Thailand - the land of Smiles

25 dec. 2009 16:53
Visningar: 505
Här i RG förs Thailand ofta på tal som ett land av gästfrihet och vänlighet medan arabländer gärna förtalas å det grövsta. Thailand, the land of Smiles, visst låter det både hemtrevligt och samtidigt lite mystiskt. Men vad säger egentligen thailändarnas leenden?

Jag kan rekommendera boken ”Inside Thai society, an interpretion of everyday life” av den oberoende antropologen dr Niels Mulder. Han beskriver en mängd olika typiska thailändska leenden; det vänliga, det förlåtande, det artiga, det interaktiva, det självsäkra, det tvivlande, det defensiva, det ledsna, det sårade, det förolämpade, det affärsmässiga osv. Kort sagt, thailändaren ler mycket . Problemet är bara att det thailändska leendet döljer mycket mer än det avslöjar. Och leendet förekommer många gånger i otrevliga sammanhang. Det har här i forumet nämnts som the Coyote smile.

För min egen del är jag lite kluven inför det thailändska leendet. Det thailändska leendet är uppenbarligen en kulturyttring och själv upplevde jag det sorgligt nog som en undergivenhet mot den andra personen. Och är det verkligen något att åstunda?
Av Bibby
25 dec. 2009 20:09
Du borde verkligen skapa dig en egen uppfattning innan du citerar diverse skrivelser. Jag kan nog, om jag letar, hitta både bu och bä för alla resemål. Personligen ses leenedet som olika i olika situationer, skuld, glädje, oskuld, obekvämlighet, .... massa mer antar jag....
25 dec. 2009 22:16 (redigerad)
Citerat från bibby:
Du borde verkligen skapa dig en egen uppfattning innan du citerar diverse skrivelser. Jag kan nog, om jag letar, hitta både bu och bä för alla resemål. Personligen ses leenedet som olika i olika situationer, skuld, glädje, oskuld, obekvämlighet, .... massa mer antar jag....
Om du bryr dig om att läsa vad jag skriver, så ser du att jag rekommenderar en i sammanhanget bra bok och också beskriver vad den handlar om. Man kan vara intresserad av att läsa den, eller man kan vara ointresserad. Detta apropå "The land of Smile".

Min personliga uppfattning om thailändarna är att de visar en överdriven aktning och ödmjukhet för oss turister. Jag antar att det är just denna ”ödmjukhet” som nordborna tar till sitt hjärta, jag själv blev bara sorgsen över den. Jag tror också att det är motsvarande brist på ”ödmjukhet” hos araber, som gör att de förtalas så i detta forum.

Avsikten med forumet är att här kan man diskutera just bu och bä för olika resemål.
Av Bengtar
26 dec. 2009 06:42 (redigerad)
Tänk;
om det hade varit tvärtom........
Att Thailand hade gjort sig känt som tvärtom, Thailand, landet av surhet. Då skulle inte många resa dit. Då skulle vi stanna hemma hos leende hästhandlare, glada bilskojare, ljuvliga fastighetsmäklare och underbara resesäljare.
Då skulle det inte finnas så stor dragningskraft kvar hos det sura landet i öster, oavsett stränderna.
Det är helt uppenbart att de Thailändska leendena är en kulturyttring. Självklart blir man förbannad, besviken, frustrerad o.s.v även i Thailand. Men man får lära sig att le i stället för att öppet visa känslor. Att förlora ansiktet är ju en katastrof i de flesta österländska kulturer, så också i Thailand.
Kombinerat med sägnen om de tre aporna ("det du inte sett eller hört kan du heller inte tala (illa) om").
Ex. En gång på Koh Lanta väjde min taxichaufför för en kobra som krälade över vägen. När vi kom fram till Saladan försökte jag prata med honom om kobran. Han hade inte sett någon orm alls, och så log han!
Personligen skulle jag hellre se ett Thailand där man i stället för att enbart le, visar vad man egentligen känner.
Åtminstone ibland.
Av Energi
26 dec. 2009 08:47
Citerat från mirjamir:
Min personliga uppfattning om thailändarna är att de visar en överdriven aktning och ödmjukhet för oss turister. Jag antar att det är just denna ”ödmjukhet” som nordborna tar till sitt hjärta, jag själv blev bara sorgsen över den. Jag tror också att det är motsvarande brist på ”ödmjukhet” hos araber, som gör att de förtalas så i detta forum.
Har du fördomar mot Thailändarna?
Av Bibby
26 dec. 2009 09:33
OK, får nog erkänna att jag inte läste så noga där Mirjamir..... sorry

Inte tänkt så mycket på detta men tror nog leendet i många asiatiska länder kan betyda en massa olika saker, bl.a. så tror jag japsen ler när de inte vet nåt eller har fel, säkert fler nationaliteter som gör så. Här ler vi väl mest när vi är glada, så då kan det ju vara förvirrande att alltid se deras mer eller mindre påklistade leende..
Men jag ser hellre ett leende än en buttermin.

Efter att vi kom hem från vår resa nu för ett par månader sen så var min kompis deppig för i Asien så log alla tillbaka när han log, när han ler här hemma så får han inget leende tillbaka.
26 dec. 2009 11:35 (redigerad)
Citerat från energi:
Har du fördomar mot Thailändarna?
En person, som tyvärr inte deltar i diskussionen, har skickat ett antal PM och framställt mig som en thailandshatare som aldrig besökt Thailand. Inget kan vara mera fel! Jag har rest i landet, första gången i början av 80-talet, andra gången på 90-talet. Då jag i första hand var ute efter landets kultur, reste jag framför allt på fastlandet. Jag har inget emot att återse Thailand, men det finns andra resmål som lockar mer. Thailand är det resmål som omskrivs allra mest här på RG, mest ”bä”. Därför ser jag gärna att man även diskuterar det berättigade ”bu”, om inte annat så för att få en variation i diskussionerna.

Energi, naturligtvis har jag fördomar om thailändarna. Jag har fördomar om mycket här i världen, vem kan svära sig fri från dem. Vad jag vänder mig mot är den hatpropaganda och den slags generaliserande rasism som sprids här i RG gentemot olika folkslag, i synnerhet i de arabiska kulturerna. Jag ska till Marocko här framöver och jag sökte därför bland diskussionerna för att hitta något matnyttigt i den delen. Tyvärr utan framgång, däremot kunde jag inte oväntat läsa rent rasistiska uttalanden om marockaner. Det förvånar mig att de inläggen får stå kvar.
Av Tubbe
26 dec. 2009 12:41
Hej Miramir

Ett förslag som jag vill lämna är…..
Om jag inte har missuppfattad dig helt så är du frustrerad över tidigare inlägg där
medlemmar har varit rasistiska mot Marockaner.

Sen kan man kanske tycka att det har liknelser med leende i Thailand, men jag tror det
är bättre att lyfta fram dina åsikter på de ”trådar” där du tycker att araberna har
”missuppfattas”. Då tycker jag diskussionen blir mer ”riktad”

/ Må gott Tubbe
26 dec. 2009 23:52
Det är väl tyvärr så att folk som är öppna med sina åsikter riskera att stängas av medan andra som kör "snake-in-the-grass"-approachen glider undan radarn lite.
30 dec. 2009 15:59
Citerat från bengtar:
Tänk; om det hade varit tvärtom........ Att Thailand hade gjort sig känt som tvärtom, Thailand, landet av surhet. Då skulle inte många resa dit.
Du har förstås rätt, Bengtar. Men kanske är Sverige landet av surhet och förklaring till att nästan 5 % av befolkningen reser till The land of Smile? För vilket annat land har en så hög andel thailandsturister i förhållande till sin egen befolkning?

(Och Theelf, tack.)