Publicerad 27 april 2012

Dublin lockar med massor av upplevelser. Här är höjdpunkterna du inte får missa.

Utelivet

Stan är packad med pubar, de flesta med levande musik – musikälskare kan här njuta av irländsk folkmusik, bra popmusik (mycket U2), 60-talsmusik, jazz, gospel och mycket mera. Skön stämning och bra musik är det på en av de mest kända pubarna, O'Donoghue's, det var här bandet the Dubliner's började spela på 60-talet. På The International Bar är det varje dag “stand up comedy”. Baren har blivit inkörsport för många berömda komiker.Gillar du jazz - och råkar befinna dig här en söndag rekommenderas Globe Bar, jättetrevligt ställe som ligger centralt. Här kan du lyssna på skön live jazz!

Temple Bar

Det är i detta område du finner det bästa pub- och folklivet! Ta dig tid att bara strosa runt i denna ”hippa” stadsdel, gå in på en pub och ta en pint, eller fika på något mysigt café. Här flödar musiken från pubarna, hit hittar alla turister! Tycker du det är kul med marknader är Temple Bar rätt ställe på lördagarna. I Cow’s Lane hittar du en av dem, här säljs kläder, smycken med mera av lokala designers.

Äta

Om du vill äta enkelt, billigt, men gott kan du gå till The Bad Ass Café som ligger i Temple Bar. Sinead O´Connor jobbade här innan hon slog igenom. Vill du äta riktigt lyxigt och gott ska du välja Thornton’s. Michelin-restaurangen ska vara en av de bästa i Dublin, men dyrt! Eller kanske du vill uppleva stans allra äldsta pub ”The Brazen Head” från 1198. Från utsidan ser den inte ut att vara mycket för världen, men väl inne upptäcker man en mysig pub som dessutom är känd för sin goda mat! Vi åt typisk Irish stew (lammköttsgryta med överliggande potatismos).

Tre sevärdheter


1. Guinness-bryggeriet

Det hör väl också till att man besöker den största attraktionen i Dublin – nämligen Guinness.
Guinness hittar du i en jättelik byggnad, 7 våningar hög. Här går du runt på egen hand och får mycket historik och information om öltillverkningen. Högst upp ligger en magnifik inglasad utsiktsbar med panoramautsikt över staden. Men vi var väldigt många som ville ta en öl just där! Det var som att vara på ett gigantiskt mingelparty – alla med skummande mörkt öl i glasen! Det blev inte min favoritöl precis, men kul att smaka på äkta guinnessöl på rätt ställe!

2. Kilmainham Gaol

Missa inte före detta fängelset Kilmainham Gaol, cirka 3 km väster om Dublin. Det var ett fängelse från 1796-1924 men idag är det ett museum. Här har många kända brottslingar avtjänat sina straff och mist sina liv. Flera filmer har spelats in på denna plats, bl a ”Boondock Saints” och ”The Italian Job”. Och Dublinbandet U2 spelade in sin musikvideo till låten ”A Celebration” här på fängelset år 1982.

3. St. Michans's Church

Irländarna är väldigt öppna och vänliga och pratar gärna med obekanta. När vi stod och studerade kartan kom en man fram (han jobbade inom kyrkan visade det sig senare) och undrade vad vi tyckte om stan. Vi passade då på och frågade honom vad han rekommenderade oss att se. Vi fick omedelbart svaret ”St. Michans’s Church” – om vi var intresserade av att se på mumier. Så vi begav oss dit, köpte biljetter till en kort visning (ca 35 min). Man går nerför en gammal stentrappa, där nere var en passage med gravkamrar. Det var märkligt att se mumier som var 150-400 år gamla! Om man ville fick man faktiskt vidröra dessa mumier med fingrarna. Otroligt att kropparna var så välbevarade. Det berodde på temperaturen, luftfuktigheten och metangashalten där nere (vilket har en konserverande verkan). En udda sevärdhet var det! Bara att få uppleva denna så engagerade och ”smått tokige” guide var värt besöket!

Utflykter längs kusten

Med pendeltågen från Connolly Station kan du lätt ta dig till kusten. Norr om stan - ca 1,5 mil från Dublin - ligger den söta fiskebyn Howth. 20 min med tåget bara! Vi vandrade på fina stigar runt udden i den vackra irländska naturen. Åt sedan en mycket god ”Fish’n chips” på en mysig liten pub nere vid hamnen. Men detta var på långfredagen, då det i Irland är förbjudet att dricka alkohol, ölkranarna på pubarna var övertäckta med svarta dukar… Så denna dag fick vi istället dricka vatten till den goda fisken! I fiskebyn Howth ska du absolut passa på att äta skaldjur och fisk! Den relativt nyöppnade restaurangen House har fått lysande recensioner, här kan du äta skaldjur och fisk som smälter i munnen. Utmed den långa kajen ligger några små restauranger samt fiskbutiker om du istället vill köpa med dig något av dessa delikatesser! Missa inte sälarna nere vid hamnen, förmodligen är de så vana vid att bli matade, att de ofta befinner sig vid fiskebåtarna.

Malahide

Till pittoreska Malahide (1,6 mil norr om Dublin) kan du också ta pendeltåget. Orten är en populär utflyktsort, speciellt under sommarmånaderna. Malahide lockar med sina läckra sandstränder, charmiga miljö, golfbanor och ett slott.

Bila till Connemara

Vi bilade på Irland för några år sedan, då besökte vi bland annat Connemara på västra Irland. Det är en väldigt vacker del av landet, så om ni befinner er i Dublin flera dagar ska ni absolut ta er tid för en utflykt i detta fina landskap! Flera olika bussturer går hit, fråga på Dublin Tourist Center. Du färdas på små vägar i skön natur med gröna hedar, sjöar, berg, vattenfall. Även en vacker båttur på Irlands enda fjord Killary ingår i priset, som är ca 500 SEK.

Så tar du dig hit

Till Dublin åker du billigt med Ryan Air, även SAS, Norwegian och Aer Lingus flyger direkt hit.
Air Tours har paketresor hit.


Flyg till Dublin

Populära hotell i Dublin