Här är Amsterdams 8 billigaste sevärdheter

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Concertgebouw / Hans Samsom
Foto: Thinkstock
Foto: Civic Guard Gallery
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Det är ofta mycket dyrt att turista i populära Amsterdam. Boende, mat och inträden kostar tusentals kronor per dag. Vi har letat upp åtta av de bästa sätten att se Amsterdam.
Publicerad 27 november 2013

Den holländska staden Amsterdam är en av Europa populäraste weekendstäder med miljontals besökare varje år. Men de många turisterna gör att både hotell och inträden är relativt dyra. Här finns massor av museer i världsklass som alla tar betalt. Men det finns sevärdheter och attraktioner som inte kostar något alls. Vi har letat upp åtta bra sätt att se konst, sevärdheter och musik helt gratis.

Se världens enda flytande blomstermarknad

På kanalen Singel i centrala Amsterdam ligger världens enda flytande blomstermarknad Bloemenmarkt. Här kan du köpa blommor, fröer och lökar från ett 20-tal butiker som alla ligger på små pråmar längs kajkanten. Marknaden har funnits ända sedan 1862.

Besök en hemlig innergård

Förr i tiden hade de flesta kvarter i Amsterdam en egen innergård. I dag finns bara en enda innergård kvar från medeltiden, Begijnhof vid kanalen Singel. Den här lilla oasen har funnits här sedan åtminstone 600 år och de flesta av de historiska byggnaderna här är i dag privatbostäder. Medan man i den övriga delen av centrum ständigt har rivit hus och sedan byggt upp nya så har den här öppna platsen behållit sitt utseende, det här gör att marknivån i Begijnhof är en meter lägre än i övriga Amsterdam.

Gå på biblioteket

Den stora bibban i Amsterdam är Centrale Bibliotheek som ligger nära centralstationen. Den här jättebyggnaden kostade mer än 800 miljoner kronor och är skapad av arkitekten Jo Coenen. Biblioteket omfattar hela 28 500 kvadratmeter på tio våningar. Det finns ett särskilt biblioteksmuseum och mer än 600 datorer med internet. Missa inte den fantastiska utsikten från kaféet på takvåningen.

Gratis onsdagskonserter

På onsdagar kan du höra helt gratis musik i den klassiska konsertlokalen Concertgebouw. Konserterna ges vid lunchtid från september till juni varje år men du bör vara ute i god tid eftersom de gratis spelningarna är mycket populära. Oftast är det musikerna som ska spela senare på kvällen som gör en tidig offentlig repetition.
Mer information: www.concertgebouw.nl

Se de många kanalerna

Det finns fler kanaler i Amsterdam än det gör i den berömda kanalstaden Venedig. Det finns så många kanaler att du inte kommer att hinna se alla under ditt besök i Amsterdam, det finns totalt mer än 100 kilometer kanaler. De flesta av stadens vattenvägar konstruerades när staden blomstrade under 1600-talet. Både de tre största kanalerna Herengracht, Keizersgracht och Prinsengracht och 1 500 historiska byggnader i centrala Amsterdam är skyddade som världsarv.

Gratis väktarkonst

Om du vill se konsten i det stora Amsterdam Museum så måste du betala inträde. Men vid ingången till museet finns en liten avdelning där du kan se gratis konst. Här i Schuttersgalerij/Civic Guard Gallery kan du framför allt se porträtt från 1600-talet men också moderna porträtt av kända Ajax-spelare, boxare och vanliga holländare.
Mer information: www.amsterdammuseum.nl

Besök kyrkan Nieuwe Kerk

Den mer än 600 år gamla kyrkan Nieuwe Kerk ligger granne med det kungliga palatset och används för kungliga kröningar och bröllop. Det hålls inte längre några vanliga gudstjänster i Nieuwe Kerk utan lokalen används oftast för konstutställningar. För att se de tillfälliga utställningarna måste du betala inträde men det är gratis att besöka det lilla museet som beskriver kyrkans historia.

Se en äkta diamantfabrik

Här i Amsterdam finns några av världens största diamantföretag och många av diamanterna hos din lokala juvelerare kommer härifrån. Om du vill se hur man gör äkta bling så kan du gå en gratis rundtur hos diamantföretaget Gassan. Du får bland annat se hur experterna gör när de slipar och delar diamanter.
Mer info: www.gassan.com

Ta sig till Amsterdam

Med direktflyg från Stockholm till Amsterdam är du framme på bara två timmar. Flyg med till exempel SAS, Norwegian eller Swiss. Flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol ligger ungefär en mil sydost om centrum. In tar du dig med tåg eller buss och det tar 20 till 30 minuter.

Weeeknd i Amsterdam

Åk på weekend i vinter