Ayia Napa för nybörjare

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Ayia Napa är en av Medelhavets mest populära badorter. De långgrunda stränderna lockar barnfamiljer och de många klubbarna lockar partyturisterna. Här är en guide till Ayia Napa för dig som vill veta mer om Cyperns mest kända charterort.
Publicerad 15 juli 2011

Den superpopulära charterorten Ayia Napa ligger nära Cypern sydöstra udde. Aiya Napa är känt för sitt partyliv. I normala fall blir det problem när partymänniskor och barnfamiljer hamnar på samma turistort. Men här märker de inte ens varann. De flesta barnfamiljer bor i semesteranläggningarna väster om centrum och störs inte av partajandet som är koncentrerat till centrum. Precis intill Aiya Napa ligger Fig Tree Bay, som är Cyperns bästa badort för barnfamiljer.

Praktiskt från britterna

Cypern styrdes under en period av Storbritannien vilket märks än i dag; man har vänstertrafik och brittiska elkontakter med tre piggar. Varje sommar invaderas Ayia Napa också av en kvarts miljon partajande britter.

Så tar du dig runt

Staden Ayia Napa är liten och inne i centrum behöver du sällan lämna området runt torget. Några charterhotell ligger några kilometer utanför centrum och då kan hyrcykel eller taxi vara ett alternativ.

Cyperns stränder

Ayia Napa är en populär badort under hela året och det är oftast 17 grader i vattnet under vintern. Stranden som börjar vid hamnen i Ayia Napa är den två kilometer långa Grecian Bay Beach. Stranden är långgrund och barnvänlig, det finns också dusch och bra toaletter. Den mest populära stranden är Nissi Beach som ligger fyra km väster om centrum.

Här är det supertrångt under partysäsongen när ungdomarna samlas här för att bada, festa och lyssna på DJs. Den lilla sandstranden Sandy Bay Beach ligger tre kilometer väster om centrum. Den är bra att fly till om det blåser för mycket vid Grecian Bay eller Nissi eftersom den ligger i en vindskyddad vik.

Perfekt för barn

De långgrunda stränderna gör att många barnfamiljer kommer hit. De större charterhotellen har egna lekparker, barnklubbar och barnpooler. När barnen tröttnat på hotellets pooler kan du ta med familjen några kilometer utanför staden och vattenparken Waterworld.

En av världens populäraste partystäder

Det här är ett av Medelhavet (eller världens) populäraste partyställen. På kvällarna förvandlas området runt Seferis-torget till ett blinkande ravedisko. Många börjar inte festen förrän vid 11 och många klubbar öppnar först vid 1 – men sen fortsätter partyt till 8 på morgonen.

Fly badstranden för en dag

Om du vill se något annat än badstranden så krävs det att du är borta nästan en dag. Huvudstaden Nicosia (ca 1 tim med buss) har sevärda stadsmurar och shoppings i Gamla stan. I Trodosbergen (ca 3 tim med buss) kan du prova 20 olika vandringsleder på sommaren och åka skidor på vintern. Gillar du ruiner så kan du se en grekisk-romersk teater i Kourion (ca 2 tim med buss).

Cyperns superblandning

Det bästa sättet att prova Cyperns lokala mat är ”mezé”. Det är en variant av tapas där du får ett dussin olika smårätter som vinbladsdolmar och hoummus.

Så tar du dig hit

Flygen hit landar i Larnaca, 45 kilometer från Ayia Napa. Du kan köpa till busstransfer när du beställer din charterresa. Taxi kostar ca 500 kronor.

Hitta billiga resor till Cypern här.

Charter till Ayia Napa