Förälskad i Rhodos

Stobbart
Medlem sedan 2012, besökt 33 länder

Foto: stobbart, medlem sedan 2012
Foto: stobbart, medlem sedan 2012
För ungefär ett år sedan träffade jag min flickvän och blev störtförälskad. Ett par dagar senare drog hon till Rhodos med en väninna. En ö som jag alltid har förknippat med fylla och galna försäljare. Ack så fel jag hade, och nu är jag förälskad på nytt! Reseguidens medlem Carl-Henrik, alias Stobbart, guidar här till sin favoritö i Grekland.
Publicerad 5 november 2012

Stora kontraster

De flesta charterbolag anordnar resor till östsidan samt den norra delen. Här finns fina sandstränder, souveniraffärer, restauranger och tusentals semesterfirare. Tyvärr missar många västsidan som är av ett helt annat slag. Här kan det vara kilometer mellan bilarna på de slingriga bergsvägarna, som ramas in av vackra barrskogar och orörd natur. Här stupar bergen rätt ner i det azurblåa medelhavet.

Lagom stor ö

Rhodos är den största av de så kallade Tolvöarna som ligger i det Egeiska havet. Från norr till söder är det cirka åtta mils bilfärd. De korta avstånden gör att man på ett par dagar kan utforska större delen av ön om man håller hyfsat tempo.

Badplatser

Vår favoritbadplats är helt klart St. Paul's Bay. En liten vik som många missar eftersom den ligger gömd, precis bakom staden Lindos. En liten strand men vattnet ligger oftast som en klarblå spegel. Har ni tur kanske ni får se ett brudpar gifta sig i den närliggande kyrkan.
Anthony Quinn’s Bay, söder om Faliraki är något alldeles extra. Ta taxi, hyrbil eller båt från Rhodos stad. Glöm inte heller snorkeln samt pengar för solstolar som kostar fyra euro. Räkna med mycket folk då denna stenstrand är Rhodos mest populära och välkända.
För sandstrandsälskaren är Tsambikastranden norr om Kolymbia ett måste!

Lindos

Lindos är en välbesökt pärla vid östkusten, cirka fem mil från Rhodos stad. Ta taxi eller hyrbil hit. Staden ligger på en hög klippa och högst upp ligger den gamla antika delen Akropolis. Hit kan man rida åsna för fem euro per person. Ritten går genom snirkliga kullerstensgator bland de pittoreska vita sommarhusen. Väl uppe på toppen har man en storartad utsikt över trakten.

Rhodos stad

Besök gärna medeltidsdelen av staden. Här finns trånga, snirkliga gränder innanför den vackra ringmuren och det är lätt att tappa bort sig bland alla souveniraffärer och mysiga restauranger. Den nyare delen av staden består mest av märkesaffärer och hotell.

Ta sig dit och runt

De flesta charterbolag anordnar under sommaren charterresor till Rhodos. Det går även reguljärflyg från flertalet orter. Flygplatsen på Rhodos heter Rhodes Diagoras Airport och ligger cirka 16 kilometer från Rhodos stad. Åk charterbolagens bussar eller lokalbussen, som kostar 2.10 euro, till ditt hotell.


Charter till Rhodos

Om Rhodos Grekland, Europa

Rhodos har varit en favorit för många svenskar i flera decennier. Här kan du se vackra medeltida städer eller bara njuta av solen på någon av de många stränderna.

Det är ingen slump att Rhodos är ett så populärt resmål. Här finns ett av Grekland bästa klimat, mängder av arkeologiska ruiner, bra stränder och många vackra städer. Den största orten på ön är Rhodos stad som ligger på den norra spetsen. Här finns en liten strand men den stora sevärdheten är den muromgärdade gamla stan. När du går omkring här så går du på samma gator som riddarna från malteserorden gjorde under medeltiden. På museerna kan du läsa mer om stadens försvunna underverk – Kolossen av brons som stod i hamnen.

De bästa sandstränderna finns på Rhodos östkust. Den största finns i badorten Faliraki där också de flesta hotellen finns. En bit söderut ligger orterna Kolymbia och Lindos, som båda har flera härliga stränder. Staden Lindos är också ett populärt resmål. De pittoreska vita husen ligger mycket vackert på sluttningen till ett berg med en imponerande borgruin.

I slutet av maj varje år kan du se ett av naturens märkligaste fenomen på Rhodos. I Petaloudes-dalen samlas tusen och åter tusen fjärilar för att vila i de lummiga skogarna och vattenfallen. Alla fjärilarna är dessutom av samma art, sebraglansspinnare (Euplagia quadripunctaria). Dalen ligger på västra Rhodos, ungefär 15 km från Rhodos stad.

4tim
Flygtid från Stockholm