Barcelona – en spansk skönhet med stort utbud

Louisee
Medlem sedan 2007, besökt 43 länder

Foto: louisee, medlem sedan 2007
Foto: louisee, medlem sedan 2007
Foto: louisee, medlem sedan 2007
Många jag känner har varit i Barcelona och jag har aldrig hört någon säga ett negativt ord om staden. Det här måste naturligtvis utforskas och när det var dags att boka resa för att smita iväg för att fira min 40-årsdag föll det sig naturligt att göra det i en stad med stort utbud, gott rykte och bra klimat. Jag reste tillsammans med min man och vi valde att åka i maj. Vi hade båda varit i Spanien förut, men ingen av oss hade varit i Barcelona, så det pirrade lite extra i magen att upptäcka någonting nytt!
Publicerad 30 juli 2012

Eftersom min man är från Australien, reser vi mycket, ofta till hans hemland men även till övriga länder runtom i världen. Gärna på solsemester, men även på city-weekends, som den här till Barcelona. För det mesta har vi mina pojkar med oss, Oskar 10 år och Erik 8 år, men den här gången fick de stanna hemma och gå i skolan. Vår resa riktade därför in sig mer på ”vuxen-aktiviteter”, men det hade med fördel gått att anpassa den till mer ”barnvänliga” alternativ.

Boende och lite fotboll

Vårvindar på runt +20 grader mötte oss när vi landade och vi tog en taxi från flygplatsen till hotellet. Taxiresan tog cirka 30 minuter till hotell Barcelona Princess, som ligger centralt beläget, 10 minuters gångväg från stranden. Det ligger i stadsdelen ”Forum”, precis bredvid det stora shoppingcentret ”Diagonal Mar”. Hotellet är modernt och fräscht med ljusa, fina rum. Där finns restaurang och två barer samt tillgång till två uppvärmda utomhuspooler, varav en på 23:e våningen med enorm havsutsikt! Med Barcelona fantastiska utbud av aktiviteter och kultur är det svårt att välja bland godbitarna men jag ska dela med mig av det vi upplevde som bäst under vår vistelse. Det bör kanske tilläggas att vi inte är några fotbollfans, trots det var det intressant att se aktiviteterna kring FC Barca stadion.

Tips på saker att se och göra i Barcelona

Barcelona Hop-On Hop-Off Tour
I alla Europeiska städer vi har besökt har vi utnyttjat denna buss under ett dygn, där du kan hoppa av och på hur många gånger du vill. Du får snabbt en överblick över staden du besöker, eftersom den stannar på alla tänkbara hållplatser där det finns spännande sevärdheter, och det känns som att du aldrig missar något elementärt. I hörlurarna får du berättat för dig var du är och en lektion om platserna och dess historia. Ett billigt sätt att ta sig runt på, oberoende om du är i staden en längre eller kortare tid. Pris för en dagsbiljett är 24 Euro och för två dagar 31 Euro.

Gaudi (1852-1926)
Arkitekten Antoni Gaudi har satt sin prägel på hela Barcelona, Katalonien huvudstad. Hans mästerverk, katedralen Sagrada Familia (Heliga Familjen på katalanska), som fortfarande är under konstruktion, är ett av de mest välbesökta turistmålen i Spanien. Mellan åren 1984 och 2005 blev sju av Gaudis verk utsedda till världsarv av Unesco. Casa Batllo är ett annat av Gaudis mästerverk, precis som Pavellons Güell. Gaudi gick en tragisk död till mötes när han blev påkörd av en spårvagn, 74 år gammal.

Tapas Evening Walking Tour
Ett måste när man är i Spanien är att utforska tapas så klart! Och vad passade bättre än att gå runt på flera olika restauranger och ta del av deras speciella delikatesser till ett glas vin eller öl. Turen började på ”La Rambla”, Barcelonas mest kända gata. Vi hade en fantastiskt kunnig guide som delade med sig av alla guldkorn i staden. De övriga deltagarna var ett härligt gäng från olika delar av världen, så detta var ett perfekt sätt att träffa nya människor som gärna delade med sig av sina erfarenheter och upplevelser. Här finner du mer info om den här turen.

Se staden med Olympisk utsikt
OS utspelade sig i Barcelona 1992, det var mycket på grund av detta evenemang som staden behövde utformas på ett nytt, internationellt sätt med stort utbud, för att ta emot många människor på en gång. Vad många inte vet är att man skapade stranden då (!) genom att ta dit sand och bygga upp den från grunden. Bredvid simstadion där Kylie Minogues musikvideo ”Slow” från 2003 är inspelad, finns restaurang El Xalet. De har en utsökt meny och en alldeles speciell terrass där du kan mysa i solskenet med en enorm utsikt över hela staden och bergen i bakgrunden.

Montserrat Royal Basilica
En timmes busstur från Barcelona tar dig till detta magnifika berg Montserrat med historiskt intressanta utgrävningar från 1200-talet, där Black Virgin är den största turist-attraktionen och som tilldragit sig pilgrimer i flera hundra år. Har du tur kan du även höra pojk-kören uppträda mitt på dagen med fantastiskt vacker sång. När vi var där var det video-inspelning av mimande opera-sångare! Det var komik på hög nivå!

God mat och dryck med havsutsikt

En långlunch på restaurang Escribà ”El Xiringuito de Bogatell”, adress Ronda Litoral Mar, 42, beläget på stranden med några goda förrätter och deras specialitet Paella som huvudrätt, tillsammans med en flaska vin är att rekommendera. Tiden flyger iväg och man kan sitta och mysa och titta på folk halva dagen. Boka gärna bord i förväg för det är mycket populärt och har du varit där förstår du varför. Maten är utsökt!

Shopping

Barri Gothic är centrum av gamla stan i Barcelona med många affärer, restauranger och barer längs de trånga gränderna. Här kan man hitta vin-barer, caféer och annorlunda affärer med alla tänkbara utbud. Här finns garanterat något för alla. Jag kan varmt rekommendera detta fantastiska resmål på spanska östkusten!

Så tar du dig hit

Vi flög med SAS från Köpenhamn och bokar du i tid, kan du hitta riktigt bra priser. Det går dock minst lika bra att ta sig hit från Göteborg eller Stockholm. Man kan välja att flyga med till exempel SAS eller Air France. Norwegian är ett annat bolag som flyger snabbt och smidigt till Barcelona. Flygtiden varierar något beroende på om man har mellanlandning eller inte. Flyger du direkt tar det cirka 3 timmar och 10 minuter. Från flygplatsen tar du dig enkel in till stan på cirka 25 till 30 minuter. Du kan välja att åka taxi, tåg, buss eller att hyra egen bil.

Flyg till Barcelona
Hotell i Barcelona

Om Barcelona Katalonien, Europa

Arkitektur
Konst
Kultur
Matupplevelser
Nattliv
Sandstrand

När man njuter av värmen på en av uteserveringarna längs La Rambla vill man aldrig åka hem till kylan igen. Den mysiga staden Barcelona är en perfekt weekendstad med bra shopping, bra mat och mängder av sevärdheter.

De mest spektakulära sevärdheterna är de många galna byggnaderna av arkitekten Antoni Gaudí som i dag är skyddade som världsarv. De mest kända är kyrkan Sagrada Familia, parken Güell samt husen Casa Milà och Casa Batlló. Här i Barcelona finns dessutom ett av världens bästa fotbollslag, FC Barcelona.

En av Barcelonas mest dolda sevärdheter är trädgården El Parc del Laberint d’Horta lite utanför centrum. Här har man bevarat en typisk 1800-talsträdgård med en stor labyrint av häckar och romantiska vattenfall och skogsdungar. Det märkligaste inslaget är en helt konstgjord kyrkogård.

The street of vintage Riera Baixa
8 / 35
Barcelonas gotiska kvarter
12 / 35
Sagrada Familia, Barcelona
17 / 35
Casa Batlló
18 / 35
Sagrada Familia
23 / 35
Skorstenar på La Pedrera
26 / 35
Parc Güell - Gaudí
28 / 35
Les Rambles
29 / 35
Utsikt över hamnområdet
31 / 35
Utsikt från La Sagrada Familia
33 / 35
Beach Bogatell
35 / 35