Charmerande Vis – en rofylld öpärla

Desires
Medlem sedan 2008, besökt 41 länder

Foto: Berit
Foto: Berit
Foto: Berit
Foto: Berit
Foto: Berit
Foto: Berit
Reseguidens medlem Berit, alias "Desires" återvänder till Kroatien. Nu tar hon med oss till sin favoritön Vis - där fiskebyn Komiza, vackra stränder och spännande utflykter väntar.
Publicerad 5 januari 2018

Vis är den ö som ligger längst ut i Adriatiska havet, cirka 2 timmar från Split. Färjan lägger till i staden Vis, därifrån går det bussar till Komiza - en rofylld, timjandoftande liten fiskeby med orörd natur, vita stenhus, medeltida kyrkor, trånga gränder och gömda vikar med kristallklart, turkost vatten. Byn har blivit en av mina favoriter i Kroatien. Här råder en varm och avslappnad atmosfär och hit åker man för att koppla av.

Frukost på balkongen

Att gå ut på morgonen och köpa nybakat bröd på bageriet i byn, och sedan inta frukosten på balkongen med sagolik havsutsikt är nog den skönaste stunden på dagen! Det är alldeles stilla, det enda man hör är fiskebåtarnas knattrande ljud när de kommer tillbaka till byn med dagens fångst av skaldjur och fisk.

Balkongen är också härlig att njuta av efter dagens aktiviteter, mysigt att sitta där en stund innan man går ut och äter middag på någon konoba (taverna, reds. anm).

Kristallklart vatten

Vi har besökt Kroatien flera gånger och första gången blev vi helt hänförda av vattnet, som är intensivt turkost och kristallklart! Det har vunnit utmärkelser för det renaste vattnet i Medelhavet och det har även en högre salthalt.

Flera fina och speciella stränder hittar du i de här omgivningarna. Många stränder består av sten så badskor underlättar. Du kan köpa dem för cirka 50 kronor på plats.

Berits bästa stränder

Kamencia är den finaste stranden som ligger på gångavstånd från Komiza. Blir du törstig finns det här en källa från berget med friskt mineralrikt vatten. Under högsäsongen är det ”open air disco” på stranden (nog det enda disco jag hört talas om i den lugna byn). Stranden Stoncica kallas “Vis Hawaii” och är en fin sandstrand på den nordöstra delen, 6 kilometer från Vis stad.

Zaglav är öns största sandstrand 10 kilometer söder om Vis stad, nära byn Milna. Du kan inte köra ända fram så du får lämna bilen i Milna för att sedan gå ner på en stig, en promenad på ungefär 10 minuter. Stranden Srebrena kallas också Silver Beach. Det är en väldigt vacker klapperstensstrand omgiven av tallskog och flata klippor. Den ligger i Rukavac by nära Milna.

Stiniva är en sagolikt vacker lagun på den södra delen, nära byn Marina Zemlja. Stranden är ungefär 30 meter lång med släta vita stenar och ligger väl skyddad av branta klippformationer. Det lättaste är att ta sig hit med båt eftersom du annars bara når stranden via en smal stig.

Utflykt till den blå grottan

Vi tog en båttur från byn Komiza över till grannön Bisevo som ligger fem nautiska mil från Vis. Här finns den omtalade grottan Modra. Små båtar tar dig in i grottan. Det reflekterande solljuset ger ett magiskt blått sken där inne, man får känslan av ett “lysande hav”.

Det är dock förbjudet att bada här, så håll dig torr. Det har även blivit populärt att gifta sig inne i grottan! Det är tyvärr väldigt många båtar och ganska trångt därinne, vilket förtar effekten något, men det är ändå sevärt. Efter grottupplevelsen tog båten oss vidare till en jättefin sandstrand – Porat – där vi kunde njuta av sol och bad hela eftermiddagen. Det finns två restauranger på stranden, men passa på att äta lunch innan de stora grupperna anländer.

Vis högsta topp heter Hum

Från den högsta bergstoppen Hum, cirka 600 meter över havet, har du en vidunderlig panoramautsikt mot Komiza. Byn brukar även kallas Adriatiska havets Capri. Det är verkligen härligt att vandra i detta orörda landskap med väldoftande kryddväxter som timjan, anis, salvia och rosmarinplantor stora som buskar.

Fantastisk solnedgång vid kyrkan St Nicholas

Den söta kyrkan St Nicholas Church (brukar kallas Muster ”monastery”) från 1300-talet ligger mycket idylliskt inramad av olivlundar. Du går förbi den när du promenerar till den närbelägna stranden Kamenica. Härifrån har du fantastisk utsikt över solnedgången.

Ät middag på Pol Murvo konoba

Missa ej konoba Pol Murvo, en berömd 500 år gammal restaurang i lantliga, vackra omgivningar. Restaurangen har fått utmärkelse i magasinet Vanity Fair för “Best Barbeque”. Grillad fisk, lamm, skaldjur är deras specialiteter. Passa även på att äta deras svarta risotto.

Den görs på “cuttle fish” och det var verkligen en annorlunda smakupplevelse, men gott! Det är perfekt att sitta i den lummiga trädgården och i restaurangen sitter ett foto på prinsessan Caroline från Monaco, som också har besökt den lilla genuina restaurangen.

Vis stad

Du ska absolut lägga några timmar på att upptäcka staden Vis. Det är den lilla staden där färjan lägger till. Hyr du inte bil kan man ta bussen som går mellan Komiza och Vis. Denna stad är lite mer vidsträckt, men ändå inte särskilt stor, det tar nog inte mer än 20 minuter att promenera mellan stadsdelarna. I den äldsta stadsdelen Kut, är det trevligt att vandra i trånga gränder bland vackra gamla stenhus, torg och kyrkor. Vi såg flera jättemysiga utetavernor utmed hamnpromenaden.

Aktiviteter på Vis

Du kan vandra på många ställen på Vis, men en vandring som jag blivit rekommenderad avgår ovanför hotell Bisevo. Den går sedan via orterna Komiža, Barjoška, sv.Bjož och Komiža. Vandringen tar runt 5 timmar. Det finns också tre dykskolor i Komiza: B-24 Diving Centre, Issa Diving Center och Manta Diving Center. De erbjuder många olika typer av dykkurser, både för nybörjare men även för avancerade dykare och instruktörer.

Du kan också testa paragliding och den lilla turistbyrån Alternatura kan ta dig upp i skyn. Även kändisar som Tom Cruise, Bernie Ecclestone och John Malkovich gillar Komiza. De lägger till med sina stora lyxyachter bredvid de små fiskebåtarna. Här får de vara ifred utan paparazzi-fotografer som stör.

De kan liksom vi andra turister njuta av den pittoreska staden, äta färsk fisk, skaldjur och dricka det lokala vinet Plavac eller Vugava på någon av de romantiska restaurangerna. Den mest kända är Jastozera. Här kan du köra in din lilla båt ända in i restaurangen. Bredvid ligger restaurangen Bako, som vi tycker är bättre och trevligare.

Välj boende i privata lägenheter

Kroaterna själva har insett vilket attraktivt semestermål de bor i, därför har många av dem byggt stora stenhus där de inrett flera lägenheter smakfullt och modernt. Jag föredrar denna typ av boende och tycker det är mycket mysigare än att bo på hotell.

Du får ett ”eget” större boende, och själv väljer jag alltid balkonger med havsutsikt (det är nog det jag njuter av mest!). Dessutom uppskattar jag att man på detta sätt kommer mer i kontakt med ortsbefolkningen och det dagliga livet. De flesta lägenhetsuthyrare är väldigt måna om att du ska trivas och hjälper gärna till med tips för att du ska få ut bästa möjliga av semestern.

Vi bodde på det privata lägenhetshotellet Kolelastra i Komiza och hade fantastiska värdar. Du hittar lättast lägenheter att hyra genom att söka ön eller orten på nätet - eller direkt på sidor som AirBnb och Booking.com. Det är dock väldigt viktigt att vara ute i god tid eftersom många lägenheter bokas upp väldigt tidigt.

Så tar du dig hit

Det går inga charterresor till ön Vis. Det är smidigt att ta direktflyg till Split. Jadrolinias färjor som utgår från hamnen tar dig sedan ut till öarna. Norwegian och SAS flyger direkt till Split från Stockholm på strax under 3 timmar. SAS trafikerar även Split från Göteborg. Du kan också flyga från Sverige med bolag som exempelvis Lufthansa, med en mellanlandning i Tyskland.

Hitta din resa till Vis här:
- Flyg till Split
- Hotell i Vis
- Charter till Kroatien

Vis och andra orter i Dalmatien

Erbjudanden - Kroatien