Stöd Ukraina

Bies blogg

Måndag 5 September 2011 - Thailand

Besöka andra länder nära Thailand

Efter att ha hållit oss i Thailand, utforskat områden runt den del där vi har vår lägenhet, har vi nu börjat se oss om i andra länder nära Thailand. Det var lite tanken i vår planering, att ha en utgångspunkt och därifrån kunna resa och se andra länder i Asien.

Vintern 2010-2011 reste vi några dagar till Kambodja, tillsammans med våra närmsta grannar i Thailand, tillika också våra goda vänner som vi fått genom att vi köpt lägenheten.
Kambodja var verkligen en upplevelse, men oj så fattigt! Det kändes som att ha färdats långt tillbaka i tiden då vi åkte genom landskapet. Det var inte alls så mycket bilar och bussar som i Thailand och de som fanns var vanligtvis inte i det bästa skick. Längst med vägen fanns det vattensamlingar med brunt vatten, där det stod människor och kastade i eller drog upp nät, någon form av fisk fanns det tydligen i vattnet.

När vi kom till Siam Reap där vi skulle bo, var kontrasten mellan fattiga och rika verkligen tydlig, vi var inbokade på ett riktigt lyxhotell, medan gemene man på gatan inte verkade ha mer än ett skjul och en moped. Det kändes beklämmande och ledsamt att se de stora skillnaderna. Men, alla var verkligen glada,vänliga och hjälpsamma, vi kände inte att någon hyste agg mot oss som kom dit. Troligen tjänade de mer på vad vi gav i dricks och handlade för än vad de kunde få om vi "utlänningar" inte kom dit. Så, förhoppningsvis kunde vi hjälpa dem något genom att komma, även om vi förstod att det mesta av våra pengar gick till de som redan har, visst är det märkligt att det så ofta är korruperat och att "pengar är makt"!

Vi åkte också till området vid Ankor Wat och tittade på de olika templen, vilket inte alls var som vi trott. Vi trodde det skulle vara ett tempel, men det är ett område som började byggas på 800-talet och övergavs på 1440-talet, i slutet på 1800-talet började restaureringen och det är som jag tror fortfarande pågående. Det var helt magiskt att vara där, det enda som inte kändes bra var alla de barn som ville sälja vykort och annat, hela tiden runt benen med "only one dollar, madame, for the school fee". Det var svårt att inte ta åt sig, när stora bruna barnögon tittade bedjande på mig!

Vi såg en hel del mer på vår resa till Kambodja och skulle gärna åka tillbaka vid senare tillfälle, kanske mer på egen hand och inte som nu med en färdig resplan, upphämtningar och guider hela tiden.

Nu åker vi till Thailand igen i december, blir där ca 4 veckor och då ska vi försöka se ytterligare något land vi inte varit i, kanske blir det Laos, eller Vietnam, eller ...... Det blir spontant det vi kan boka då vi är på plats i lägenheten.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet