Publicerad 31 januari 2014

Dag 1

Solen är på väg upp och några tuppars avlägsna läten hörs. Vi bor på UN ́s Hotel som ligger mitt i det hektiska Kuta, men här finns lugnet. Hotellområdet är som en egen oas, med palmer, fina gräsmattor, stengångar och en pool ligger i mitten mellan de två avlånga träbyggnaderna som går i sann Balianda. Jag tar surfbrädan under armen, passerar entrén av sten och hejar glatt ”Selamat Pagi” till personalen. Doften av rökelse från offergåvor seglar förbi längs den korta vägen ner till Kutastranden. Solstolar och parasoll är på väg att ställas fram och endast morgonpigga motionärer och surfare har stigit upp. Jag paddlar ut och njuter av morgonen. Surfet är bra, vattnet 29 grader och vindarna stilla. Det här är en perfekt början på mina tre dagar i Kuta.

Efter en god frukost på UN ́s restaurang The Balcony tar jag på mina bekvämaste skor och ger mig ut. ”Transport, transport” ropar några från sina mopeder men jag tackar nej. Det tar inte mer än 1,5 timme att gå runt Kutas kärna (utan shopping) så jag behöver ingen skjuts trots att det är billigt. Tre tvärgator bort på Jalan Melasti ligger en större maknad. Det prutas hej vilt och affärerna är redan i full fart. Det säljs smycken, solglasögon, klänningar, shorts, hantverk, kuddar och så vidare. Här kan man hitta det mesta men man ska se till att pruta. Längre bort på huvudgatan Jl. Legian tonar de ordentliga och kända affärskedjorna upp sig, som till exempel Hugo Boss, Rip Curl, Hurley med flera. Jag njuter av den svalkande AC:n då jag går in i min favoritbutik Surfer Girl, vars ingång är lätt att missa och även rynka på näsan åt. Entrén är rosa, liten och ger intrycket av att vara en fjantig barnaffär. Men ack nej, gå in själv och låt dig förlora både tid och rum i denna stora affär med enormt utbud av sommarkläder. Kuta erbjuder bra shopping genom både marknader, gatustånd, Kuta Square samt det nya och moderna jättekomplexet Beachwalk Mall.

Dag 2

Nöjespark, tivoli och vattenland är egentligen för barn, men man kan tydligen inte bli för gammal. 75-åringen med kepa och gul åkring som står bakom oss i kön är ett levande exempel på det och vi fyra runt 30-sträcket håller med. Waterbom är ett vattenland med vattenrutchkanor i alla möjliga modeller, höjder och former. Vi står högst upp i huvudattraktionen Climax och det är snart vår tur. Tonårstjejerna före fnissar oroligt, som övergår i några tårar och de avstår sin tur. Jag kliver in i cylindern, ser röret och marken långt där nere. Känner nervositeten komma och plötsligt försvinner golvet under mina fötter och jag faller fritt in i en snäv sväng, runt i en stor loop och snabbt ut på ”landningsbanan” så vattnet sprutar. Leendet är enormt och energin på topp. När vi sedan lämnar inser vi att timmarna gått fort i detta vattenparadis. Vi bestämmer oss för en tidig middag, byter om till finare kläder och slår oss ner på Mozzarella by the Sea. Inredningsdetaljerna är noga genomtänkta och ger en chic och samtidigt elegant atmosfär. Servicen är proffsig, menyn fantastisk och maten ännu bättre. Att priset är under 100 kronor för varmrätterna gör det även mycket prisvärt. Mätta och belåtna rör vi oss vidare i natten och dansar in på Kutas största uteställe The Bounty Ship. Inredningen är likt ett skepp och ju senare klockan blir ju mer folk trängs på dansgolven. Stället är inte av den sofistikerade sorten och med händerna runt rodret blickar jag ut över alla som festar loss som om det inte fanns någon morgondag.

Dag 3

I Kuta finns en uppsjö av spa i olika prisklasser, från en timmes massage för 50.000 Rp (cirka 27 kronor) och uppåt. Jag har bokat ett Dream Package på Inner Glow Spa som ligger på samma gata som UN ́s Hotel. Ett sex timmars spapaket under 400 kronor och som innehåller massage, body scrub, body mask, facial, cream bath, manicure och pedicure. Detta är verkligen balsam för själen. Med jämna mellanrum serveras jag också juice, kex och underbart gott kamomillte. Och efter sex timmars ompyssling kan jag jämföras med en välmående geléboll. Det har hunnit bli mörkt ute och på gatorna har de flesta affärer och restauranger redan börjat stänga, vilket är ovanligt tidigt. Folket rör sig mot Bemo Corner och längs Jl. Legian väntar stora demoner byggda i pappmache. Ogoh-Ogoh kallas dem och är imponerande i både storlek och utförande. Rytmer av slagverk börjar höras, facklor tänds och de stora monstren bärs runt till slagverkens rytmer. I kväll är det folkfest längs gatorna men i morgon kommer hela Bali vila i tystnad då det är Nyepi Day.

Kuta är en stad som folk har delade meningar om, det är antingen älska eller avsky. Och ja Kuta är trångt, har mycket trafik, mängder av moppar, det kryllar av liv och rörelse. Men personligen gillar jag Kuta och älskar just den speciella charmen staden har. Där är nära till allt, shopping, marknader, strand, surf och restauranger. Jag och min man bodde i Kuta i ett års tid så det säger nog sitt.

Kolla in alla resor till Bali.


Rekommenderade hotell i Kuta