Ski and the city i Japan

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Shutterstock
Vill du testa en ny het skidort i vinter? I Japan kan du kombinera grymma skidbackar med storstadsliv och unika kulturupplevelser.
Publicerad 14 december 2023

Snön i Japan beskriver många skidfreaks som unik och kanske världens bästa. Detta får du i kombination med vacker natur och avkopplande varma källor. Ypperliga skidförhållanden med andra ord. I och med att Japan består till 3/4 av fjäll är det inte konstigt att fler och fler skidområden poppar upp, speciellt med tanke på att medelklassen som växt fram efter kriget har snöat in på skidåkning. Den höga efterfrågan bidrog också till att många små skidorter växte fram, en nedfart kan på en sådan ort vara så kort som ett par hundra meter. I motsats till detta så är Japans längsta nedfart, Myoko Suginohara, 8,5 kilometer lång. Idag finns det 500 skidorter runt om i Japan. I januari och februari är det högsäsong för skidåkningen. Liftkort kostar omkring 1/3 av vad det kostar i Sverige, Norge och Alperna per dag, beroende på vilken anläggning du väljer.

First stop: Tokyo

Tokyo är ett naturligt stopp innan resan bär av mot skidbackarna. Denna storstad blinkar i ljus och färger och ger dig en smak av både det hypermoderna och de gamla traditionerna som Japan är känt för. Det bästa med stoppet här är att det inte tar lång tid att ta sig härifrån ut till skidbackarna med snabbtåget Shinkansen. Du kan med andra ord bo i Tokyo och ta tåget ut till skidbackar på dagarna. Läs flera tips till Tokyo under vintern längre ner i artikeln.

Några av Japans bästa skiddestinationer


Niseko – en av världens bästa skidorter
Japans nordligaste område är det bästa för skidåkning. Här hittar du några av de mest eftertraktade skidorterna i landet, som Niseko, en av världens bästa skidorter. Här kombinerar du varma källor med världsberömd pudersnö och färsk sushi. Om du gillar att köra i skogen kommer du att uppskatta det här stället, men det största dragplåstret hit är den grymma offpisten. Här går man inte på afterski - när skiddagen är slut vill man bara ta med sig en kall öl och sjunka ner i “onsen”, en varm källa omringad av vackert skogslandskap. Ett hett tips om du är här i februari är Sopporo Snow Festival med stora snö- och isskulpturer som du kan läsa mer om längre ner. Du tar dig till Niseko genom att flyga från Tokyo till Sopporo och sedan ta transferbuss därifrån till Niseko vilket tar cirka 2.5 timmar.

Yuzawa – lättillgängligt med snabbtåget från Tokyo
Tokyo är en stor knutpunkt för tågförbindelser över landet. Hoppa på “Shinkansen” (japanska snabbtåget) så kommer du till Yuzawa-regionen på knappt 90 minuter. Det är det mest populära skidområdet i närheten av Tokyo. Säsongen pågår från mitten av november till sent i maj. Mittemellan vackra fjäll och frisk luft i Japans alper hittar du cirka 20 olika skidorter som alla varierar i storlek och utbud. Här finns också varma källor att nyttja efter att skiddagen är över. En populär skidrort i Yuzawa-regionen är Gala Yuzawa Ski Resort med sina “snälla” backar och stora folkmängder på helgerna. Här finns också förbindelse till Ishiuchi Maruyama Ski Resort.

Mount Fuji – med fjällegenden som bakgrund
Det finns också några små orter på själva Mount Fuji, Japans högsta fjäll på 3776 meter, som ofta syns på bilder från Japan. Precis som till Yuzawa tar det bara 90 minuter att ta sig hit från Tokyo. Vid foten till det majestätiska fjället, som sticker upp från landskapet som en sockertopp, hittar du Fujiten Snow Resort i norr. Här finns 4 liftar och 7 nedfarter med nivåer som passar både nybörjaren och de mer erfarna. Det finns också två stora actionparker här för barn med mycket hopp i benen. Den andra skidorten på Mount Fuji är Snow Town Yet i söder, som är den skidort som öppnar först på säsongen, redan i mitten av oktober. Här finns 2 liftar och 4 nedfarter. De två huvudnedfarterna är cirka 1000 meter långa och passar bra för nybörjaren, medan de andra är 500 meter långa och mer smala och branta, perfekta för den mer erfarne. Det finns också hopp- och terrängparker här, samt områden för barn.

Hakuba – puderåkning i OS-terräng
Hakuba är stället som stod som värd för alpint, hopp och längdskidåkning under vinter-OS i Nagano 1998. Idag har Hakuba många nedfarter för alla nivåer - du hittar hela 10 anläggningar här. Happo-One är huvudanläggningen och har allt från alpint till terräng- och skogskörning. Liftarna tar dig från 700-1900 meter över havet. Om du gillar skogskörning bör du testa Cortina, och i parken Hakuba 47 kan du se många galna japanska tricks av skibums. Det finns också ett rikt djurliv här, så håll ögonen öppna efter fjällgetter och snöapor. Avsluta dagen med ett skönt bad i “onsen” efterföljt av god sushi. I Hakuba finns det många “lodger” som rymmer allt från 20-50 personer som du kan boka rum på till en billig peng. Hit tar du dig genom att flyga till Narita Airport eller så tar du direktbussen från Tokyo som tar cirka 5 timmar.

Myoko Kogen – Japans brantaste nedfart
Myoko är inte känt som ett partyställe utan på sitt fulla fokus på skidåkning. Myoko Suginohara är Japans längsta nedfart med sina 8,5 kilometer. Skidorten Akakura Onsen Ski Resort har den brantaste nedfarten, kallad “The Wall”, i centrala Japan med sina 38 graders lutning. Du hittar hela 9 skidorter på Myoko Kogen som alla har sina unika dragplåster. Det finns också skidskola för barn här. När skiddagen är slut kan du mysa på någon av de lokala restaurangerna och barerna eller ta en stund i de varma källorna. Från Tokyo tar det cirka 3.5 timmar till Myoko Kogen.

Shiga Kogen – se snöapor från en varm källa
Shiga Kogen är det näst högsta skidområdet i Japan och får därför mycket naturlig kvalitetssnö. Här hittar du 10 olika skidorter (där Yakebitaiyama och Okushiga Kogen är de största) och många av dessa är sammankopplade vilket gör att du kan nyttja alla med ett liftkort. Sammanlagt är det hela 68 liftar i området. Du kan alltså utforska många olika orter på skidor eller bräda. Shiga Kogen är en av de största - om inte det allra största - skidområdet i Japan. I närheten hittar du också varma källor där du kan se de japanska snöaporna njuta av det varma vattnet i parken Taenkoen i området Nagano. Ta dig hit genom att hoppa på snabbtåget Shinkansen till Nagano vilket tar cirka 1,5 timme, sedan tar du direktbussen till Shiga Kogen som tar cirka 70 minuter. Liftkortet i det här området ger dig också tillgång till den shuttle-buss som dagtid åker mellan de olika områdena i Shiga Kogen.

Att göra i Tokyo vintertid

Japan får faktiskt dubbelt så mycket regn som London varje år, men det är på vintern den torra perioden tar vid och dagarna är kyliga men soliga. Här är några tips på saker du bör göra när du är i Japan på vintern.

Värm dig i en Sento – ett japanskt badhus
Förr i tiden var japanska hus så små att det var normalt att åka till badhuset för att sköta hygienen - men också för att socialisera sig. En Sento är en blandning av ett badhus och en social arena, så här kan man socialisera, värma sig och slappna av i vinterkylan. Idag är dessa badhus förknippat med något lyxigt och har blivit väldigt populärt igen. Obs, män och kvinnor badar för sig och man kan inte använda badkläder här - läs ordentligt på skyltarna innan du går in!

Sopporo Snow Festival
The one and only vinterfestival i Japan hittar du i Sopporo i början av februari varje år. Här kan du se upp till 20 meter höga is- och snöskulpturer i form av allt från Pokemon till Buddha. Både Kanada och USA har egna lag som brukar delta varje år. 2024 hålls festivalen mellan 4-11 februari. 10-17 februari i en liten fiskeby nära Sopporo hålls även Otaru Snow Light Path Festival, så i februari kan du slå två flugor i en smäll. Du flyger hit från Tokyo på cirka 90 minuter och det går många flygavgångar varje dag.

Japanskt nyår
1 januari varje år firar japanerna deras nyår. Familjen, vänner och god mat väntar, precis som i övriga världen, men japanerna har även sina egna traditioner, de skippar till exempel fyrverkerier och festligheter. Osechi-ryori är deras traditionella mat som de alltid äter för att få ett gott liv det kommande året. Många brukar också gå långt och länge i nattmörkret för att se årets första soluppgång, bland annat från Mount Fuji eller Mount Takao. Många japaner associerar också nyår med TV-showen Kouhaku Uta Gassen. När det närmar sig midnatt till 1 januari ringer tempelklockorna 108 gånger för att symbolisera att man är på väg in i ett nytt år. Ett måste är också att besöka ett såkallat “shrine” eller ett tempel mellan 1-7 januari för att visa tacksamhet till gudarna och det är vanligt att man ger varandra gåvor.

Tokyo Fish Market Tuna Auction
Vill du uppleva det äkta Japan? Då ska du stiga upp tidigt och gå till en fiskmarknad. Här bjuder du på fiskarna och får den sedan serverad som sushi till frukost. Marknaden öppnar redan kl 03 när fisken blir levererad från fiskebåtarna till land. Tonfiskauktionerna, som är kända världen över, börjar kl 05 och pågår under tystnad, med hjälp av gester.

Se Shibuya – Tokyos Time Square
Shibuya Crossing är känt som Tokyos Time Square med mycket neon, ljud och blinkande skyltar. Under rusningstid kan du se tusentals människor korsa gatan på en gång, något som är helt unikt och som beskrivs som Tokyo i ett nötskal. Sätt dig på övervåningen på Starbucks så har du bra utsikt över den stora korsningen. Ha kameran i beredskap i ena handen och en varm latte i den andra.


Billiga flyg till Tokyo



Prisvärda hotell i Tokyo


Hitta din resa till Japan här

- Flyg till Tokyo
- Hitta hotell i Tokyo
- Hitta hyrbil i Tokyo


Erbjudanden på skidresor världen över