Det bästa på Rhodos

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: stobbart, medlem sedan 2012
Foto: Thinkstock
Foto: stobbart, medlem sedan 2012
Foto: linae, medlem sedan 2012
Foto: linae, medlem sedan 2012
En av Greklands mest populära öar just nu är Rhodos, och det är lätt att förstå varför. Med ett snitt på 300 soldagar om året, massor av stränder att välja mellan och så mycket sevärdheter att du knappt hinner med att se allt på en vecka är det svårt att förstå varför du ska resa någon annanstans.
Publicerad 22 juli 2013

Rhodos finns det något för alla. I Rhodos stad finns både bra shopping och mängder av historiska byggnader att imponeras av, perfekt för familjen med olika intressen. Längs öns östra kust avlöser den ena stranden den andra, de flesta med sten eller grus, men också med nästan overkligen klart vatten. Här guidar jag till Rhodos och hjälper dig att välja ut några av godbitarna ön har att erbjuda.

Lindos – “den vita staden”

Hit kommer de flesta som besöker Rhodos, dels på grund av alla vackra byggnader men även på grund av öns alldeles egna Akropolis – ett fascinerande byggnadsverk 116 meter upp på en klippa. Glöm ej att ta med vatten om du ska hit, det kan bli väldigt svettigt. Lindos må vara en turistfälla, men är ändå väl värd ett besök som med fördel avslutas med ett dopp vid någon av de två sandstränderna, som för övrigt är några av de bästa på Rhodos.

Rhodos stad

Det är få städer som kan jämföra sig med Rhodos stad. Här finns bra shopping, ett pulserande nattliv och en gammal stadsdel med kullersten, vallgrav och ringmur. I den gamla stadsdelen känns det som man färdats många hundra år tillbaka i tiden, med tanke på alla historiska byggnader. Här finns även ett stort utbud av mysiga restauranger, barer och butiker. I den nyare stadsdelen trängs kända butikskedjor som H&M och Zara med inhemska paraplyaffärer och souvenirbutiker. Och när solen börjar gå ner höjs pulsen på bargatan och barer och nattklubbar slåss om festglada turister.

Kalithea & Faliraki

På Rhodos östkust ligger det fridfulla området Kalithea och Koskinou. Byn Koskinou, som är en genuin liten grekisk by, ligger en bit inåt land. Stranden i Kalithea består av grovkornig sand och erbjuder många olika typer av vattenaktiviteter. Här ligger bland annat Vings stora familjehotell Sunwing Kallithea Beach. Söder om Kalithea ligger Faliraki – en turistort med ett stort utbud av barer, restauranger och uteställen. Här hittar du även en av Rhodos bästa stränder. Ungefär tre kilometer från Faliraki ligger ytterligare en vacker plats – Anthony Quinn-bukten. Här är vattnet kristallklart, perfekt för snorkling och dykning. Även omgivningarna är otroligt vackra och gör den här platsen mycket speciell.

Ta en seglingstur eller besök grannöarna

Flera av de stora charterbolagen erbjuder seglingsturer längs Rhodos kust där du får stanna och bada vid öns finaste stränder. Det här är det perfekta sättet att uppleva det bästa av det bästa, och samtidigt kunna få en härlig solbränna. En seglingstur i solnedgången är också att rekommendera, oftast bjuds du på lite bubbel också – perfekt för de nyförälskade eller det gifta paret som vill ha lite tid på tu man hand. Vill du se mer av Grekland kan du ta en tur till någon av de lugna och mysiga grannöarna Chalki och Tilos. Här råder lugnet och hyr du en bil och tar dig runt hittar du små idylliska landsbyar.

Upplev orientaliska Turkiet

Bara cirka två timmar bort med båt ligger det spännande och orientaliska Turkiet. Här får du uppleva ett helt annat land med en vacker skärgård, billig shopping och god mat. Vanligast är att man går i land i Marmaris, en modern och populär semesterort som är omgiven av gröna berg och som erbjuder en fin basargata där du kan fynda bland annat guld, silver, läder, kryddor och mattor. Ta gärna en cykel- eller promenadtur längs strandpromenaden till Icmeler, som är en mindre och lugnare version av Marmaris, fast med en lite bättre strand. Har du tid är ett besök på Mona Titti Restaurang ett måste, här är du garanterad en upplevelse som du sent kommer att glömma.

Klicka här för att se alla charterresor till Rhodos, det går även att anpassa sökningen efter dina behov >>


Mina hotelltips på Rhodos

För familjen
Sunwing Kallithea Beach
Blue Village Atlantica Aegean Park
Hotell Mythos Beach

För paret som reser utan barn
Sunprime Miramare Beach
Atlantica Imperial Resort & Spa
Lindos Blu

För dig som vill ha nära till shopping och party
Ambassador
Ibiscus
Hotell Kipriotis


Charter till Rhodos

Om Rhodos Grekland, Europa

Rhodos har varit en favorit för många svenskar i flera decennier. Här kan du se vackra medeltida städer eller bara njuta av solen på någon av de många stränderna.

Det är ingen slump att Rhodos är ett så populärt resmål. Här finns ett av Grekland bästa klimat, mängder av arkeologiska ruiner, bra stränder och många vackra städer. Den största orten på ön är Rhodos stad som ligger på den norra spetsen. Här finns en liten strand men den stora sevärdheten är den muromgärdade gamla stan. När du går omkring här så går du på samma gator som riddarna från malteserorden gjorde under medeltiden. På museerna kan du läsa mer om stadens försvunna underverk – Kolossen av brons som stod i hamnen.

De bästa sandstränderna finns på Rhodos östkust. Den största finns i badorten Faliraki där också de flesta hotellen finns. En bit söderut ligger orterna Kolymbia och Lindos, som båda har flera härliga stränder. Staden Lindos är också ett populärt resmål. De pittoreska vita husen ligger mycket vackert på sluttningen till ett berg med en imponerande borgruin.

I slutet av maj varje år kan du se ett av naturens märkligaste fenomen på Rhodos. I Petaloudes-dalen samlas tusen och åter tusen fjärilar för att vila i de lummiga skogarna och vattenfallen. Alla fjärilarna är dessutom av samma art, sebraglansspinnare (Euplagia quadripunctaria). Dalen ligger på västra Rhodos, ungefär 15 km från Rhodos stad.

4tim
Flygtid från Stockholm