Long Beach – en kärleksförklaring

Aniika
Medlem sedan 2010, besökt 61 länder

Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Long Beach på Koh Lanta är en strand formad som en halvmåne, strösslad med len och fin vitfärgad sand. Vår medlem Annika, alias "Aniika", guidar oss till sitt eget paradis på jorden - en strand med glittrande vatten i Thailands övärld.
Publicerad 7 oktober 2013

Det är tidig morgon på Koh Lanta i Thailand. Tyst tassar jag ut och stänger försiktigt dörren bakom mig för att inte väcka resten av familjen. Jag går barfota den korta promenaden till stranden jag blev kär i vid första ögonkastet. Lyckoruset stiger när jag hör ljudet av vågor som slår in och jag släntrar sakta ner mot det glittrande vattnet för att möta ännu en dag i mitt eget paradis på jorden - Long Beach.

Njutbart morgon som kväll

Efter ett halvårs ”Thaimout” med Long Beach som närmaste granne kan jag fortfarande inte bestämma mig för vilken tid på dygnet jag älskar ”min” strand som mest. Kanske är det under strandpromenadens lugn en tidig morgon. Eller, en av de loja förmiddagarna tillsammans med barnen, när vi dricker otaliga fruktdrinkar i skydd av skuggan. Det skulle också kunna vara under sen eftermiddag då brisen sveper in från havet, och jag njuter av en ljuvlig oljemassage utförd av den vänliga thailändska kvinnan med pigga bruna ögon. Det skulle lika gärna kunna vara stunden då det kolsvarta mörkret sänker sig över stranden och tusentals syrsor börjar spela. Detta efter timmars prat med både vänner och främlingar på strandrestaurangen med skyltar av drivved, ätandes fantastiskt goda maträtter i skenet av levande ljus. Jag får helt enkelt konstatera att Long Beach är en plats att älska oavsett tid på dygnet.

Koh Lantas längsta strand

Stranden ligger söderut från den betydligt mer livfulla och turisttäta Klong Dao Beach. Long Beach, som egentligen heter Phra Ae Beach, stoltserar genom sina 2,8 kilometer med att vara öns längsta strand, därav smeknamnet. Stranden är formad som en halvmåne, strösslad med len och fin vitfärgad sand. Vid några ställen gör inslagen av snäckskal och småsten sanden grövre. Stranden är inte speciellt långgrund, har du småbarn bör du därför vara extra uppmärksam.

Smultronställen i restaurangväg

Mina smultronställen i matväg längs Long Beach är många. Gemensamt för dem alla är att man har första parkett till skådespelet då solnedgången får himlen att explodera i overkliga färger över Andamanhavet. Längst i norr ligger den barnvänliga restaurangen Somewhere Else. Här finns leksaker för barnen, pingisbord och bra gräsytor att spela fotboll på. Och så maten, fantastiskt god och nästan oförskämt billig. Strax intill Somewhere Else ligger Thai Cat med sina bambuhyddor som används både som matplats och dagbädd. Ta med en sarong och lägg dig i en av hyddorna tillsammans med en bra bok så är dagen räddad. Blir du hungrig eller törstig finns det väl tilltagna menyer med massor av god mat och läskande drinkar att välja mellan. Riktig lyx upplevs med fördel på restaurangen Layana som ligger ungefär i mitten på Long Beach. Deras grillbuffé är något utöver det vanliga. Mysiga Cast Away, på södra delen av Long Beach, har specialiserat sig på mexikansk mat. Missa heller inte Moonshine Beach Bar, en liten strandbar som ligger precis vid vattnet vid resorten Good Days (granne med Cast Away).

Boende längs stranden

Malee Seaview och Sai Naam Lanta Residence ligger på strandens södra ände, och består av privatägda villor och lägenheter. Här finns fräscha boenden som passar alla storlekar på familjer, och områdena är mycket barnvänliga. Hyr du en av beachfrontvillorna på Malee Seaview lär du aldrig vilja åka hem igen. Med egen pool och en sala precis vid strandkanten finns egentligen ingen anledning att överhuvudtaget lämna tomten.

Ta dig hit

Till Koh Lanta, som ofta kallas för solnedgångens ö, tar du dig via båt från Krabi eller Phi Phi. Du kan också åka med bil eller minivan från fastlandet. Under högsäsong går färjorna regelbundet mellan fastlandet och Koh Lanta-öarna. Från färjeläget i Saladan går det taxi eller tuktuk. Vägarna är fina och till stor del betongbelagda. Oavsett hur länge du stannar kan det vara skönt att hyra en skoter för att uppleva den obeskrivliga känslan av frihet att åka vart du vill, när du vill.

Att tänka på

- Massage kan man aldrig få för mycket av! Tänk dock på att få i dig vätska efteråt.
- Ta med en ficklampa under kvällspromenaderna. Mörkret faller snabbt och då blir det becksvart.
- Längs stranden finns inga strandförsäljare (tack och lov). Bunkra istället upp med kall dricka och snacks på Seven Eleven som ligger vid södra delen av Long Beach.
- Efter långa dagar på stranden blir du lätt uttorkad. Ett tips är att då och då komplettera vattnet med salt och mineraler. Fråga efter ”Sealyte” på apoteket som ligger bredvid Seven Eleven.
- Är du i behov av läkarvård har du hamnat helt rätt. Längs Long Beach hittar du både Siam International Clinic (som har öppet dygnet runt) och en privatmottagning som bemannas av kompetenta Dr Salarin.


Charter till Koh Lanta