– Jag jobbade som reseledare på Samos

Maria
Reseguiden

Foto: madelenehilden, medlem sedan 2010
Foto: madelenehilden, medlem sedan 2010
Förra sommaren flyttade Reseguidens medlem Madelene till grekiska Samos och jobbade som reseledare. Här delar hon med sig av sina bästa tips från ön.
Publicerad 26 april 2010

Samos ligger i Egeiska Havet, endast två kilometer utanför Turkiets kust. Pythagorion är den största turistorten på ön; en charmig småstad med en pittoresk hamn och hamnpromenad med tavernor, kaféer och barer.

– Tanken slog mig när jag satt och sökte jobb, varför inte slå ett långskott och söka till reseledare? Bara några dagar efter att jag sökt ringde de upp och ville ha in mig på intervju, berättar Madelene.

– Mina bästa minnen från Samos

Det bästa med jobbet som reseledare är miljön, människorna man möter och friheten! Något jag minns extra mycket är alla tidiga morgontimmar när jag såg Samos vakna till liv. Grekerna förbereder inför dagen, man går till bagaren och köper färskt bröd och får morgonkaffet och senaste skvallret av biluthyrarbröderna Alexi och Yiannis.

Men mina allra bästa minnen från Samos är när jag tagit bilen och åkt utanför Pythagorion till alla de små fantastiska bukterna som finns runt om hela ön.

Madelenes 5 måsten

1. Kerveli – lugn stenstrand

Kör mot Samos Stad och strax efter Lidl är det skyltat mot Kerveli; en liten stenstrand som ligger avsides från hotell och dunka-dunka-musik. Perfekt för den som vill komma bort lite och samtidigt ta del av Samos vackra natur då vägen dit är helt fantastisk! Passa på att stanna till i den lilla byn man kör igenom på vägen.

2. Psili Amos – bästa sandstranden

Psili Amos betyder sandig strand och är den bästa av sandstränderna på Samos. Till Psili Amos kommer man antingen med bil, taxi eller taxibåt som avgår från Pythagorion varje dag. Stranden är långgrund och populär för barnfamiljerna. Under högsäsong kan det vara en hel del folk.

3. Aphrodite – grekisk mat när den är som bäst

Restaurangen ligger på en tvärrgata till gågatan ner mot hamnen i Pythagorion, lite lagom avskilt där man får känslan av sitta i en trädgård. Här får du Samos bästa förrättstallrik, ”mixed starter plate”, med grekiska smårätter. Se till att du är riktigt hungrig, för den tallriken är stor! Här finns också Samos godaste moussaka. Till maten dricker man givetvis Samos egenproducerade vin, Golden Samena.

4. Crepérie – mitt i smeten

I korsningen ovanför gågatan i Pythagorion ligger Crepériet. Här sitter man verkligen mitt i smeten för att luta sig tillbaka och bara titta på alla människor, grekerna som kör som galningar eller småprata lite med ägaren till baren bredvid. Är man sugen på något sött efter att ha varit ute och dansat så kan man vid 03:00 fortfarande slå sig ner och äta en crépes.

5. Ireon – mysig fiskeby

Cirka en mil utanför Pythagorion finns en liten fiskeby som heter Ireon. Hit åkte jag för att få vara lite mer anonym, men också för att det var så oerhört mysigt. Här finns det gott om små privata Bed & Breakfast och jag tänker garanterat se till att jag bor där nästa gång jag åker till Samos.


Psst!

Madelene tipsar:
Det är löjligt lätt att ta sig runt på Samos då det enbart finns en huvudväg. Jag skickade alltid med gästerna en lista på 17 olika punkter på en karta och sen var det bara att köra! Se bara till att biluthyrarens försäkringar gäller till 100%.


Charter till Samos