Barfota på lyxiga Mauritius

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Ving
Foto: Apollo
Att paradiset på jorden existerar är vi nog många som kan enas om, men platserna varierar oftast beroende på vem du frågar. Ett land som brukar stå högt i kurs hos de flesta resenärer är Mauritius, en avlägsen exotisk ö i Indiska Oceanen. Numera är det lätt och inte allt för dyrt att ta sig hit. Här berättar vi hur, och även varför du ska åka hit.
Publicerad 16 november 2015

Mauritius ligger cirka 80 mil öster om Madagaskar. Ön har under många år förknippats med paradisstränder och lyx och har även på senare tid blivit ett trendigt vinterresmål. Nog för att det finns gott om lyxiga boenden, men här erbjuds hotell i alla prisklasser, något som gör att besökarna är en härlig blandning av backpackers, honeymooners, pensionärer och allt däremellan.

Paradis med låg budget

Här finns det möjlighet att uppleva ett riktigt paradis till förvånansvärt humana priser. Att hyra en lägenhet eller ett litet hus i orterna utanför de stora turistområderna kan vara riktigt prisvärt, samtidigt som du även får ta del av den fantastiska kreolska mixkulturen som finns på Mauritius. Exempelvis kan två personer hyra en lägenhet i en vecka för bara några tusenlappar i orter som till exempel Mont Choisy eller Péreybère på den norra delen av ön. Det kreolska köket är känt för sin lyckade mix med asiatiska, afrikanska och europeiska traditioner. Att äta på inhemska restauranger där lokalbefolkningen själva går är en upplevelse som både smaklökarna och plånboken uppskattar.

Sola och bada

På Mauritius hittar du vita sandstränder och blå laguner, omgivna av färgsprakande korallrev. På vissa ställen kan delar av stränderna vara förbehållen gästerna på lyxresorten, men det finns gott om offentliga stränder där både turister och lokala invånare samlas och solar, badar och grillar tillsammans. Missa inte en utflykt med djuphavsfiske när du är på Mauritius. I det djupa havet runt ön finns det bra strömmar där havets storvilt trivs. Har du tur drar du upp både marlin, wahoo och tonfisk till middag.

Belle Mare - platsen med de finaste stränderna

Det är på Mauritius östra sida som du hittar de allra finaste stränderna, med kristallklart vatten och svajande kokospalmer. Gillar du att snorkla är Belle Mare perfekt för dig, här finns gott om fina koraller och fiskar att upptäcka. Perfekt är det också för dig som inte gillar höga vågor, då korallrevet utanför gör att vattnet vid stranden är lugnt och nästan spegelblankt. Här går dagarna åt till att sola, bada, ta strandpromenader och att läsa bra böcker. Skulle du mot förmodan tröttna på att ta det lugnt kan du ägna dig åt vattensporter, båtutflykter eller snorkling.

Grand Baie - för dig som vill ha lite mer

Stränderna här är också väldigt fina, fast aningen smalare. Grand Baie är resmålet för dig som vill blanda slappande i en solstol med shopping, kvällsnöjen och restauranger. När det gäller shopping finns det gott om affärer att besöka. Förutom tre shoppingcenter finns även souvenirbutiker och en bazar som absolut är värd ett besök. På bazaren kan du hitta allt från billigare kläder till smycken och färgglada väskor. Här är det mycket vanligt att pruta, dock inte i de vanliga affärerna. Trots att det i Grand Baie finns barer och nattklubbar är stämningen ändå ganska lugn.

Flic en Flac - lång strand och vacker naturpark

Flic en Flac, på öns västkust, har gått från att vara en sömnig fiskeby till att bli en omtalad och populär semesterort. Den åtta kilometer långa sandstranden är makalöst vacker och vattnet här är, precis som i Belle Mare, lugnt och stilla tack vare korallrevet i vattnet utanför. Här finns gott om vattenaktiviteter och stranden kantras av restauranger, hotell och affärer så risken att bli uttråkad här är mininal. Skulle du dock vilja se mer av öns vackra natur rekommenderas ett besök till Caselas naturpark. Här finns allt från små fåglar till större djur som zebror och apor.

Populära utflyktsmål

Det finns gott om utflykter att välja mellan på Mauritius. Några av storsäljarna är utflykterna “The Crocodile & Giant Tortoises Park” och “Interaction With Lions And Cheetahs”, som precis som namnen avslöjar är nära möten med exotiska djur som krokodiler, gigantiska sköldpaddor, lejon och geparder. Är du inte intresserad av djur kan du ta fram din barnsliga sida och spendera några timmar på Mauritius Water Park, eller varför inte provsmaka lite rom på The Rhumerie de Chamarel Distillery? Något som är svårt att undvika på Mauritius är alla sockerplantage. Ta gärna en guidad tur genom sockermuséet och fabriken. Finns det barn med i sällskapet passar det perfekt eftersom det finns två supersöta maskotar som berättar allt barnen vill veta om socker. En annan uppskattad attraktion är Mauritius Aquarium där du får uppleva fiskar och andra vattendjur på nära håll.

När är det bäst att resa hit?

Till Mauritius kan du resa året runt, då det i stort sett alltid är varmt här. Medeltemperaturen i luften ligger på runt 28 grader och i vattnet på cirka 25. Högsäsongen, som är Mauritius sommar, pågår mellan november och april och då är det lite varmare men samtidigt lite större risk för regn och orkaner. Vintermånaderna maj till oktober räknas som lågsäsong och då är det fler soldagar men lite svalare temperaturer.

Så tar du dig runt

Vanligaste sättet att ta sig runt på ön är med taxi eller hyrbil. Det senare alternativet brukar vara mest uppskattat och det är både enkelt och säkert att köra på Mauritius.

Så tar du dig hit

Det har på senare år blivit betydligt enklare att ta sig hit, mycket tack vare att våra stora charterarrangörer arrangerar resor hit. Bekvämaste resan gör du med TUI då deras Boeing 787 Dreamliner tar dig hit utan mellanlandning på ungefär 11 timmar. Väljer du någon av de andra tar det allt från 13 till 17 timmar. Vill du hellre resa på egen hand flyger bland annat Air France, Emirates Airline och KLM hit. Tid och antal mellanlandningar varier beroende på hur mycket eller lite du är villig att betala.

Här kan du boka din resa till Mauritius:
- Charter till Mauritius
- Flyg till Mauritius
- Hotell på Mauritius
- Hyrbil på Mauritius


Flygstol till MauritiusCharter till MauritiusTop notch på Mauritus