Malta i november!

Av Lovis
6 juli 2007 17:50
Visningar: 13132
jag och min älskling reser till Malta i höst - resa & boende (i Qawra) är nu bokat, men - vi vill gärna ha tips på vad vi bör: se, göra, äta, undvika etc. etc.
Jag känner ingen som varit på Malta(!), så jag har köpt en guidebok, men lite real life tips är ju jättemycket värda som motvikt/komplement!!
Tack på förhand,
hälsn. Lovis
Av Beatbox
8 juli 2007 00:12
Hej
Jag har varit på Malta 2ggr. Det är en jättemysig/fin ö. Valetta är fantastiskt att strosa runt i.
Ni kan äta allting (jag har inte blivit dålig av maten) och ni ska inte undvika någonting!
Vi bodde i Bugibba både gångerna.
Jag reser gärna till Malta igen.
Trevlig resa. / Heléne
Av Lena23
8 juli 2007 00:34
Hoppas att du kommer att gilla Malta -jag och min make var där 2001. Missa inte Gozo och då gärna en rundtur runt ön per båt-det är väl i och för sig trevligare under sommarmånaderna, men november kan vara nog så fint.
Valetta är en härftig stad - St. Johns Cathedral får inte missas -ta gärna hjälp av en lokal guide (pensionerad Maltes som drygar ut pensionen) som för en billig peng visar runt med både hjärta och värme.
Längst ut på udden inne i Valetta finns ett museum- utsätllning med bildspel och museum som berättar om Maltas brokiga och långa historia -biosalong med hörlurar. Det var intressant.
Dykningen runt Gozo och Malta är helt i världsklass om ni gillar undervattensvärlden.
Det är lätt att resa runt på Malta- i princip alla bussar utgår från Valetta och sedan ut till olika destinationer -tvärförbindelser är det ont om -och bussarna är kvarlevor från 50 talet som vårdas ömt.
Vi bodde inne i Valetta och på Gozo, Marsalform, så turistorterna utanför Valetta kan jag inte utala mig om.
Deras specialtet i matväg är kaningryta- det var väl sisådär tycker jag, eller så hamnade vi på en dålig resturang som inte kunde tillaga den väl. Annars var väl inte det några kulminariska högtider direkt -rätt ordinärt kök.
Trevlig resa.
Av Eve
12 sep. 2007 18:00
Hur varmt är det på Malta i november?
12 sep. 2007 20:34
Valetta är sevärt, ta gärna en guidad tur, så får ni se sevärdheterna där. Gozo är ett måste. Enligt min dotter som bodde på Malta från september till december, så var temperaturen ca 15-20 grader. På söndagarna finns det en trevlig marknad strax utanför Valletta.
13 sep. 2007 22:09
När vi var där för ca 8 år sedan åkte vi mycket billigt med de urgamla men mysiga bussarna. Dessa gick då runt hela ön. Vi trodde att växellådan skulle paja varje gång chauffören växlade. Men tydligen underhåller/underhölls? de trots allt bra. Vi var aldrig med om några missöden. Och vi åkte buss varje dag.
Öns nationalrätt är kanin. Min man smakade på detta. Hyfsat tyckte han
mvh
Lisbeth
14 sep. 2007 08:40
Hej!
Jag och min bror var på Malta för drygt två år sen, och det finns verkligen mycket att se där! Som flera andra har skrivit går det bra att ta sig till alla platser med buss, det är inga långa avstånd och biljetterna var rätt billiga vad jag kan komma ihåg. Jag tycker också absolut att ni ska ta er ut till öarna Gozo och Comino. Comino är en liten klippig ö med en jättevacker blå lagun, och på Gozo får ni inte missa Dwejra Point där det var väldigt fint.
Om ni är intresserade av arkeologi och historia finns det flera 5000 år gamla välbevarade tempel att titta på, en av de främsta anledningarna till att jag ville åka dit! Sedan var vi även i en jättemysig fiskeby som heter Marsaxlokk som också kan rekommenderas.
Tyvärr hade jag ingen digitalkamera på den resan, men det var verkligen jättefint!
Hoppas ni får en bra resa/ Helen
16 sep. 2007 11:12
Hej! jag kan väl hålla med tidigare talare att det är ett måste att besöka st. johns cathedral till och med jag som mest tycker att gamla byggnader är gammal skit som står i vägen för utvecklingen (kanske litet tillspetsat) tyckte att det var otroligt vackra byggnader på Malta,
men det är lätt att man får en "överdos" av pampiga byggnader efter några dagar men det finns ju annat att göra om man känner för det
och att ta sig runt ön med buss är ju nästan gratis ett 3 dagars kort kostade i våras 90 kronor och ett 7 dagars 120kr och då är det bara att åka så mycket buss man bara orkar.

En tripp tillGozos "huvudstad" viktoria är också en fin utflykt som jag kan tipsa om,för övrigt så är den ön grönare än huvudön som kanske inte riktigt är som grönast i November efter en lång torr sommar.

Öde natur finns ju inte på dessa öar men det är ju inte därför man åker hit heller, det är ju små öar med i princip allt inom gångavstånd och dit man inte orkar gå tar man bussen, att åka taxi på Malta känns ganska onödigt med tanke på att det är så gott om busslinjer.

Tycker man om att vandra så finns det massor av vandringstips att ladda hem från Malta turistbyrå på www.malta.se vi tog många av de rutter som beskrivs där och de var helt klart vackra och intressanta med hänsyn till maltas begränsade storlek (kommer man upp på en höjd så ser man stora delar av ön)
där finns även en massa andra tips om utflykter och aktiviteter.

Angående maten så var vi faktiskt väldigt nöjda den var billig och smakade bra och att gå på kafe är också prisvärt.

Saker som man ska passa sig för på Malta stötte i varje fall inte vi på när vi var där vi var väl nöjda med allt där även om jag personligen vill ha mer natur men det visste vi ju när vi åkte dit att den lyser med sin frånvaro.

hoppas ni får en bra resa mvh. Bosse.
25 sep. 2007 23:54
Håller med föregående skribenter. Gozo är ett måste! Ta gärna hyrbil med observera vänstertrafiken. Valetta är underbart. Finns en grymt mysig resturang i en av gränderna, kommer dock inte ihåg vad den heter nu, men tar gärna reda på det. Tycker ni ska unna er i alla fall en utekväll och då ska ni inte missa stora salsa stället Fuegos. Finns två, men ta det stora och inte det i Bugibba.... Hoppas ni får en fantastisk resa.

/Toker
Av Lovis
10 jan. 2008 12:54
Tack alla för alla trevliga och informativa tips om Malta - jag skulle ha skrivit för länge sen. men, men...
Vi hade verkligen en toppenresa!
När vi just hade gått ombord på Ryanairflighten på Skvasta föll vinterns första snö!!!! Härligt att åka bort då!
Väl framme (med buss) vid hotellet i Qawra, visade det sej at det var fullbokat!!! trots vår bokning för flera månader sedan...Förb...! Men vi blev skjutsade till ett annat hotell, där man bokat in oss (mer centralt beläget, i St Pauls Bay) som var helt OK.

Vi hade bra väder (runt 20 grader) mestadels sol, någon enstaka, plötslig regnskur bara. Vi badade ett par gånger (vid Golden bay och stranden i Mellieha) , mest för att ha gjort det...men det var härligt salta bad! Solade lite grann, men mesta tiden tog vi oss runt ön och studerade den gamla (medeltida, kändes det som) miljön.

All mat vi åt var god (kaningryta hoppade vi dock över - jag har provat det tidigare...) och gott inhemskt vin hittade vi överallt. Att ta en fika på något trottoarkafe var oftast en upplevelse, med ett myllrande gatuliv.
Otroligt mycket gamla vackra byggnader såg vi förstås, tills vi blev helt "matta". De gamla charmiga bussarna utnyttjade vi varje dag och åkte inte taxi en enda gång - varför skulle man det, med det välutbyggda bussnätet? Vägarna/gatorna var dock bland de sämst underhållna jag sett, och jag lovade mej själv att aldrig mer klaga på gatuunderhållet i Sverige (inte ens i Linköping...)

Vi var även på Gozo och längst ut vid Azur window. Mycket fascinerande, men intrycket förtogs av att vi faktiskt (nästan) blev vittnen till en dödsolycka som inträffade när vi var där. Några personer hade uppenbarligen gått för långt ut mot de enorma vågorna som slog upp mot klipporna, blivit överfallna av vatten och slagits omkull. En person dog där - det var fruktansvärt och alla som var där just då såg påtagligt skakade ut.

Valetta besökte vi ett par gånger och njöt av alla intryck - vi såg bl.a. den filmförevisning som rullade hela dagarna på museet längst ut på "hamnklippan". Mycket intressant! Den gav en väldigt utförlig bild av Maltas brokiga, och delvis blodiga, historia.

Åk till Malta om du är det minsta intresserad av gammal kultur, god mat, vin och intressanta människor!
10 jan. 2008 23:57
Vad roligt att resan blev lyckad.
mvh. Bosse
Av Robbo
14 jan. 2008 12:10
Malta är en av mina favoriter.

Bra dykning för att vara medelhavet och Valetta är ju helt underbart.
Hyr man inte bil kan man ju ta den otroligt billiga bussen runt hela ön till stränder etc.
Kanoners!
14 jan. 2008 21:11 (redigerad)
Citerat från robbo:
Malta är en av mina favoriter.

Bra dykning för att vara medelhavet och Valetta är ju helt underbart.
Hyr man inte bil kan man ju ta den otroligt billiga bussen runt hela ön till stränder etc.
Kanoners!
Kan bara instämma i det robbo skriver trots att jag var litet tveksam första gången jag kom dit och tyckte att det nog skulle bli ett be`n there done that resmål, men allt eftersom dagarna gick och vi hittade den ena pärlan efter den andra så började jag trivas allt mer och jag håller med om att det är även ett av mina favoritresmål och jag kommer nog att återvända många gånger dit
Bosse.
Av Robbo
15 jan. 2008 07:51
Inte Malta kommentar men ändå.
Ett annat resemål som ligger hyfsat nära men som jag bara älskar är Sicilien. Bodde mitt i Gamla Stan i Cefalu nedanför det mäktiga berget ala Fantomens Walker klippa eller vad den nu hette. Orkade man bara klättra upp som var det "välkommen till antiken" men försvarsverk, ruiner. Underbart.
15 jan. 2008 11:51
Citerat från robbo:
Inte Malta kommentar men ändå.
Ett annat resemål som ligger hyfsat nära men som jag bara älskar är Sicilien. Bodde mitt i Gamla Stan i Cefalu nedanför det mäktiga berget ala Fantomens Walker klippa eller vad den nu hette. Orkade man bara klättra upp som var det "välkommen till antiken" men försvarsverk, ruiner. Underbart.
Ja trots att det inte platsar här i maltaspalten så lockar sicilien också, får se när man hinner med det svårt att få tiden och pengarna att räcka till alla platser man vill besöka det är ett svårt dilemma det här har gott om jobb och tjänar skapligt men tiden vill liksom inte räcka till man har tydligen för många intressen och för mycket jobb så det gäller att prioritera vad semestern ska läggas på eller så får man söka ett mer välbetalt jobb och ta tjänstledigt 75% man kanske skulle bli politiker ha! ha!.
mvh. Bosse.
Av Lovis
15 jan. 2008 17:43
Intressant att höra lite om Sicilien här också (inte så långt från Malta egentligen... ;-)
Dit vill jag också åka - vi tänkte nämligen köra en "ö-special" (dvs. förlägga semestrar till olika Öar...nära och långt borta). Jag/vi började med Öland...., har nu avverkat Malta som sagt, och Mallora och kanske det blir Sicilien nästa gång, vem vet?
4 feb. 2008 21:40
Hej!
Blir lite nervös när jag läser att ert hotell inte fanns vid ankomst. Vi åker snart och skall också till Qawra med Ryanair! Fixade allt sig utan problem eller fick ni stå på er? Funkade det med lokalbuss från flygplatsen eller är det bättre att ta taxi? Kom gärna med med tips på vad man inte får/absolut skall missa!!