Marocko för nybörjare

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Här finns milslånga stränder, varma vintrar och mycket prisvärd shopping. I vinter är Marocko en av de hetaste charterorterna. Här är en stor guide med de 9 bästa tipsen för nybörjaren.
Publicerad 9 november 2013

Marocko är ett av de mest spännande länderna kring Medelhavet. Marocko har många populära badorter och det finns därför ett stort antal flygplatser i landet, nästan varenda stad har en egen flygplats. Landet har ett mycket varmt klimat med vintrar då det nästan aldrig blir under 20 grader på dagarna (men ofta neråt 6-7 grader på nätterna).

De flesta bor i norr

Det nordafrikanska landet Marocko är stort, det är till ytan något större än Sverige, och du kommer bara att hinna se delar av landet om du är här en vecka eller två. Större delen av befolkningen bor i norra delen av landet, bland annat största staden Casablanca (2,9 miljoner invånare) och huvudstaden Rabat.

Billigt åka med tåg och buss

De flesta stora städer ligger väster om Atlasbergen i norra Marocko. Den här delen av landet har bra tågförbindelser och du kan resa både snabbt och billigt, biljetterna kostar sällan mer än kring hundralappen. De många bussarna är annars det billigaste sättet att färdas längre sträckor i Marocko. De största bussbolagen är CTM, Satas, Trans Ghazala och Supratours.

Bussarna är luftkonditionerade, håller tidtabellerna och du bokar dessutom platsbiljett till ett särskilt säte. Det kostar cirka 35 kronor att åka tio mil. Marocko har också ett omfattande nätverk med minibussar, Grand Taxi, som går från de stora tåg- och busstationerna. Grand Taxi kör till förutbestämda destinationer för ett fast pris och åker så fort det kommit sex passagerare.

Många typer av boende

Det finns ett stort antal typer av boenden att välja mellan i Marocko. Budgetresenären kan hyra en madrass på ett hotelltak för så lite som 20 kronor medan den som gillar lite mer lyx kan hyra en våning (kallas riad eller maison d'hôte) för tusentals kronor. De flesta billiga hotell (cirka 100 kronor/natt) ligger i städernas gamla stad, medinan, medan de lite dyrare hotellen med västerländsk standard ligger i de nybyggda stadsdelarna en bit från centrum. På landsbygden kan man hyra rum i ”auberges” som är traditionella lerhus eller i ”gîtes d'étape” som är en typ av enklare värdshus.

Flera sevärda medinor

Många städer i Marocko har en befäst stadskärna, medina, med vackra historiska byggnader. Flera av medinorna är skyddade som världsarv, bland annat i Fez, Marrakech, Tetouan och Essaouira. Flera städer har mycket sevärda moskéer, i Casablanca finns till exempel den rekordstora Hassan II-moskén. Staden Ait-Benhaddou är byggd helt av lera och är så vacker att den blivit filmad i både ”Gladiator” och ”Lawrence av Arabien”. Väster om Marrakech ligger Menara-trädgården från 1100-talet som är en mycket populär sevärdhet.

Agadir och Essaouira populära badorter

Om du åker till Marocko på en charterresa så har nästan alla aktiviteter med sol, sand eller vatten att göra. Längs Atlant-kusten finns badorter som Agadir och Essaouira med perfekta stränder för sol, bad och surfing. För lite varmare bad än Atlanten finns de populära hamam-bastubaden. Lokalbornas hamam marknadsförs inte och döljs ofta bakom en anonym dörr. Särskilda hamam för turister kostar cirka 150 kronor.

Se en äkta öken

På flera platser i Marocko kan du uppleva Sahara-öknen med en utflykt på några timmar – eller flera dagar. De mest populära platserna är Erg Chebbi och lite mer svårtillgängliga Erg Chigaga.

Svårt att växla valutan

Valutan i Marocko heter dirham och är lite mindre värd än en krona (1 dirham kostar 80 öre). En dirham delas upp i 100 centimes. Det är förbjudet att ta med sig mer än 1 000 dirham ut ur landet så det går inte att växla till sig kontanter före resan. Det går att växla både i bankomater, banker och på postkontor. Glöm inte att växla tillbaka till euro (eller dollar) innan du lämnar landet. Det finns växlingskontor på de flesta flygplatser.

Alla städer har en souk-marknad

Den mest spännande shoppingen i Marocko är på de trånga och myllrande souk-marknaderna som finns i varenda stad. Marknaderna skiljer sig lite mellan olika städer, de största finns i Marrakech medan souken i Rabat är mycket lugnare med försäljare som inte är lika påträngande.
De mest prisvärda produkterna i Marocko är olika typer av hantverk som läderprodukter, mattor, keramik och kryddor.

Prova ärtsoppa till frukost

Nationalrätten i Marocko är couscous som oftast serveras tillsammans med den kryddiga gryträtten tagine. Den traditionella veckodagen att äta couscous är fredagar, det är också en maträtt som är okej att äta med handen. Om du vill äta en traditionell frukost så ska du prova soppan ”bissara” som är gjord på ärtor och olivolja. I Marocko så kommer du åtminstone några gånger per dag bli erbjuden ett glas mintte, landets nationaldryck. Teet är gjort med mynta och serveras i höga glas och massor av socker.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du prisvärd charter till Marocko.

Charter till MarockoAfrikanska erbjudanden