Madeira – storslaget och avkopplande i ett.

Veronicah
Reseguiden, besökt 20 länder

Foto: Thinkstock
Foto: anjo, medlem sedan 2006
Foto: karinlorvik, medlem sedan 2008
Foto: karinlorvik, medlem sedan 2008
Madeira liknar inget annat ställe i världen. Ön beskrivs ofta som slående vacker och mycket välkomnande. Här kan du kombinera fantastiska naturupplevelser med en avslappnande semester.
Publicerad 6 april 2021

Madeira har fått smeknamnen “den gröna ön”, “Atlantens botaniska trädgård” och “blomsterön”, och med goda skäl. Här är det ett gediget färgsprakande blomster och en fantastisk natur.

Storslagna naturupplevelser

Madeira är det perfekta resmålet för vandring. Och att vandra är verkligen en enastående upplevelse, speciellt längst bevattningskalanerna (levandas) - rännor och kanaler längst bergssluttningarna, som tidigare var ett sätt att säkerhetsställa vattenförsörjningen runt ön. Rutten går längst vackra kustlinjer och höga bergstoppar, och det finns spår för alla nivåer.

Madeira passar också bra för golf, klättring, dykning, segling, surfing, skärmflygning och sportfiske. Är du intresserad av blommor kan ön bjuda på flera hundra olika blomsterarter, örter, eucalyptusträd, vingårdar och fruktodlingar.

För den som föredrar långa sandstränder, ett pulserande nattliv och garanterad sol, kanske inte Madeira är förstahandsvalet. Det kan fort och oväntat komma en liten regnskur, passa då på att bada i det ljumma regnet- hoppa från klippor eller slappa under en parasoll på en av de anlagda sandstränderna. Sen finns ju alltid poolen, både naturliga saltvattenpooler och på många av hotellen.

Evig vår

Klimatet på Madeira är behagligt året om, och beskrivs ofta som evig vår. Oavsett om du väljer vinterfestivalen i september, det storslagna nyårsfirandet, karnevalen i februari eller blomsterfestivalen i maj - så blomstrar Madeira året om. En bra förvarning är att kolla på lokalbefolkningens män och deras särskiljande ullstickade mössa. Hänger öronlappen ner tyder det på dåligt väder.

Funchal – en charmig huvudstad

Madeiras huvudstad Funchal ligger i frodiga omgivningar och är en färgrik, liten stad med elegant arkitektur, livliga huvudgator och vackra parker. Hit kommer de allra flesta under sin Madeirasemester för att titta på detta märkliga fenomen där turister kör slädar byggda som korgstolar längst de asfalterade vägarna från Monte. I Funchal väntar även bra shoppingmöjligheter, utsökta restauranger och några få barer. För oss svenskar är prisnivån mycket bra.

Monte – fin utsikt över huvudstaden

Monte, den mest populära turistattraktionen utanför huvudstaden, har en fantastisk utsikt över Funchal. En av de bästa sätten att ta sig till och från Funchal centrum, är att ta tunnelbanan som går kontinuerlig varje dag.

I Monte hittar du den kända pilgrimskyrkan, Nossa Senhora do Monte. Strax nedanför kyrktrappan hittar du de berömda korgbanorna, som transporterar dig till centrum. I Monte hittar du även Tropical Garden, en fantastisk, tropisk trädgård, där du lätt kan tillbringa flera timmar och beundra blommor och träd från världens alla hörn.

Så tar du dig hit

Till Madeira kan du boka paketresor med Apollo, Ving, TUI, Airtours och TripX. Vill du resa på egen hand kan du ta flyg till Funchal, men då med en eller flera mellanlandningar. Tap Air Portugal flyger från Stockholm och Köpenhamn med en mellanlandning i Lissabon. De flyger även från Göteborg, men med två mellanlandningar.


Flygbiljetter till FunchalPopulära hotell i Funchal