tas väl emot. Trafik och ibland kraftfulla strömmar i havet utgör en större fara än att utsättas för något kriminellt. Landet är muslimskt, men inte så tydligt som i många andra afrikanska länder.

Visum och vacciner

Visum för svenska medborgare krävs inte för tillfället, men passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter resans slut. Kontrollera alltid då förändringar kan se med kort varsel.

Vissa vaccinationer kan krävas - kontrollera alltid. Du kan bli ombedd att presentera ett giltigt vaccinationskort vid ankomst och om du kommer från platser där gulafebern är vanlig. Gambia är ett malariaområde. Kontakta din läkare eller vaccinationskontor i god tid före din resa för att få nödvändiga vacciner och information om malaria.

Att resa till Gambia

Det finns inga direktflyg från Sverige till Gambia, de flesta flyg till Gambia kräver minst en mellanlandning. Ofta är det billigare att resa till Gambia med charterföretagen, till exempel Ving.

Så här tar man sig runt

  • Buss: De trånga stadsbussarna kör rutten från Banjul till Basse, via flera mindre städer på södra sidan av floden Gambia, flera gånger dagligen. Bussarna går från Chermo Adama Bah Street i Banjul. Annars finns det minibussar mellan Banjul och Serrekunda och på andra håll längs kusten.
  • Taxi: Vänligen ordna priset i förväg. Det finns gröna turisttaxibilar som kör dig nästan vart som helst.
  • Färja: Det finns två färjor som korsar floden mellan Banjul och Barra. Dessa avgår från hamnen på Liberation Street, teoretiskt varje halvtimme, men inte alltid i praktiken.

Hitta din resa till Gambia och Afrika här:


Solsäkert längs Gambias kustHärliga erbjudanden i Afrika