Flygresa prisskillnad

28 juni 2013 15:44
Visningar: 2375
Jag har planerat att åka till Japan i höst och kikade lite allmänt på flygpriser. Hittade priser på Reseguiden för ca 6-7000 beroende på dag och slutdestination.

Hörde även med resebolaget Japanspecialisten som kollade upp priser som istället rörde sig uppåt 8-9000. Vad beror det på? Är det fel priser på Reseguiden? Törs jag boka den vägen istället? Vet inte vad jag ska lita på.

Någon som har erfarenhet och kan ge lite råd? Vore tacksamt. Vill ju inte betala mer än jag behöver.
29 juni 2013 16:25
Är det exakt samma flyg det rör sig om? På Reseguiden kan du ju t.ex. få upp flyg med långa mellanlandningar.
Det är inte fel priser på Reseguiden, men det är ju när du klickar på flyget och hamnar på resebolagets sida som du vet till 100% vad priserna är. Ibland händer det saker med priser från att de dyker upp på t.ex. Reseguiden till du har dem på den slutgiltiga sidan. Man köper inte flyg direkt på Reseguiden alltså.

Hade jag varit du hade jag valt det flyg på Reseguiden som passar bäst (rutt, tid mellan flygen och pris). Sen kan du ju alltid jämföra med priset på flygbolagets egen hemsida. Är det i stort sett samma pris är det allra bäst att boka där.
29 juni 2013 17:35
Hej

Det finns ju att antal sökmotorer att välja bland.
Oftast finns resorna (det märker man ju när man börjar boka).
Ibland kan de vara borta.

Jag brukar använda
www.flygresor.se

Japanspecialisten lägger mest troligt på ett eget påslag för att boka åt dig.
Biljetter till japan kan i extrema fall kosta så lite som 5000 kr. Mer normalt 7000-9000 kr.

Kolla gärna på min Japan-resa för tips:
http://www.4000mil.se/?p=92
29 juni 2013 20:17
Jag var in och rubbade lite på datumen, Finnair gav mig pris på 7600-7400, det billigaste jag hittat. Har fått förslag på Emirates, Austrian och andra mellanöstern flyg gick för ca 1-2000 kr billigare. Är dock inte så förtjust i att flyga ner mot Qutar och det där området, känns lite otrevligt att åka nära oroliga områden, inget rasistiskt menat. Hade gärna åkt med ANA igen men de har blivit dyra.

Japanspecialisten gav ett pris på 9500 ca med Finnair, på Finnairs egen bokning är det däremot ca 8000-8500. Jag vet inte om det är någon skillnad att boka själv eller med resebyrå, förutom att man måste tänka själv vid alternativ 1. Tänkte om det finns för eller nackdelar. Typ mer skydd vid konkurs eller dyl.
29 juni 2013 23:14
Det enklaste är att kolla med Japanspecialisten själva om de erbjuder något mervärde...

Att mellanlanda i mellanöstern tror jag inte att du behöver vara rädd för, däremot blir det förmodligen en längre resa med dessa bolag. Kolla antalet timmar och tid på flygplatsen vid bytet och avgör utifrån det om du tycker att det är värt pengarna du sparar.
Finnair är annars ett smidigt sätt att ta sig till Japan. Inga omvägar. Bra flygbolag.
30 juni 2013 09:16
Hur menar du med mervärde? Mer rättigheter och så typ? Jag vet bara att jag hamnade under paketreselagen när jag bokade tågpass och flyg samtidigt.

Har tyvärr tagit del av vissa rykten vad gäller Finnair, att de struntar i en vid försenat/missat flyg, dålig mat och gamla flyg. Jag upplevde tyvärr det sista med SAS, gammalt flyg där mitt säte var trasigt i stolsryggen, så var tvungen att tillkalla hjälp varje gång jag skulle andra lutningen på stolen. Men det är mest Bankok resenärer som klagat på Finnair, de kanske har andra flyg till Japan. Benutrymmet ska visst vara detsamma som på SAS flyg till Tokyo, och det gick ju an, så länge stolen fungerar som den ska. Sen gillade jag inte SAS s k nöjessystem. Men men, huvudsaken är att man tar sig fram säkert.
30 juni 2013 09:50
Ja men precis, hör med Japanspecialisten själva om det ingår skydd mot konkurs i deras pris.

När jag åkte till Japan bokade vi flyget själva (finnair) med tog hjälp av Japanspecialisten med boende eftersom vi kände att de hade bättre koll på bästa läget, charmiga hotell etc.

Jag har varit mycket nöjd med Finnair de gånger jag rest med dem, däremot har jag inte varit nöjd med SAS på långflygningar (tycker att SAS är ok/bra inom Sverige och Europa).
30 juni 2013 17:18
Okej. Jag har ju redan mailkontakt med dem, så de lär nog tycka det är lite skumt att jag plötsligt börjar bli frågvis, men men. Kan ju alltid skicka ett "anonymt" mail till dem. Jag har ju sagt att jag inte är säker på om resan blir av.

När vi åkte sist så lät jag Japanspecialisten boka flyg (var även inrikes Japan så blev lite krångligare därav) och tågpass. Har ingen aning om man kan fixa tågpass själv. Hotell skötte vi på egen hand, Toyoko inn var det bästa vi hittade, lite opersonligt men var säker på att man fick rökfritt rum när vi ville ha och personalen var trevlig. Frukosten god (japanskt).

Nej jag sätter nog aldrig min fot på en SAS långflygning igen. Det var många vars nöjessystem krånglade på både hem och ditresan, och så det där med stolsryggarna. Skrev ett besviket mail till SAS om detta men räknar inte med varken ursäkt eller svar. Iofs fick vi ju kampanjpris för 5000 ToR men ändå.

Hittade förresten via flygstolen kampanjpris till Japan, Finnair. Kanske kan vara något. Sista bokningsdag 4 Juli, så får skynda mig.
30 juni 2013 21:04
Min son och sonhustru ( japanska) åker alltid med Finnair till Japan och det har även jag gjort. Det har fungerat väldigt smidigt. Biljetterna bokar vi direkt på deras hemsida. Japan rail passet ( JR passet ) kan du däremot boka på Japanspecialistens hemsida. Kommer du bara att besöka Tokyo eller planerar du att resa runt i landet? Har bott på Hotel Metropolian Tokyo, Kyoto Tower Hotel i Kyoto och Hotel Il cuore Namba i Osaka. Alla hotell brukar jag boka via Booking.com. Där kan du också läsa recensioner från andra gäster.
Trevlig resa till ett fantastiskt land!
1 juli 2013 07:32
Finnair låter ju som en bra deal. Något bättre förslag kan jag inte hitta. Tyvärr så var deras kampanj senare under hösten, hade ingen möjlighet att åka då, vilket var synd.
1 juli 2013 20:48
Finns priser med Emirates hela hösten för drygt 4700 kr t/r Tokyo.
2 juli 2013 07:18
Som sagt, inget ont om arabiska flygbolag (eller var det härstammar ifrån Emirates) men jag är inte så förtjust i att flyga nära områden där det är så oroligt just nu vilket jag antar att Emirates gör (enligt de uppgifter jag fått). Annars hade jag nappat. Inte ens Japanspecialisten har rekommenderat det bolaget, de har föreslagit Finnair, Air France och Air China (som jag av viss insiderinformation hört inte är särskilt trevliga mot passagerare). Varför de inte rekommenderar Emirates, Qatar och de andra vet jag inte. Profit?

Fick iaf svar om varför de är dyrare än att boka på egen hand. Dels får man hjälp vid exempelvis strul med flygbolagen eller annat (förseningar, inställda flyg pga ex askmoln, jordbävningar), hjälp med bokning, kolla priser osv. Sedan tillkommer ju paketreselagen om man bokar flyg + hotell / tågpass i samma bokning, vilket ger skydd vid ex konkurs osv.

Så jag är lite smått kluven om man ska lägga ut de där extra 500-1000 kr eller vad det är.
Av Evoline
2 juli 2013 22:19
Åkte med Finnair till Tokyo i april, betalade 6300.
Pris och tid är det viktigaste för mig, helst inga ryska plan heller men aldrig åkt med de...
ca 1h mellanlandning i helsingfors blev det.
Av Bibby
3 juli 2013 02:52
Jag skulle absolut inte tveka att boka nåt av de arabiska bolagen, de är bland de bästa som finns just nu, bara ett fåtal asiatiska bolag som orkar hålla samma klass just nu. Nu är de kanske inte optimala just till Japan, utan jag menar i allmänhet.

Förstår inte vad som är oroligt där, Emirates är från Dubai och där är det hur lugnt som helst. Mycket stabilt område.

Din resebyrå ljuger, det är aldrig dyrare att boka direkt från flygbolagen, tvärtom. De skrev du ju själv. Jag bokar bara direkt via flygbolagen, aldrig via resebyråer.

Den andra lögnen är att de tar hand om dig ifall nåt händer, nåt inställt plan eller så, de gör de icke om de kan slippa. Hur lätt tror du det är att få tag på din resebyrå om ditt plan i Japan är inställt och klockan är 09.00 lokal tid???
Det säger de bara för att få sälja.

Har du ett någorlunda bra kreditkort så antar jag att det ingår en försäkring för konkurser mm, det gör det i mitt iaf.

Hotell och sannolikt även JR Pass kan du boka i Sverige, lite osäker på tågpasset. Jag köpte mina tågbiljetter på tågstationerna i Japan. Gick hur lätt som helst.
Citerat från Nejmeg:
Som sagt, inget ont om arabiska flygbolag (eller var det härstammar ifrån Emirates) men jag är inte så förtjust i att flyga nära områden där det är så oroligt just nu vilket jag antar att Emirates gör (enligt de uppgifter jag fått). Annars hade jag nappat. Inte ens Japanspecialisten har rekommenderat det bolaget, de har föreslagit Finnair, Air France och Air China (som jag av viss insiderinformation hört inte är särskilt trevliga mot passagerare). Varför de inte rekommenderar Emirates, Qatar och de andra vet jag inte. Profit?

Fick iaf svar om varför de är dyrare än att boka på egen hand. Dels får man hjälp vid exempelvis strul med flygbolagen eller annat (förseningar, inställda flyg pga ex askmoln, jordbävningar), hjälp med bokning, kolla priser osv. Sedan tillkommer ju paketreselagen om man bokar flyg + hotell / tågpass i samma bokning, vilket ger skydd vid ex konkurs osv.

Så jag är lite smått kluven om man ska lägga ut de där extra 500-1000 kr eller vad det är.
3 juli 2013 07:36
Jag har hört både gott och ont om de arabiska bolagen, vissa som säger att de är rent av skit och andra som haft världens upplevelse. Det kanske beror på både tur och otur, inte vet jag. Hade det inte varit för både krångliga och långa bytestider och annat hade jag gärna tagit dem. Annars gillade jag priserna starkt. Resebyrån i det här fallet ville ha ca 8250 för biljetterna (kostar via Finnair 7650 om jag inte minns fel).

Kan skriva ut mailsvaret jag fick av Japanspecialisten, om inte annat kan det göra det lättare att förstå hur kluven jag känner mig just nu:

"För ca 10 år sedan gav flygbolagen oss fortfarande provision för att vi förmedlade deras biljetter. Detta är nästan helt borta nu, och därför måste vi ta ut bokningsavgifter istället.

Nätresebyråerna och flygbolagen själva kan ofta hålla nere bokningsavgifterna genom att de bara behöver spruta ut biljetter som bokas i deras onlinesystem. Kunden gör det mesta av jobbet själv.
Vill du ha mer hjälp av dem får du ofta betala för tilläggstjänster såsom möjligheten att kunna nå resebyrån per telefon eller ordna med sittplatser ombord.

Vi som arbetar på en traditionell resebyrå jobbar mer med varje bokning och vi har en dialog med vår kund. Vi letar efter bästa pris (inte alltid att online ger lägsta pris), vi kan ge tips och vägledning när det behövs, vi ordnar med seating på flygplanet i de fall flygbolagen tillåter förbokning, vi kan beställa specialmat osv osv. Det är ganska mycket vi kan ordna.
Kort och gott är det service man betalar för.

Jag kan inte tala för alla, men generellt är det också så att när det händer något oförutsett (förseningar, strejker, askmoln, jordbävningar med mera) så är vi traditionella resebyråer mer hjälpsamma och framför allt tillgängliga. Vi försöker ta samtalet med flygbolaget istället för att hänvisa kunden till långa telefonköer. Det är många av våra kunder väldigt tacksamma för.

Bokar man dessutom en paketresa istället för flyg på flygbolagets hemsida och hotell på en annan sida, är man också skyddad av Paketreselagen. Det är det nog många som inte tänker på.
http://www.srf-org.se/lagar_regler/resebyrans_ansvar/paketresor/paketreselagen "

Det är möjligt att det är som du säger att det bara är skit, att de säger allt men inget gör när det verkligen händer något. Det är sant att det blir svårt att få tag i dem, men om planet nu skulle vara problem med på hemresan så tar man väl i första hand kontakt med flygbolaget på plats. Mig veteligen har ingen resebyrå något journummer, det är bara försäkringsbolagen som har. Men om de har något att påverka vid problem vid hemresa är en annan femma.

Hursomhelst kunde hon jag "bokat" resa med hålla biljetterna på Finnair fram till början September. Jag vet inte om det fungerar på samma sätt vid bokning på egen hand dock.
3 juli 2013 09:54
Det är klart att traditionella resebyråerna förlorar marknadsandelar mer och mer nu i och med att det blivit så enkelt att boka själv. Te.x Tripadvisor gör ju det superenkelt att välja hotell etc.

Men de kämpar ju för sin överlevnad och argumenterar för fördelarna med att välja dem och erbjuder också många gånger fördelar.
Te.x. som du nämner ofta kan man få en biljett "öppen" hos dem, medan de billiga nätbiljetterna alltid är bindande.

Jag bokar bara med resebyrå om jag kan få något mervärde som är värdefullt för mig.
T.ex. när vi åkte till Seychellerna i vintras kunde en resebyrå fixa en biljett ändå från Umeå där vi bor och fram till den ö vi skulle till på Seychellerna. Det blev marginellt dyrare än om jag skulle ha bokat själv, då med Umeå-Stockholm "lös, vid sidan av", men jag slapp sitta i massor av timmar på arlanda för att ha marginaler, alternativt vara orolig att missa planet.
Den biljett de hittade fanns inte på flygresor.se

När jag bokade resa till Brasilien för ett tag sedan kunde en resebyrå erbjuda bättre priser än nätet eftersom de kunde fixa ett paket tillsammans med inrikesflygen i Brasilien som jag inte fixade på egen hand på nätet.

Mitt råd är, tänk efter vad som är viktigt för dig och väl flygbolag och bokningskanal efter det. Det är ju ingen annan än du själv som kan avgöra vad du vill ha.
3 juli 2013 14:17
Tja det enda "mervärde" jag kan se är att de bokar åt mig, att de, iaf påstår, sig vara behjälpliga vid problem med flygbolaget, att man hamnar under paketreselagen (ger visst konkursskydd och någon form av avbokningsskydd), osv.

Men i det här fallet har Resebyrån sämre priser än bokningssidan själva. Finns nån sida som hette Resecentrumgruppen tror jag det var som hade billigare priser än många av flygbolagen själva, men har hört varningar om det företaget så inte vet jag.

JR Pass måste dessvärre bokas via arrangör, i det här fallet Japanspecialisten.
Diskussionen är stängd för nya svar