Barnweekend i London

Madamemim
Medlem sedan 2012

Foto: i Stock
London fungerar utmärkt för barnfamiljen att åka till. Här ger Reseguidens medlem Veronica Pettersson, alias "Madamemim", tips för en weekend till London med barnen.
Publicerad 25 september 2018

Jag älskar England och dess mångkultur och allt spännande man kan titta på och göra. Det finns något för alla åldrar, både billigt och dyrt och så finns det förstås shopping. Själv har jag varit i England sex gånger och det är till London jag återkommer. Tidigare har jag bara varit i huvudstaden på hösten, nu kändes det spännande att åka dit på våren och denna gång med två barn på 2 resp. 12 år.

Det blev lite av en utmaning att hitta på saker som skulle passa för oss alla. Vår son på 2 år skulle förstås inte få ut så mycket av just denna resa, men vi hittade saker för honom att titta på också.

Billiga eller gratis sevärdheter

Eftersom tolvåringen bara läst om England i skolan var det ju roligt att ta med henne för att se om allt det man bara sett i skolböcker och i filmer. Big Ben är imponerande och välbesökt av människor från världens hörn, alla med en kamera i högsta hugg. Buckingham Palace ligger ståtligt vid den vackra St James Park som säkert är ett utmärkt område att ha picknick i eller ligga och sola i på sommaren. Själva Tower of London kostar det en slant att gå in i men bara att gå runt och slinka in i souvenirshoppen är inte så tokigt och så finns dessutom den härligt blå Tower Bridge alldeles bredvid.

Alla ställen går det förstås att gå till men Towern ligger lite off från det vanliga promenadstråket. Är man ändå där ute kan man också passa på att ta en fika i ”stolpillret”, den imponerande byggnaden som heter St Mary Axe men som också kallas för The Gherkin i folkmun. Kärt barn har många namn.

London Eye

Är vädret klart ska man definitivt ta en tur med London Eye, det enorma pariserhjulet som står vid Themsens kant. Det är dock smart att förboka hemifrån för annars får man först köa för att få biljett och sedan köa för att gå på. Pariserhjulets ”korgar” är dock relativt stora och sväljer ganska många människor.

Madame Tussauds

Madame Tussauds är en favorit för alla åldrar och en del av dockorna är så pass verkliga att det är skrämmande. Även här kan det vara klokt att boka hemifrån för att kunna smita förbi den långa kön.

Harry Potter på Warner Bros Studios

Omkring 3 mil från centrala London ligger Warner Bros Studios som har Harry Potter-turer i de enorma hangarerna där delar av filmerna spelats in. Är man Harry Potter-fan eller bara filmfantast är det en otrolig upplevelse. Här får man stå i Hogwarths stora matsal där scenen spelades in och man får gå i Diagongränden som kantas av alla de bekanta butikerna såsom Ollivanders och bröderna Weasleys affär.

Både vi vuxna och tolvåringen var alldeles saliga medan tvååringen fick en överdos och somnade redan efter en halvtimme. Hit ut tar man sig enklast genom att ta tunnelbanan till Euston och sedan ta tåget till Watford Junction. Därifrån går det skyttelbussar ut till studion. Biljetter till Harry Potter säljs endast som förköp, dessa köper man alltså enklast hemifrån.

Shopping

Mycket i London handlar om shopping och mest känt är väl kanske Oxford Street. Här finns allt från stora skiv- och filmaffären HMV till lågpriskedjan Primark som är väl värd ett besök. Här kan man till exempel fynda barnskor för omkring £2, kläder och hårattiraljer säljs också för ett mycket bra pris. En personlig favorit är Next som har snygga kläder, väskor, klockor och annat till helt ok priser. Populärast hos barnen var nog Disney Store som hade alla de populära Disneyfigurerna till överraskande bra priser.

Om man ändå är ute och knallar på Oxford Street kan man ta Regent Street ner mot Picadilly Circus för en bit ner ligger den underbara leksaksaffären Hamley’s. På fem våningar finns allt från gosedjur till radiostyrda helikoptrar och alla barnens favoriter - Chuggington, Duplo, smink, löshår… Hur mycket som helst. På varje våning finns ett antal demonstratörer som promotar sina varor och visar hur mycket fattigare våra liv skulle vara utan Hello Kitty- nagellack och grönt löshår.

Waterstones

Vid Picadilly Circus ligger det största Waterstones i London, en enorm bokhandel som har det mesta inom de flesta genrer. Högst upp finns en bar och längst ner ett fik och däremellan massor av böcker och lite sköna fåtöljer för att vila fötterna medan man bläddrar i något intressant fynd.

Covent Garden

En stor favorit är mysiga Covent Garden men hit är det ingen höjdare att gå om man har med sig barnvagn eller sulky för det är trångt och gott om trappor. Utanför kan man dock få se spännande uppvisningar av akrobater och liknande. På helgerna är det som mest folk, det kan vara bra att tänka på om man vill slippa den värsta trängseln. Promenera gärna dit genom Soho, här finns också massa affärer och mysiga restauranger.

Camden Market

Det här är ett shoppingparadis, men var beredda på att pruta och att pruta hårt, de har marginaler. Liksom i Covent Garden är här mest folk på helgerna men det är också då det händer som mest. Här finns både mängder av mindre butiker och ett flertal marknader. Många gånger är varorna ganska lika så det är bra att gå runt och jämföra priser, och som sagt, pruta!

Det går att ta sig fram med barnvagn på de flesta ställen men det är helt klart lite besvärligt. Personalen i butikerna brukar dock vara ivriga på att få sälja, så de hjälper gärna till med att lyfta över lite trappsteg om det behövs.

Äta

I London finns förstås mängder av mat med ursprung från alla möjliga länder. Indisk mat brukar vara bra här och givetvis måste man prova Fish & Chips. Ett tips är dock att köpa det från något stånd exempelvis i Camden, priserna kan annars stiga rejält. Vi åt bredvid den stora baren World’s End (vi hade tänkt äta på World's End men man fick inte ha med sig barn in) och där kostade maten £14 styck, gott men hutlöst dyrt!

Vad jag istället verkligen kan rekommendera är Jamie’s Italian i Covent Garden som förstås är en del av kändiskocken Jamie Olivers imperium. Hyfsade priser, god mat och mycket barnvänligt. Vid entrén fanns plats för barnvagnar och barnen fick kritor och papper att pyssla med medan man väntade på maten. Personalen var mycket tillmötesgående och trevlig och det kändes inte på något sätt stelt. Hit kommer vi nog att återvända. Jag har ingen aning om hur svårt det är att få plats men vi bokade bord hemifrån via deras hemsida. Hur smidigt som helst och bekräftelse kom via sms så alla detaljer fanns med i telefonen.

Att tänka på när man reser med småbarn

För det första är det såklart trafiken, se till att titta åt rätt håll innan du passerar vägen. Som tur är finns det oftast hjälp, en text på vägbanan där det står Look Right/Left och så en pil. Titta noga innan du kör ut barnvagnen på vägen. Att åka tunnelbana med sulky är ingen picknick. Har man tur finns det åtminstone rulltrappa men många gånger får man bära vagnen med barn och allt. I undantagsfall finns det hiss, titta efter handikapptecknet på tunnelbanekartorna.

Jubilee Line (den gråa linjen) har många hissar medan Picadilly Line och Northern Line endast har några få. Åker du ut till Camden, var beredd på att du inte får bära vagnen med barnet i utan du måste fälla ihop vagnen och ta barnet på armen, så det underlättar att vara minst två. Kolla istället upp busslinjerna, det brukar finnas bra busskartor på de flesta hotellen.

Barnweekend i London


Boka din resa här:
Flyg & hotell till London
Flyg till London
Hotell i London


Flyg till London

Populära boenden i London