Ayia Napa för nybörjare

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Ayia Napa är en av Medelhavets mest populära badorter. De långgrunda stränderna lockar barnfamiljer och de många klubbarna lockar partyturisterna. Här är en guide till Ayia Napa för dig som vill veta mer om Cyperns mest kända charterort.
Publicerad 15 juli 2011

Den superpopulära charterorten Ayia Napa ligger nära Cypern sydöstra udde. Aiya Napa är känt för sitt partyliv. I normala fall blir det problem när partymänniskor och barnfamiljer hamnar på samma turistort. Men här märker de inte ens varann. De flesta barnfamiljer bor i semesteranläggningarna väster om centrum och störs inte av partajandet som är koncentrerat till centrum. Precis intill Aiya Napa ligger Fig Tree Bay, som är Cyperns bästa badort för barnfamiljer.

Praktiskt från britterna

Cypern styrdes under en period av Storbritannien vilket märks än i dag; man har vänstertrafik och brittiska elkontakter med tre piggar. Varje sommar invaderas Ayia Napa också av en kvarts miljon partajande britter.

Så tar du dig runt

Staden Ayia Napa är liten och inne i centrum behöver du sällan lämna området runt torget. Några charterhotell ligger några kilometer utanför centrum och då kan hyrcykel eller taxi vara ett alternativ.

Cyperns stränder

Ayia Napa är en populär badort under hela året och det är oftast 17 grader i vattnet under vintern. Stranden som börjar vid hamnen i Ayia Napa är den två kilometer långa Grecian Bay Beach. Stranden är långgrund och barnvänlig, det finns också dusch och bra toaletter. Den mest populära stranden är Nissi Beach som ligger fyra km väster om centrum. Här är det supertrångt under partysäsongen när ungdomarna samlas här för att bada, festa och lyssna på DJs. Den lilla sandstranden Sandy Bay Beach ligger tre kilometer väster om centrum. Den är bra att fly till om det blåser för mycket vid Grecian Bay eller Nissi eftersom den ligger i en vindskyddad vik.

Perfekt för barn

De långgrunda stränderna gör att många barnfamiljer kommer hit. De större charterhotellen har egna lekparker, barnklubbar och barnpooler. När barnen tröttnat på hotellets pooler kan du ta med familjen några kilometer utanför staden och vattenparken Waterworld.

En av världens populäraste partystäder

Det här är ett av Medelhavet (eller världens) populäraste partyställen. På kvällarna förvandlas området runt Seferis-torget till ett blinkande ravedisko. Många börjar inte festen förrän vid 11 och många klubbar öppnar först vid 1 – men sen fortsätter partyt till 8 på morgonen.

Fly badstranden för en dag

Om du vill se något annat än badstranden så krävs det att du är borta nästan en dag. Huvudstaden Nicosia (ca 1 tim med buss) har sevärda stadsmurar och shoppings i Gamla stan. I Trodosbergen (ca 3 tim med buss) kan du prova 20 olika vandringsleder på sommaren och åka skidor på vintern. Gillar du ruiner så kan du se en grekisk-romersk teater i Kourion (ca 2 tim med buss).

Cyperns superblandning

Det bästa sättet att prova Cyperns lokala mat är ”mezé”. Det är en variant av tapas där du får ett dussin olika smårätter som vinbladsdolmar och hoummus.

Så tar du dig hit

Flygen hit landar i Larnaca, 45 kilometer från Ayia Napa. Du kan köpa till busstransfer när du beställer din charterresa. Taxi kostar ca 500 kronor.

Hitta billiga resor till Cypern här.

Charter till Ayia Napa

Cypern Europa

Barnvänligt
Dykning & snorkling
Nattliv
Nöjesliv
Sandstrand
Sol & bad

Här på Cypern är klimatet varmt och härligt under nästan hela året.
Här finns massor av små och stora badorter där du kan njuta av solen på en sandstrand.

Ön har ett varmt och härligt klimat med temperaturer på ca 17-18 grader under vintern och uppåt 35 grader på sommaren. Klimatet gör att Cypern lockar många som bor här under hela vintern.

Den stora flygplatsen ligger i Larnaca på sydvästra delen av ön, nära resmålen Ayia Napa och Fig Tree Bay. Men det finns också en flygplats i Paphos på västra Cypern som främst används av lågprisflygbolag, härifrån når man stränderna i Limassol.

Landskapet på Cypern är mycket bergigt och likaså stora delar av kusten. Men det finns 100-tals små och stora vikar med mycket bra sandstränder.
Ön har en mycket lång historia och nästan överallt finns det intressanta ruiner och arkeologiska museer, bland annat i Paphos och Kourion.

Den cypriotiska matkulturen liknar mycket den grekiska, räkna med mycket kött, potatis, grytor och soppor. Den mest typiska cypriotiska rätten att prova är grillad halloumi-ost.

När du går i huvudstaden Nicosia så är gatorna fyllda av butiker, reklam, restauranger, snabbmatsställen och gatuförsäljare. Men så plötsligt kommer du in på en helt öde gata med taggtråd, avspärrningar och bunkrar. Det här beror på att staden är uppdelad i två delar och gränsen bevakas strängt. På många hus nära den här gränsen så finns det många kusliga spår av kriget 1974 i form av kulhål i väggarna.

Utiskt mot Ayia Napa
1 / 21
Glasklart vatten!
3 / 21
Snorkling i kristallklart vatten
6 / 21
Afrodites födelseplats Petra tou Romioú (grekens s
11 / 21
Lunchutsikt på Konnos Bay
12 / 21
Här klev sköna Helena iland!
15 / 21
Bellapais klosterkyrka
16 / 21
Slingrande bergsvägar
18 / 21
Hotell Anastasia Beach
20 / 21
Härlig strand
21 / 21