Publicerad 1 januari 2019

1. DNA-resor– tar dig tillbaka i tiden

Med den växande trenden runt DNA-tester som tas hemma och enkelt spårar din etnicitet och okända släktingar, börjar tas till nästa nivå. Det har blivit en kompass vart i världen nästa resa ska bära av. Över 26 miljoner personer har köpt ett DNA-hemtest från någon av de fyra ledande aktörererna och nu växer behovet att få uppsöka landet man härstammar ifrån för att lära sig mer om sin bakgrund.

2. Extrem wellness – iskall kyla, stillhet och självutveckling

Spa-resor är inte längre det ultimata inom temat hälsa, nu är det självutveckling och förändring av kropp och själ som gäller. Målet är att komma tillbaks hem som en bättre utgåva av sig själv. Till exempel är extrema isbad en metod myntad av den kände isbadaren Wim Hof, eller vad sägs om total isolering på ett retreat under 10 dagar utan varken internet, telefon, böcker, musik eller någon att tala med. Morgondagens spa handlar alltså inte om lyx och avslappning utan lutar mer åt att utmana sig själv att bli bättre och starkare personer, att kunna ta fram supermänniskan i oss själva.

3. Surf's up – trendvåg på väg till OS

Surfing bara ökar i popularitet, i och med att fler och fler prioriterar aktiva upplevelser. Under juli till augusti hålls de olympiska spelen i Tokyo och för första gången är surfing en av grenarna. Världens största konstgjorda surflagun planeras att invigas under 2020 i Sydkorea men andra hotspots för surfing inkluderar Sri Lanka, Bali, Hawaii, Portugal och Australien. På lite närmare håll finns surfing t.ex. i vackra Hoddevik, Norge.

4. Tågresor – årets starkaste trend

Det sägs att den största resetrenden i år kommer att förmedlas genom så kallad “train bragging”, nämligen att aktivt främja och lyfta fram att man reser med tåg, helt enkelt motpolen till flygskam. Att åka Interrail är fortsatt hett och går hand i hand med konceptet “slow travel”, alltså att ta god på sig under resan att uppleva naturen och lära känna lokalbefolkningen.

5. “Offline”-semester – koppla ner för att koppla av

Du har säkert hört om “digital detox” i många olika tidsskrifter under de senaste åren. Samtidigt har studier visat på att vi genomsnittligt är online cirka 9 timmar om dagen på semestern, framför allt för att hålla kontakten med folk hemma och för att uppdatera resan på sociala medier. Nu spås det dock att resenärer kommer att spendera 10-tusentals kronor på att logga ut, allt för att göra så lite som möjligt, koppla av och komma bort från det digitala livet på semestern. Detta gärna i kombination med yoga, meditation och detox, allt för att främja vår fysiska och psykiska hälsa.

6. Friendmoon – “bröllopsresa” med vänner

I stället för att åka på en romantisk bröllopsresa (honeymoon) med din blivande så har det nu blivit en trend att ta med de närmaste vännerna på resan. Vänner är det viktigaste och ju fler desto bättre - eller?

7. Mikro-resor – ut i naturen

Både miljö- och plånboksvänligt. Idéen är att utforska städer i närheten av där du bor - gärna ute i det fria med tält, hängmatta och eldstad. Trenden har vuxit sig stark eftersom fler av oss bor trångt i stora städer och saknar daglig kontakt med naturen. Det sägs att denna typ av kortsemester i skog och mark gör oss lyckligare och minskar stressnivåerna. Men ta nu inte med alla prylar som finns på marknaden, utan “less is more” – finn lyckan under en bar, stjärnklar himmel på fjället eller glidandes över vattnet i en kayak.