Rhodos höjdpunkter

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Apollo
Foto: Ving
Som Greklands mest solsäkra ö och med ett behagligt klimat i stort sett året runt är det inte konstigt att Rhodos är ett av de mest populära resmålen bland oss svenskar. Här berättar vi mer om öns bästa sevärdheter.
Publicerad 16 januari 2023

Trots att ön är en av de största i ögruppen Tolvöarna, är den ändå inte större än Öland, vilket gör det enkelt att ta sig runt. Med sitt perfekta läge i Medelhavet, sydost om det grekiska fastlandet och nära turkiska gränsen bjuder Rhodos i stort sett alltid på sol och värme. Förutom sol och bad finns det gott om historiska byggnader, bra shopping och vacker natur. Här guidar vi dig till det bästa av Rhodos.

Rhodos stad

Med en perfekt mix av gammalt och nytt har staden något att erbjuda alla. Redan när du kliver in genom murarna i den gamla delen av staden kan du känna historiens vingslag och eftersom stadskärnan är en av de bäst bevarade medeltidsstäderna i Europa har UNESCO förärat den till ett världsarv.

Här finns allt från basarer till märkesbutiker och i de trånga gränderna kryllar det av restauranger och kaféer. I Mandrakihamnen samlas många turister och lokalinvånare för att avnjuta god mat och dryck på någon av alla restauranger och barer. Den nyare delen av staden erbjuder många hotell, bra shopping och god mat och dryck. Förutom traditionella butiker och restauranger finns även internationella affärskedjor och matställen. Behöver du svalka dig finns två stränder mitt i stan att välja mellan, Elli Beach med klart vatten och turistanpassat utbud och den Västra stranden som uppskattas av surfare från hela världen på grund av sina vindar och vågor.

För dig som tröttnat på att gå finns ett minitåg som tar dig runt till alla sevärdheter. För barnfamiljen finns en fin lekplats alldeles intill den gamla delen av staden där mamma och pappa samtidigt kan njuta av en frappe på kafeterian bredvid. Dessutom finns ett stort akvarium i närheten av Elli Beach för barn som vill lära sig mer om djur och växter under havsytan.

Resor till Rhodos stad

Östkusten

På Rhodos östkust ligger de flesta semesterorterna och det är därför också hit de flesta turisterna reser. Afandou är en mysig och avslappnad ort där du får uppleva det som är genuint grekiskt, både när det gäller mat och atmosfär. Här finns även en lång strand, bra shopping och en 18-håls golfbana alldeles i närheten. Kolymbia är en rofylld semesterort vid en lugn strand, med ett litet centrum med några butiker och restauranger. Hit åker du för att koppla av. Haraki är en annan mysig by för dig som vill slippa trängas med en massa andra turister.

Lindos, längre söderut är en nästan 4000 år gammal ort som även är öns mest kända, mycket tack vare sina fina stränder och sina vita kaptenshus, men framför allt på grund av den medeltida fästningen Akropolis. Den mindre semesterorten Lardos passar dig som föredrar en lantlig känsla av en äkta grekisk by framför de lite mer turistiga orterna. Här är det lätt att varva ner men du har samtidigt nära till mer puls ifall du skulle sakna det. Kiotari i närheten är en by som gått från att vara en sömnig fiskeby till att erbjuda nybyggda, fräscha hotell och en lång fin strand.

Kallithea är en region med fina stränder och mysiga byar som till exempel genuina Koskinou. Kallithea förknippas ofta med barnfamiljer, mycket tack vare att Vings stora Sunwinghotell ligger här. Faliraki är en annan populär ort, som har en av de längsta sandstränderna och ett brett utbud av hotell, nattliv, shopping och restauranger.

Resor till Rhodos östkust

Västkusten

För dig som vill undvika stora folkmassor och trängsel på stranden är Rhodos västkust perfekt. Här är det ett lugnare tempo och klimatet är behagligt även under högsommaren, eftersom det nästan alltid blåser här. Just med anledning av vindarna passar västkusten perfekt för dig som vill surfa eller vindsurfa. Eftersom vågorna ibland kan bli rätt höga brukar barnfamiljerna välja att stanna vid poolen. Med ett kort avstånd från Rhodos stad ligger Ixia med sin klapperstenstrand, sina restauranger och ett relativt stort utbud av butiker.

Ixia har också en av världens vackraste solnedgångar. Ialyssos ligger en bit därifrån och är Rhodos näst största stad. Även här finns en fin strand och alldeles i närheten ligger ruinerna av den gamla huvudstaden på ön, Ialyssas, som Ialyssos fått sitt namn ifrån. Tholos, eller Theologos som orten också kallas, ligger längre söderut och erbjuder en rofylld atmosfär, höga vågor och en mysig medeltidskänsla med smala gator och små torg att strosa omkring på.

Resor till Rhodos västkust

Rhodos bästa stränder

På öns östra sida finns några av öns bästa stränder och det är också här de flesta turistorterna ligger. På västra sidan finns det också många stränder, men där blåser det oftast lite mer så de flesta turisterna brukar föredra östsidan, medan surfare och andra äventyrare gärna håller till på västkusten. Några av öns bästa sandstränder är Agathi, Faliraki, Kalathos beach,

Lindos och Tsambika beach där den sistnämna är en av de mest populära bland barnfamiljer då vattnet är varmt och grunt. Här finns enklare mat och dryck att köpa. Även Kallithea beach är populär bland barnfamiljer, men här består stranden av klappersten istället för sand. Andra stränder som också är populära, men som består av sten eller klippor, är Anthony Quinn beach som är perfekt för snorkling men inte lika bra för barnfamiljen då det finns vassa klippor under vattnet.

Fourni och Prasonisi som också lockar besökare men inte i närheten av de andra mer populära på östkusten. Ellis Beach och Västra stranden ligger inne i Rhodos stad och passar perfekt för dig som vill kombinera shopping och bad.

Sevärdheter

Förutom Rhodos stad, och främst den äldre delen, som är en sevärdhet i sig finns det många fina platser att besöka. En av de mest populära sevärdheterna är byn Lindos som är cirka 4000 år gammal och som har en pittoresk uppbyggnad med smala gränder och vita byggnader. I Lindos finns även en mäktig Akropolisklippa med en ruin av ett gammalt tempel. Härifrån har du vacker utsikt över havet och byn nedanför.

En av öns främsta sevärdheter är berget Filerimos med Grekland högsta kors på 18 meter. Korset nås efter en vandring på Golgotaleden och utsikten du får härifrån gör den svettiga vandringen värt det. Uppe på berget kan du även besöka ett medeltida klister efter Johanniterna.

Fjärilsdalen i Petaloudes är också en populär sevärdhet som lockar folk från hela världen. Dalen är grönskande och frodig med vattenfall, små sjöar och broar, och självklart kryllar den också av fjärilar i regnbågens alla färger. Siánna är en liten bergsby med fin utsikt över havet där du kan köpa och provsmaka timjanssmakande honung, lokalt vin och drycken Souma som påminner om vår vodka.

Hitta din resa till Rhodos

Erbjudanden till Rhodos