Tokyo – bo billigt och enkelt

Olofbry
Medlem sedan 2013

Foto: olofbry, medlem sedan 2013
Foto: olofbry, medlem sedan 2013
Foto: olofbry, medlem sedan 2013
Tokyo sägs ofta vara en av världens dyraste städer och har toppat en årlig lista över världens dyraste städer publicerad av "Economist Intelligence Unit" under alla utom 6 år sedan 1992. Även 2013 intog återigen Tokyo förstaplatsen. Reseguidens medlem med alias Olofbry guidar här till sitt Tokyo.
Publicerad 10 april 2013

Med tanke på det här kan man ju verkligen fråga sig om det är värt pengarna att resa till Tokyo.
Svaret i min mening är absolut ett ringande ja. Det går faktiskt att besöka Tokyo utan att spendera alla sina besparingar. Man behöver inte lägga ut så mycket pengar som man tror på boende, mat, färdmedel med mera. Om man vet vad man gör finns det väldigt mycket pengar att spara in.

Boende

En del kanske väljer från något av de kännare hotellen i Shinjuku, såsom Keio Plaza Hotel, vilket skulle gå på runt 2000 kronor per natt för en singel. Eller ett lite mer standardhotell, som till exempel Toyoko Inn för minst 400 kronor per natt. Om man letar lite kan man hitta bra boende i Tokyo för 200 krronor per natt. Jag har ett flertal gånger stannat på ett hostel där de har specialiserat sig på att ta hand om utländska turister, med andra ord så pratar alla engelska, vilket jag genom egen erfarenhet har förstått är ganska ovanligt i Japan. Hostelet med namnet Sakura Hostel Asakusa, är som namnet beskriver beläget i stadsdelen samt turistdestinationen Asakusa i utkanten av centrala Tokyo. Ett alternativ till detta kan också vara något av de många kapselhotellen runt om i Tokyo, som till exempel Ars Shinjuku.

Första gången jag besökte Tokyo stannade jag i en månad och var verkligen i behov att dra ned på utgifterna. Det visade säg att det finns fastighetsförmedlingar i Tokyo som speciellt riktar sig till utländska gäster. Den som visade sig vara enklast att arrangera boende på innan resan var Sakura House. Jag tror dock att det finns billigare ställen, men det verkade som att Sakura House var det enklaste sättet för denna typen av arrangemang. Från webbplatsen, kunde jag genast boka en lägenhet, “share house”-rum eller en säng i vandrarhemstil. Jag valde ett “share house”-rum vilket innebär att man hyr ett privat rum, men delar kök, dusch, toalett och vardagsrum med andra bostadsgäster. Detta visade sig vara det bästa med hela resan, eftersom man genast träffar mycket folk som redan har en massa erfarenhet av att bo i Tokyo. Jag fick direkt vänner som jag kunde resa tillsammans med och som var vänliga nog att visa de intressanta platserna runtom i Tokyo som jag aldrig annars hade upptäckt själv. Jag fick ett rum för 60 000 yen per månad vilket är i nuläget cirka 4000 svenska kronor, eller 135 kronor per dag, vilket var betydligt billigare än vad jag annars hade fått betala för även de billigaste hotellen.

Rimliga Matpriser

Mat är faktiskt mycket billigare än vad vi är vana vid i Sverige. Vad sägs om ett komplett mål mat innehållandes Japansk curry, ris och en skål misosoppa samt grönt te för bara 350 yen (25 kr)! Eller en skål ris med kött (gyudon), misosoppa och te för under 300 yen (20 kr). När det gäller mat kan man verkligen leva billigt i Tokyo. Om man vill laga mat själv finns det 100 yen-affärer där varje pryl, klädesplagg och matvara kostar bara 100 yen (7 kr).

Kläder

Kläder är ofta billigare än man kan tro i Tokyo, ofta betydligt billigare än i Sverige. Jag hänvisar dock inte här till det senaste modet eller märkeskläder. Om man håller sig till att köpa kläder på Gap, Uniqlo, eller det riktigt billiga Wal-Mart-ägda köpcentret Seiyu, så kan man komma undan med till exempel vinterjackor för 5000 yen (350 kr), skjortor för 2000 yen (140 kr), kostymer för 8000 yen (550 kr), eller t-shirts för runt 1000 yen (70 kr). Så det behöver definitivt inte vara dyrt att handla kläder i Tokyo, men som sagt, om man vill ha bättre kvalité, fokus på mode, eller märkeskläder kommer det definitivt att vara dyrt, men inte nödvändigtvis dyrare än i Sverige.

Man kan definitivt spendera en hel förmögenhet om man inte är försiktig under sin resa eller längre vistelse i Tokyo, genom att besöka första bästa restaurang, bo på vanliga hotell eller shoppa i centrum, men om du vill undvika det, försök bara att tänka på hur mycket du spenderar och var du går. Jag lärde mig detta den hårda vägen.

Så tar du dig hit

Du kan flyga hit med flera av de större flygbolagen, som till exempel SAS, Finnair, British Airways och Japan Airlines. Restiden varierar beroende på antal mellanlandningar men ligger oftast på runt 12-13 timmar. Med vissa flygbolag kan man välja att ha en stop over i Tokyo på väg till till exempel Australien. Från flygplatsen, som oftast är Narita (cirka 60 kilometer från Tokyo) kan man ta sig in till stan med bland annat tåg, busstransfer och taxi.


Länkar till boenden och dylikt

Keio Plaza Hotel
Toyoko Inn
Sakura Hotel Asakusa
Sakura House
Köpcentret Seiya


Flyg till TokyoEnkla och populära hotell i Tokyo