Dubai – ett givet resmål för barnfamiljer

Aniika
Medlem sedan 2010, besökt 61 länder

Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Vart åker man i början på januari med två barn, varav det äldsta nyss fyllt 2, och det yngsta knappt hunnit bli 5 månader gammal, och dessutom i sällskap av en annan barnfamilj med fyra barn i åldrarna 10 år till 8 månader? Vårt givna svar lyder Dubai, ett semestermål som passar alla åldrar. Reseguidens medlem Annika, alias aniika, guidar här till sitt Dubai.
Publicerad 24 maj 2013

Vi funderade först på att åka till Thailand, men den långa flygresan kändes för övermäktig med så pass små barn. Efter att ha surfat runt på nätet bokade vi istället två veckor till Dubai, ett av de sju emiraten som utgör landet Förenade Arabemiraten. Det visade sig bli en tiopoängare. Under våra två veckor långa vistelse i början på januari visade termometern på stabila 25 grader varje dag - den ultimata temperaturen för en småbarnsfamilj. Dubai erbjuder både sol och storstadsliv, och vi hade inga som helst problem att fylla våra två veckor med nöjen som passade både liten och stor. Dubai är extremt rent och välskött och emiratets invånare hade alltid ett leende över till våra barn.

Härliga dagar på stranden och i parken

Vi fastnade omedelbart för Jumeirah Beach Park, som är ett populärt tillhåll för de lokala invånarna. Den vackra parken är idealisk för barnfamiljer, och erbjuder fräscha lekparker, picknickbord, grillplatser, duschar, och såklart en fantastisk strand med livvakter på plats. Inträdet uppgår till en symbolisk avgift på ca 10 kronor. Vi trivdes också bra i Creekside Park, där vi gärna strosade omkring med barnvagnarna. I parken finns stora grönområden, lekparker och linbanan ”Sky Ride”, samt åkattraktioner för de mindre barnen. Inne på området finns också ett stort delfinarium, och det finns även möjlighet att rida på ponny och kameler. Vi själva roade oss dock med att hyra en större variant av trampcykel.

Äventyr för små och stora

Ett äventyr som de lite äldre barnen uppskattade var att åka ut i öknen på ökensafari. Ofta kan man boka dessa utflykter via hotellet. De förtjusta barnen skrattade åt den berg och dalbane-liknande upplevelsen över sanddynerna i den fyrahjulsdrivna bilen. I öknen finns det även möjlighet att åka ”snowboard” på sanddynerna. Kvällen avslutades vid en lägereld under bar himmel, med underhållning som bjöd på både god mat och spännande shower. Gillar man äventyrsbad bör familjen definitivt ta sig till ”Aquaventure Waterpark”, som är ett äventyrsbad utöver det vanliga. Eller vad sägs om möjligheten att bada med delfiner, eller att åka vattenrutschkana genom en tunnel med livs levande hajar som stirrar på dig genom plexiglaset?
Om familjen, mot förmodan, skulle tröttna på sol och bad erbjuder Ski Dubai en oväntat fin skidbacke inne i det överväldigande stora köpcentret Dubai Mall. Jodå, i Dubai är allt möjligt!

Sevärdheter för små globetrotters

Den ljus- och färgsprakande fontänshowen utanför Dubai Mall gjorde ögonen alldeles runda på vår lille tvååring. Den kostnadsfria showen, som varar under cirka tio minuter, sätter igång lagom till solen går ned, och kör sedan en gång i halvtimmen. Den makalösa showen kan också skådas uppifrån, och då menar jag verkligen uppifrån. En oväntat snabb hisstur tar oss upp till observationsdäcket på 124:e våningen i världens högsta byggnad Burj Khalifa. Den 828 meter höga byggnaden bjuder på en hisnande utsikt, vilket imponerar på både stora och små. Inträdet är relativt dyrt, men jag tyckte absolut att upplevelsen var värd pengarna. Dubai Mall erbjuder inte bara möjlighet till fantastisk shopping för oss vuxna, det finns också goda möjligheter att roa de mindre. Inne i köpcentrumet ligger Dubai aquarium and underwater zoo. Akvariet är ett uppskattat besök för de små. Vill man inte betala inträde har man ändå chansen att få uppleva magin av att se hajar och rockor simma förbi – eftersom akvariet har ett enormt visningsfönster som vätter mot gallerian. Tvååringen kunde stå i timmar och fascinerat beskåda ”havsodjuren”.

Så tar du dig hit

Norwegian har ofta prisvärda biljetter till Dubai med direktflyg, vilket är idealiskt för en småbarnsfamilj. Vi valde en resväg med mellanlandning i Doha, där barnen kunde leka av sig i ett lekland beläget på flygplatsen (gratis inträde), vilket var omåttligt populärt för små knattar med spring i benen. På plats i Dubai är det inte speciellt promenadvänligt, men vi knatade ändå omkring med våra barnvagnar utan större problem. Vi åkte oftast taxi till en extremt billig peng. Tänk på att i princip inga taxibilar utrustade med bilbarnstol, ta med egen om det känns viktigt för er. Dubais tunnelbana ”Dubai Metro” är också prisvärd - den rymdskeppsliknande tunnelbanan är populär bland barnen. Tänk på att det är förbjudet att äta och att dricka på metron, en överträdelse kan leda till böter!


Flyg till DubaiPopulära hotell i Dubai