Möt våren i Japan

Annebente
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Japan är soluppgångens land och är fyllt av kontraster. Från futuristiska storstäder med svimlande människomyller till gamla tempel och vackra japanska trädgårdar. Från snötäckta fjäll till glittrande skyskrapor, rofyllda teceremonier och hektiska spelhallar. Japan är ett land där gammalt och nytt står sida vid sida. Vackert, unikt och gästvänligt.
Publicerad 13 februari 2015

Vårens blomstring

När körsbärsträden exploderar i rosa och vitt är Japan som vackrast. I Tokyo blomstrar de som regel i månadsskiftet mars/april och förvandlar stadens parker till stora picknickområden där lokalbefolkningen samlas för att fira Hanami – ett viktigt japanskt vårfirande under körsbärsträden. Längre söderut i landet blomstrar körsbärsträden tidigare, medan du i norr kan uppleva blomsterprakten så sent som i maj.

Tokyo

En av världens största städer, en urban labyrint med gigantiska köpcenter, skyskrapor och neonljus. Tokyo är känt för innovativ design, high tech-utrustning och gourmetupplevelser. Men du finner också japanska trädgårdar, trånga bakgator och traditionella trähus där gamla traditioner hålls vid liv - mitt i en av världens mest moderna städer. Här råder ett organiserat kaos, med japansk hövlighet och struktur som du inte finner i andra storstäder. I stadsdelen Harajuku är det mode och trender som präglar området. Här möter du säkerligen ungdomar som klätt ut sig till berömda animerade figurer eller rollfigurer från böcker, film och spel. Önskar du lite lugn och ro är templet Meiji Jingu Shrine platsen att besöka. Templet ligger i en av Tokyos vackra parker och är bland de heligaste i Japan. Är du morgonpigg är ett tips att besöka fiskeauktionerna på fiskemarknaden Tsukiji, som är den största av sitt slag i världen. Keiserpalatset är en annan byggnad du bör se när du besöker Tokyo. Det här shinto-palatset har inte öppet varje dag, men det är vackert även från utsidan. Gå inte miste om en tur i Tokyos många spelhallar eller karaokebarer som staden är full av och som japanerna själva älskar. Upplev världens mest hektiska övergångsställe, Shibuya crossing - en fascinerande upplevelse av ändlösa folkmängder som strömmar ut från tunnelbanestationer, parallellgator och köpcenter. Men än en miljon människor passerar här dagligen. När ljuset ändras är det obeskrivliga mängder människor som stressar över vägen.

Fuji-bergen och Hakone

En av Japans vackraste och mest fotograferade turistmagneter är Mt. Fuji, landets högsta berg. Berget som är en aktiv vulkan är trots allt helt ofarligt att bestiga. Vid foten av det heliga berget ligger Hakone Nationalpark, med varma källor, vackra sjöar, historiska platser och linbanor som tar dig med till de största sevärdheterna. Det här är Japans äldsta och mest kända kurort, och Tokyobornas favoritutflyktsmål, endast 10 mil från Tokyo.

Kyoto

I mer än tusen år var Kyoto Japans officiella huvudstad. Nu är staden ett av Japans största kulturcenter med mer än 1600 buddhistiska tempel, historiska byggnader, palats, muséer och kulturfestivaler. Hela 17 av stadens historiska byggnader finns med på UNESCOS världsarvslista. Mitt i Kyoto ligger Keiserpalatset, med enorma palatsbyggnader i en stor park. Som turist kan du ansöka om att besöka palatset och du får normalt tillåtelse inom loppet av en till två dagar. Japanerna själva måste däremot vänta i flera månader. Den gyllene paviljongen och Sanjusangendo med 1266 rum är berömd för sina 1001 träskulpturer som föreställer Kannon, barmhärtighetens gudinna. Var enda en av skulpturerna har olika ansiktsuttryck, kanske finner du ett som liknar ditt?

Himeji

I staden Himeji finner du Japans mest imponerande slott. Det är ett vackert och traditionellt byggnadsverk i äkta japansk stil, byggt redan 1333 men senare utbyggt till det praktfulla byggnadsverket som står där idag. Det ultimata samuraislottet är också känt från James Bondfilmen ”You only live twice” och filmen ”The last Samurai”.

Hiroshima

Atombomberna som föll i Hiroshima har naturligvis satt sin prägel på den här staden. Stora delar av staden blev jämnat med marken 1945. I Hiroshima Peace Memorial Park kan du besöka muséet som dokumenterar Hiroshima före och efter bombningen. Här kan du se bilder från den fruktansvärda händelsen. Ett besök hit ger garanterat tid till eftertanke. I fredsparken finner du också Genbaku Domen, som är ruinerna av den enda byggnaden i bombens epicenter som inte blev förintat av atombomben.

Okinawa

Om du önskar några lata dagar på stranden är ögruppen Okinawa platsen att besöka. Okinawa ligger längst söderut i den japanska övärlden. Här finner du en avslappnad atmosfär med tropisk natur och ett varmt, behagligt klimat året runt. Du kan se fram emot vackra vita sandstränder och kristallklart vatten. Ta med dig snorkel och cyklop för att utforska korallrevet.

Japansk gästfrihet

De flesta japaner pratar inte jättebra engelska, men de gör allt de kan för att försöka förstå dig. Det ligger djupt inne i den japanska kulturen att vara hövlig och vänlig. Du kan räkna med att du får bekräftande svar på dina frågor, oavsett hur galet svaret egentligen är, bara för att japanerna gärna till vara vänliga och svara positivt på dina frågor.

Prisnivån i Japan

Japan är dyrare än sina asiatiska grannländer, men det är också möjligt att finna relativt billig övernattning och mat för dig som reser med en begränsad budget.

Ta sig runt i Japan

Tågbanan är väl utbyggd och tar dig till de största städerna och attraktionerna i landet. Med expresståget Shinkansen går tågturen snabbt mellan de största städerna. Tåget kommer upp i hela 580 kilometer i timmen och resan är en attraktion i sig. Om du vill köpa ett Japan Rail Pass för att ta dig runt i Japan bör du köpa det innan du reser in i landet. Tågpasset är giltigt i 7, 14 eller 21 dagar och du bestämmer själv när det aktiveras efter ankomst till landet.

Så tar du dig till Japan

Alla som besöker Japan måste ha pass som är giltigt under vistelsen i landet. Som svensk behöver du inte ansöka om visum i förväg utan får ett så kallat Landing Permission för en vistelse på nittio dagar när du anländer. Du kan flyga till Tokyo med bland andra Air France, Finnair, Qatar Airways, SAS, Qantas och Lufthansa. Med Qantas kan du dessutom oftast välja att ta ett i stort sett gratis stopp på vägen till Australien eller Nya Zeeland. Flygtiden till Japan varierar beroende på antal mellanlandningar och resväg, men ligger oftast på 13-16 timmar med minst en mellanlandning på en av de stora flygplatserna i Europa.

I Reseguidens sökmotor kan du hitta din resa till Japan

Paketresor till Japan
Flyg till Japan
Läs mer tips och guider om Japan


Flyg till JapanHotell i Japan