Mina bästa tips från Sicilien

Pysen73
Medlem sedan 2008, besökt 11 länder

Bild: <a href="http://www.reseguiden.se/minsida/pysen73">Pysen73</a>
Bild: Pysen73
Bild: Pysen73
Bild: Pysen73
Reseguidens medlem Helena Eriksson alias "Pysen73" har bott på Sicilien sedan 2004. Här delar hon med sig av sina 5 bästa tips.
Publicerad 6 maj 2010

Jag flyttade kom till Sicilien från Göteborg första gången 2002 som reseledare. Ön gjorde stort intryck och redan året efter åkte jag tillbaka för att studera italienska på en skola i Taormina. Sedan blev jag kvar. Sedan 2004 har jag bott på en citronodling i utkanten av Giardini Naxos i provinsen Messinas, på Siciliens östkust. Min sambos familj har drivit gården i många år. Här är mina bästa tips.

1. Etna – Europas största aktiva vulkan

Etna tycker jag är ett måste. Att se Europa största aktiva vulkan, är en fantastisk upplevelse. Jag rekommenderar att ta sig ända upp till toppen tillsammans med en vulkanguide och vandra omkring i närheten av kratern.

2. Ciccinos pizzeria i Castelmola

Jättemysigt ställe som inte så många hittar till. Ciccino själv är gammal folk-sångare och sitter alltid och spelar och sjunger för gästerna, som sitter under bar himmel i ett undangömt hörn vid Piazza Duomo. En bättre kväll i sicilansk anda kan man inte få!

3. Vulkanöar utanför Siciliens norra kust

Se ögruppen de Eoliska öarna och då främst Vulcano med sina lerbad och Stromboli med sin ständigt aktiva vulkan. Det är nog det häftigaste jag varit med om; att sitta på soldäcket på en båt i solnedgången, och efter att solen gått ner se vulkanutbrott varje femtonde minut på ganska nära håll.

4. Upptäck landsbygden

Missa inte en tur i bil ut på landsbygden. Till exempel rutten Gole Alcantara - Motta Camastra - Castiglione di Sicilia - Linguaglossa och tillbaka till Giardini/Taormina. Stanna till på en vingård och ät lunch på en agriturismo. Särskilt trevligt är det på våren när mandelträden blommar.

5. Den speciella atmosfären i Ortygia

Åk till Ortygia, det historiska centrum av Syrakusa. Här kan du se den gamla delen av staden med domkyrkan, statyn av Sankta Lucia, rester av antika tempel och strosa runt i trånga gränder.

Psst! Bra tips för att planera resan

Det vanligaste misstaget folk gör, som planerar en resa till Sicilien, är att man inte inser hur stor ön egentligen är. Du hinner inte se allt på en vecka, det är stora avstånd och mitt råd är att koncentrera sig på den del av ön man finner mest intressant. Från Giardini Naxos till Palermo tar det minst 4 timmar med bil och många fler timmar om man väljer att åka buss eller tåg. Det blir alltså stressigt att ta det som en dagsutflykt!

Så tar du dig till Sicilien

Fritidsresor har charter till Taormina, men många olika hotell. Restiden är ca 3 timmar.


Charter till Sicilien
Billiga flygstolar till Italien