Bies blogg

Torsdag 31 Oktober 2019
Nyss hemkomna från resa till Afrika, Tanzania safari i 8 dagar och därefter sol och bad på Zanzibar, helt otrolig resa, så många upplevelser! Vi var i naturreservaten, Tarangire, Ngorogoro, Serengeti och Lake Manyara.
Vi valde att åka bara vi två på specialarrangerad resa för oss, egen bil med chaufför på safarin. Min man är fotograf och vill gärna hitta bra foto-objekt, vilket han verkligen gjorde under den här resan.
Vi bokade via ett litet familjeföretag i Skåne, Tagalong heter det och vi är väldigt nöjda med deras bokningar och lyhördhet över våra önskemål.
Vår guide och chaufför var väldigt duktig, körde säkert och tog oss till mycket bra platser med många djur!
Zanzibar var naturligtvis underbart, sol och bad, härliga människor, jättevackert. Men, trots det, var det safarituren i de fyra naturreservaten som gav oss så mycket att vi redan efter ca en vecka hemma, börjar fundera på vart vi ska på safari nästa gång!
Fredag 11 Augusti 2017
Nu är det jobb igen, efter att det har varit 3 sköna veckor hemma i Sverige. Där vi bor har vi haft mest växlande molnighet, varma sköna dagar, mycket sol, bad i poolen, träffat familj och vänner. Jag är nästan lika sol-brun som efter en semester utomlands.
Vi har också sett oss omkring lite här hemma, vår fina skärgård på ostkusten, varit i Vadstena, Karlskrona, Västervik mm. Inte att förglömma promenaderna och att njuta av vår egen stad, Söderköping, som är en härlig sommar- och turist-stad.

Nu närmar sig hösten, men med flera resor att se fram mot, närmast är det Kroatien för att förlänga sommaren, senare bär det iväg till Sri Lanka, där vi bl. a ska träffa vårt fadderbarn med familj, därefter direkt till Thailand. Oh, vad vi är priviligierade som har möjlighet att resa och uppleva så mycket!
Onsdag 13 Maj 2015 - Koh Mak
Det här är min reseberättelse från en vecka på Koh Mak i januari 2014. Nästa resa till Thailand kommer också innebära en vecka på den ön, favorit i repris!

Thailand, Koh Mak januari 2014
Solen bränner där vi sitter i solstolarna på Koh Mak, Ao Kao stranden!
Vi anlände dagen innan, åkte med bil från Na Jomtien på morgonen. En hemsk bilfärd med en ung kvinna som tog oss till speedbåten vid Laem Ngob. Hon körde som en biltjuv, körde om andra bilar, gång på gång knäckte hon ut sina underarmar som när man drar hårt i sina fingrar, pratade i mobilen. Trots tillsägelse att hon skulle ta det lugnt, blev det ingen ändring, bara en lite surare uppsyn. Väl framme vid piren, blev det inte en enda Bath i dricks, hon lämnade oss utan en blick.

Båten över var, vad det såg ut som fullsatt, tog ca 30 personer och det var riktigt härligt att flyga fram över vattnet, förbi Koh Chang och ytterligare ett stycke söderut. Det tog ca 50 minuter så var vi på ön. Väl iland försökte vi hitta bilen från vår resort som enligt mailkonversation skulle hämta oss. Men, det kom ingen, så vi ringde och då tog det ca 5-10 minuter så kom en minibuss med två killar och hämtade oss. De glömde stänga luckan bak där de hade lastat in våra väskor och när de backade ut rasade en av våra ryggsäckar ut och blev överkörd. Tur det bara var mjuka saker i den och då de dammat av den, var den nästan som vanligt igen.

Vi hade bokat rum på Islanda resort, som låg, uppskattade vi, på den högsta punkten på Koh Mak. Det är ett relativt nybyggt hotell, med en fantastisk utsikt över havet. En infinity pool som gav intrycket att man simmade ut i havet, var ett extra plus. Det var väldigt trevlig personal, det var lugn och ro, rent och fint. Det var en härlig känsla att hela tiden gå barfota mellan rummet, poolen, restaurangen och receptionen. Det som var märkligt var att det i stort sett bara var svenskar på resorten, ja faktiskt på hela ön. Vart vi än kom var det svenskar där, det var nästan som att befinna sig på Öland en sommardag!

Jag frågade några av svenskarna som vi träffade på hur det kom sig att de kommit till Koh Mak. En av kvinnorna sa att hon hade sin första semester på 4 år och att det bara var en slump att de hamnat där efter att ha varit till Hua Hin och hälsat på goda vänner. Där tyckte de det var för exploaterat och därför ville till något annat. De andra personerna som jag pratade med var personer som varit mycket i Thailand och som tröttnat på de exploaterade, kommersiella platserna som exempelvis Phuket och hade sökt sig till mer genuina Thailandska platser och på så sätt kommit till Koh Mak.

Det som också var bra med resorten var att det gick att gå till båda fina stränderna, Ao Kao och Ao Suan Yai, det tog ca 5-10 minuter att promenera vilken strand vi än ville till, och då menar jag promenera, då den härliga värmen gör att man inte rusar på som hemma.

Det blev stranden Ao Kao som blev favoriten för oss, där fanns mer små bungalows, mer ställen att stanna och äta och dricka på, det fanns solstolar och hängmattor, bara att nyttja utan att betala, det var lugnt och skönt, inte mycket folk, inga motorbåtar och vattenscootrar som for runt på vattnet. Det gick att hyra små färgglada kanoter att paddla runt med, vilket var en härlig känsla att glida fram i vattnet.
Att ligga i hängmattan eller i solstolen, känna solen och varma vindar kring kroppen, höra ljudet av en båt som kom för att lämna av eller hämta någon, höra vågskvalpet mot stranden, ta ett dopp i det härligt svalkande och dricksklara vattnet, det var verkligen så härligt som det bara kan bli.

Vi hamnade vid flertal tillfällen på Holiday beach resort, med en restaurang som hette Relax. Khun Pom som ägde resorten var en kraftig man som såg ut som en blandning mellan en kines och en sumobrottare. Han hade stugor till uthyrning för 1 800 Bath/natt inklusive frukost. Det kan vara nästa tillfälles boende att boka. Restaurangen, Relax serverade helt underbar Thai-mat, spring rolles, kyckling med cashewnötter, kyckling i Panang curry mm mm.

I vyn från Islandas restaurang visade sig en liten ö ett stycke ut, det lyste vitt från en sandstrand och vi frågade om möjligheten att åka dit. Nästan allt är möjligt i Thailand, så dagen efter stod vi på stranden Ao Suan Yai, med strandmattor under armen, påsar med matlådor och vatten som vi fått med oss från hotellet. En liten båt, som lastades full med människor, tog den oss ut till den lilla ön som heter Koh Kham. Ute på ön fanns i stort sett ingenting, förutom ett bygge som sas skulle ha pågått i flera år, det ska vara en rysk person som köpt ön och satt igång det hela, men upplät åt turister att åka dit. Troligen gick det mesta av biljettkostnaden för att komma till ön, till ägaren. I gengäld fanns det toaletter i den inte färdiga byggnaden, med rinnande vatten och möjlighet att spola av sig sanden från stranden. I ett litet skjul satt två yngre män och sålde vatten, öl och läsk. Det gick också att hyra snorklar där, vilket vi gjorde, då den underbara stranden med sand som potatismjöl, det kristallklara vattnet och de nära reven inbjöd till att snorkla. Det går att läsa att det ska finnas några bungalows att hyra, men vi såg inte något sådant på den sidan vi befann oss.

Koh Mak är en liten ö, vilket vi såg då vi hyrde moppar en dag för att åka runt och titta vad som fanns. Någon hade sagt oss att det skulle finnas massor av apor överallt, men till vår besvikelse såg vi inte en enda. Elefantridningen som också skulle finnas på ön, fanns inte kvar, elefanterna hade flyttats året innan. Det blev ändå en härlig halvdag runt ön, mer behövdes inte. Vi stannade till vid det professoriska elverk som finns på ön, det var lastbilar med stora elaggregat som stod och dånade på ett inhägnat område, det försörjer hela ön med den el som finns. Tidigare fanns bara el under vissa timmar under dygnet, men numera finns det hela dagarna. Det kändes märkligt att de där lastbilarna med sina aggregat, kan försörja hela ön.

Ön består av väldigt mycket odlingar av kokospalmer och gummiträd. Det är spännande att se hur de för hand manglar gummit till att bli tunnar och tunnare, för att sedan hänga det på tork över enkelt ihop snickrade torkställ.
Vi åkte genom palmodlingarna med mopparna till några olika stränder och tittade på flera resorter. Vi förundrades över hur lite beläggning några verkade ha. Det var ändå under högsäsong, men var i stort sett tomt på turister. Vad har hänt med dem? De såg slitna och inte så välbehållna ut, som om det inte fanns pengar till underhåll. Vi kunde inte fråga, då de anställda som vi träffade på inte pratade engelska och vi inte thailändska.
Vi åkte också in vid Wat Koh Mak Temple, vilket är byggt 1947. Det var väldigt tyst, slitet, inte så underhållet som tempel ofta är i Thailand, det var några buddistmunkar gick runt och sopade löv. En av dem berättade att de var bara 3 munkar som bodde där för närvarande. Han visade oss vägen mot havet och där var det en fantastisk utsikt över Ao Nid Bay, med en fin guldbudda staty som hade blicken ut över vattnet.

Kvällspromenaderna från hotellet ner till stranden var härliga, mjukt mörker med ljumma vindar som svepte om de bara armarna och benen. Det fanns få lysen längst med vägen, så vi hade ficklampa med för att se var vi gick. En kväll ringlade en kolsvart orm framför våra fötter, vi såg också en stor spindel som spunnit sin väv och hängde från en elledning. Det fanns inte många ställen att välja på för mat på stranden på kvällen, men det som fanns var helt OK. Vi beställde en flaska importerat vitt vin en kväll, då vi beställt lite grillat seafood, men det var verkligen inget att rekommendera, det hade inte mått bra av lagringen i det varma klimatet. Så, Singha eller Chang ölen är att föredra. Vägen tillbaka till Islanda på kvällen var däremot lite tung, den långa uppförsbacken och mat i magen, gjorde att det säkert tog dubbelt så lång tid åt det hållet.

Det var underbara dagar på Koh Mak, vi som var där kan verkligen rekommendera det om man vill åka till en plats som inte är exploaterat, där det inte finns massor av butiker, där det inte finns försäljare på stranden, där det inte finns vattenskotrar eller annat som far fram över vattnet, där det är avkoppling men ändå finns en hel del att syssla med. Det finns väldigt få butiker, men ändå fanns allt och lite till av det som vi behövde. Vi trodde att vi bara skulle ligga på stranden och läsa böcker, men det visade sig att det faktiskt fanns annat att göra också. En härlig paradisö!

Fakta om Koh Maak och provinsen Trat
Invånarantal: 500 på ön (220 000 Bor i hela povinsen Trat år 2011)
Yta: Koh Maak är bara 16 km², Hela provinsen Trat 2 819 km²
Högsta berg: 120 m över havet
Telefon: 039
Kommunikationer till ön Koh Maak
Flyg: Från Trat airport flyger Bangkok Air till Bangkok 50 min
Buss: Bangkok Eakamai - Trat Busstation 4,5 Timmar 314 km Cirka 400 Baht
Taxi: Bangkok suvarnabhumi Air Port - Trat 3,5 Timmar ca 290 km Cirka 3000 Baht för 4 st i bilen.
Båt: Trat - Koh Maak. Smidigast är speedboat från Ban Laem Sok (nya piren 20 km söder om Trat stad) till Koh Maak tar det bara ca 20 minuter. Reser du från Koh Chang gör du det lämpligast från Bang Bao Piren på södra Koh Chang.
Klimat: 28°C i medel temperatur
Regnperiod: Juni till Oktober
Bästa tid att åka: November till Maj
Måndag 5 September 2011 - Thailand
Efter att ha hållit oss i Thailand, utforskat områden runt den del där vi har vår lägenhet, har vi nu börjat se oss om i andra länder nära Thailand. Det var lite tanken i vår planering, att ha en utgångspunkt och därifrån kunna resa och se andra länder i Asien.

Vintern 2010-2011 reste vi några dagar till Kambodja, tillsammans med våra närmsta grannar i Thailand, tillika också våra goda vänner som vi fått genom att vi köpt lägenheten.
Kambodja var verkligen en upplevelse, men oj så fattigt! Det kändes som att ha färdats långt tillbaka i tiden då vi åkte genom landskapet. Det var inte alls så mycket bilar och bussar som i Thailand och de som fanns var vanligtvis inte i det bästa skick. Längst med vägen fanns det vattensamlingar med brunt vatten, där det stod människor och kastade i eller drog upp nät, någon form av fisk fanns det tydligen i vattnet.

När vi kom till Siam Reap där vi skulle bo, var kontrasten mellan fattiga och rika verkligen tydlig, vi var inbokade på ett riktigt lyxhotell, medan gemene man på gatan inte verkade ha mer än ett skjul och en moped. Det kändes beklämmande och ledsamt att se de stora skillnaderna. Men, alla var verkligen glada,vänliga och hjälpsamma, vi kände inte att någon hyste agg mot oss som kom dit. Troligen tjänade de mer på vad vi gav i dricks och handlade för än vad de kunde få om vi "utlänningar" inte kom dit. Så, förhoppningsvis kunde vi hjälpa dem något genom att komma, även om vi förstod att det mesta av våra pengar gick till de som redan har, visst är det märkligt att det så ofta är korruperat och att "pengar är makt"!

Vi åkte också till området vid Ankor Wat och tittade på de olika templen, vilket inte alls var som vi trott. Vi trodde det skulle vara ett tempel, men det är ett område som började byggas på 800-talet och övergavs på 1440-talet, i slutet på 1800-talet började restaureringen och det är som jag tror fortfarande pågående. Det var helt magiskt att vara där, det enda som inte kändes bra var alla de barn som ville sälja vykort och annat, hela tiden runt benen med "only one dollar, madame, for the school fee". Det var svårt att inte ta åt sig, när stora bruna barnögon tittade bedjande på mig!

Vi såg en hel del mer på vår resa till Kambodja och skulle gärna åka tillbaka vid senare tillfälle, kanske mer på egen hand och inte som nu med en färdig resplan, upphämtningar och guider hela tiden.

Nu åker vi till Thailand igen i december, blir där ca 4 veckor och då ska vi försöka se ytterligare något land vi inte varit i, kanske blir det Laos, eller Vietnam, eller ...... Det blir spontant det vi kan boka då vi är på plats i lägenheten.
Torsdag 14 Maj 2009
Nu är det snart dax för oss att resa till Thailand igen!
Vi var där senast i december-januari, åkte hemifrån på julafton tillsammans med våra bästa vänner för att visa upp vårt paradis för dem. Det var deras första resa dit, men troligen inte den sista.

Nu åker vi igen i sommar, min man och jag, för att tillbringa tre veckor i det lite lugnare Thailand än under högsäsong. Det finns inte så många turister, markandsstånden är mycket färre, det finns inte så många säljare på stränderna, men priserna är också lägre.
Det är visserligen varmar, fuktigare än under vintersäsongen, men väldigt härligt och inte alls så mycket regn som många tror. Det blir 3:e sommaren i rad vi åker och vi har inte vid något av de andra tillfällena haft en enda regning dag, men åska och regn sena kvällar och nätter.

Nu är allt bokat, långparkering på Arlanda, flygning med Thai air, upphämtning vid flygplatsen då vi kommer fram och de som servar vårt område där vi bor vet vi kommer, så de kan sätta på elen, sätta ut möblerna på balkongen och städa av så vi bara kan komma och packa upp våra väskor, snäppa upp en kall Singha-öl och sätta oss och se ut över land och hav. Så härligt!
Torsdag 27 Mars 2008 - Thailand
Vi gjorde en familjeresa i november 2007, totalt var vi 15 personer. Barnen, sju till antal var allt mellan 1,2 - 11 år.
Min man och jag har arbetat och bott i Thailand under ca 1 år och har köpt en lägenhet där, men av våra barn var det bara den äldste sonen har varit där vid ett tillfälle tidigare, så det var lite av en drömresa för dem alla. Visst kände vi lite osäkerhet hur den långa flygresan skulle fungera med de minsta små "vildingarna" .
Vi valde att inte bo i vår lägenhet under den här resan, bara visa upp den för familjen så de själva kan låna den senare. Den här resan ville vi skulle vara en upplevelseresa till lite olika ställen.

Vi bokade allt boende hemifrån på nätet, och vårt första stopp var Jomtien beach, så vi kunde visa upp lägenheten som ligger söder om Jomtien. Därefter åkte vi vidare till Koh Chang där vi bodde på White sand beach i 9 nätter, där hade inte vi varit tidigare, så det blev en ny upplevelse för alla. Sedan åkte vi till Bangkok för att ta del av stortstadens myller under ca 1,5 dag innan flyget gick hem till Sverige igen.
Det var en fantastisk resa, alla bokningar fungerade toppen, bara lite extra bäddar som fattades och som vi fick fixa på plats, men allt ordnar sig. Det är inte speciellt komplicerat att vara i Thailand, alla är så hjälpsamma och trevliga.

Tänk vilken lyx att få vara tillsammans i lite mer än två veckor, bara umgås, uppleva saker tillsammans, vara i sol och värme, gräva i sanden, bada, sitta under palmerna och läsa högt i en spännande bok för de största barnen, ligga på rad under palmerna och få massage, äta färsk frukt på stranden och god mat på restaurangerna.

Det blev om vi trodde, alla blev helt frälsta i Thailand och spinner nu planer om när och hur de ska göra nästa resa. Själva har vi två resor dit bokade, en i juli och en i december, då vi åker med våra bästa vänner för att fira jul och nyår i värmen.
Att resa med barn till Thailand kan varmt rekommenderas,