– Chicago är min bästa weekendstad

Maria
Reseguiden

När Håkan får välja weekendstad hamnar Chicago på första plats. Här tipsar han om vad man inte får missa i den amerikanska storstaden.
Publicerad 11 mars 2010

Reseguidens medlem Hkn heter egentligen Håkan Nyberg, är 43 år och bor och arbetar i Stockholm. Han reser mycket och det blir runt 10-12 weekendresor per år.

Många intryck på kort tid

– Weekendresor är bra därför att de ger många nya intryck på kort tid och därför att du kan ta till dig en stad i mindre portioner. När du inte är borta så länge kan du även välja lite bättre hotell och lite bättre restauranger utan att spargrisen imploderar fullständigt, säger han.

Chicago är weekendfavoriten

– Chicago är så trevlig! Man rår på den till fots (vilket inte är en självklarhet i USA), den är spektakulär och det funkar bra att besöka över en weekend trots att det är en annan kontinent, berättar Håkan.

Han betonar att Chicago funkar så bra som weekendstad eftersom man tjänar in tid på resan dit och på hemresan sover man.
– När jag kommer hem brukar jag åka raka vägen till jobbet från Arlanda, berättar han.

Håkans 3 måsten i Chicago

1. Se staden från vattnet.
Jag hyrde egen båt och seglade en sväng. Men stadens skyline syns lika bra om du tar en vanlig rundtur.

2. Millenium Park
Ligger nära vattnet med skyskraporna som spektakulär backdrop. Anish Kapoors skulptur Cloud Gate gör folk glada. Jaume Plensas vattenskulptur Crown Fountain är rolig. Det är inte ofta man ser konst som får människor att le.

3. Gå på baseballmatch.
Inte för sportupplevelsen (det som sker på planen är ärligt talat ganska sekundärt), utan för att det är en snabbkurs i amerikanskt umgänge. Alla är trevliga och alla (du också!) äter löjliga mängder skräpmat.

Håkans 3 restaurangtips

1. Blackbird – för en bra middag
Aningen överdrivet modern inriktning (tänk maträtter konstnärligt staplade på höjden) men mycket bra. Ligger i West Loop precis innan floden. Adressen är 619 W. Randolph St. Be taxichauffören att köra till hörnet Randolph/Jefferson St. så kommer du rätt, men han bör ändå veta – Blackbird är känt.

2. Vivo – snyggt inredd italienare
Servicen svajade lite emellanåt men köket levererar. Lägg på några kilometer på nästa joggingrunda och njuta av alla högoktaniga godsaker. 838 West Randolph Street (hörnet Halsted Street - inte långt från Blackbird).

3. Lou Mitchell's – seriös diner
Chicago diner på 565 W. Jackson Boulevard. Kallas ibland ”The first stop on the Mother Road” då den ligger precis intill starten på Route 66. Öppet 5.30AM - 3.00:PM hela veckan, utom söndagar då de öppnar 7.00AM. Stället har varit igång sedan 1923. Räkna med rejäl kö under normal brunch-tid.

Mer om USA.


Hitta flyg till Chicago:

Flyg billigt till USA:Hotell från 3 stjärnor: