Chicago – the windy city

Jempan
Medlem sedan 2006, besökt 65 länder

Foto: Jempan
Foto: Jempan
Foto: Jempan
Foto: Jempan
Det var så han sa, Al Capone, till den kvinna som besökte baren där han en gång jobbade. Kvinnans bror, Frank Gallucio, uppskattade dock inte Capones viskande med systern. Gallucio blev rasande, drog sin kniv och skar Capone tre gånger i ansiktet. Det var de blivande ärren som gav Capone det mytomspunna smeknamnet...Scarface. Här guidar Reseguidens medlem Jenny, alias Jempan, till sitt Chicago.
Publicerad 30 april 2013

Jag har alltid varit fascinerad av gangsters och maffia. Det är också en av anledningarna till att jag förälskat mig i Chicago. När man går på gatorna, hör sirener från bilarna, ser röken komma ur gatubrunnarna…då kan jag nästan se hur Al Capone snabbt skyndar ut från baren, hur han kastar snabba blickar åt båda hållen för att se om kusten är klar…och sedan hur han sakta försvinner runt hörnet.

Chicago är Usa´s tredje största stad, efter New York och Los Angeles. Här bor det cirka 2 853 000 invånare. Chicago är enligt min mening en fantastiskt härlig stad. Här har du nära till det mesta.

Blues

Kulturutbudet i Chicago är stort. Är man intresserad av musik så finns det en mängd olika klubbar och musikbarer att besöka. Chicago är känt för att vara centrum för bluesmusiken. En bra och traditionell bluesbar att börja kvällen på (och även en av mina favoriter) är “Blue Chicago”. Att besöka en bluesbar i Chicago är något man inte får missa.

Chicago theater som byggdes 1921 är en fantastisk byggnad. I många amerikanska filmer som spelats in i Chicago kan man se den välkända skylten “Chicago” svepa förbi.

Willis Tower

Willis Tower, eller Sears tower som det även kallas, räknas med sina 442 meter upp i tak som amerikas högsta byggnad. Mellan 1973-1998 räknades Willis Tower till och med som världens största byggnad, men fick i 1998 se sig slås av Petronas Tower 1998 (som ligger i Kuala Lumpur). Det är en fantastisk utsikt från toppen. För de modiga finns det möjlighet att gå ut på “The Ledge”, en avsats gjord av glas, och njuta av den otroliga utsikten därifrån. Det är även gratis wifi på toppen, vilket gör det möjligt att ringa ett Skype-samtal till någon höjdrädd kompis hemma i Sverige ;-) Denna utflykt är hela resan värd och kan varmt rekommenderas.

Cloud gate

Cloud gate, eller “the Bean” som den kallas i folkmun, är ett konstverk som man finner i Millenium Park. Den byggdes i rostfritt stål 2004-2006 av Anish Kapoor. För alla som gillar att ta kort kan man här leka sig fram med kameran och få till väldigt roliga och intressanta foton. Man kan fritt gå under och igenom detta konstverk.

Sightseeing

Det finns flera sätt att ta sig runt i staden. Man kan välja de traditionella turistbussarna, som tar dig runt och visar bland annat var Oprah Winfrey spelade in sin shower. Eller varför inte välja en av de pampiga båtarna och se Chicago från vattnet. Är du mer av den äventyrliga typen, gör då som jag och ta en av gangsterturerna. Där får du uppleva Al Capones Chicago i början på 1920-talet. Naturligtvis blir du transporterad i en fångtransport med galler för fönstrena.

Mitt bästa tips

Personligen tycker jag att Chicago är en underbar sommarstad. Eftersom man ofta får jetlag och vaknar väldigt tidigt i Usa så är mitt tips att gå och köpa med sig en god kaffe och gå ner mot stranden. Där kan man sedan ta en morgonpromenad medan staden vaknar till liv. Man kan sätta sig vid något litet café och titta på alla morgonjoggare som kommer springandes längs stranden. Är man tillräckligt pigg så kan man så klart också hänga med och springa, själv föredrar jag att titta och drömma mig bort. Se hur solen sakta går upp i horisonten och planer börjar att smidas i vilken ordning jag ska beta av min shoppinglista. Börjar sakta inse att tiden går i Chicago också. Så hej på ett tag, jag måste vidare och shoppa.

Ta sig hit

Det går direktflyg från både Stockholm och Köpenhamn.


Andra tips

– Det är inte för inte som Chicago kallas för ”The windy city”, så håll i hatten.

– Ha gärna ett par ”lösa” dollarsedlar i fickan. I Usa ger man i stort sett alltid dricks, det räknas som en del av deras lön.

– Flera museum har gratis inträde vissa dagar i veckan. Passa på att gå en av de dagarna.

– Restaurangkedjan ”Cheesecake factory” finns i Chicago. Matportionerna är stora i Usa, så börja med cheesecake, annars orkar ni inte det efter maten.

– Ont om pengar och vill ringa hem? Skapa en användarprofil på Starbucks, köp en kaffe, logga in och skypa hem (kräver dock att du har en smartphone eller dator).


Flyg till ChicagoPopulära hotell i Chicago