Kyoto – paradiset på jorden

Tildesun
Medlem sedan 2013, besökt 32 länder

Foto: tildesun, medlem sedan 2013
Foto: tildesun, medlem sedan 2013
Foto: tildesun, medlem sedan 2013
Foto: tildesun, medlem sedan 2013
Tre dagar i den japanska staden Kyoto fick vår medlem Tilde alias "Tildesun" att bestämma sig för var paradiset på jorden finns. Här i en stad som har över 1600 tempel och många platser på UNESCO:s världsarvslista. Ta del av Tildes bästa tips.
Publicerad 17 oktober 2014

Kyoto var en av de japanska städerna som inte förstördes under andra världskriget. En tur dit är med andra ord som att – delvis – resa tillbaka i tiden. Det moderna downtown står i kontrast till de annars gamla byggnaderna i bambu som bland annat återfinns i området Gion, känt för dess geishor. Det finns en flod som går genom en del av staden, den är perfekt att promenera eller cykla intill och jag hade ett av de bästa ögonblicken i mitt liv när jag gjorde det sistnämnda. Och oavsett åt vilket håll man tittar ser man berg och grönska resa sig kring staden, vilket resulterar i en hög luftfuktighet.

Tre dagar i Kyoto var inte tillräckligt med tid för att uppleva hela staden men det var tillräckligt för att ge mig ett lugn jag aldrig tidigare känt. Tillräckligt med tid för att förstå att jag hittat min absoluta favoritstad och mitt paradis på jorden. Jag skippade downtown som jag förstod det som var det moderna i och med att jag fick en tillräcklig dos av skyskrapor i Tokyo. Istället flängde jag runt i grönområden, beundrade fler tempel än jag kan räkna på en hand och hängde vid den fantastiska floden. I en stad som har över 1600 tempel och många platser på UNESCO:s världsarvslista är det mycket man egentligen måste se och måste göra. Vad som är absolut viktigast är svårt att avgöra, men följande får du inte missa när du besöker Kyoto:

Ryoanji

För er som läst på om Kyoto eller kanske tagit er en titt på UNESCO:s världsarvslista är detta tips inte alltför unikt, men det är ett måste. Zenträdgården Ryoanji består av 15 strategiskt utsatta stenar men man kan bara se 14 samtidigt. En teori är dock att den som nått satori, som är ett begrepp från zenbuddhism och betyder upplysning, kan se alla 15 stenar samtidigt. Det intressanta är att ingen egentligen vet varför det gjordes och vad det betyder även om det finns ett antal teorier om det. Väl på plats tar man av sig skorna och när man sedan kommer in för att titta på trädgården är det så otroligt lugnt och stilla. Platsen ser kanske inte mycket ut för världen men den känns magisk.

Kinkaku-ji – guldpaviljongen

Bara några busstationer från Ryoanji når man guldpaviljongen, även den med på världsarvslistan. Kanske är det därför som det är proppat med människor, men ställer man sig i rätt vinklar kan man ta riktigt fina bilder på det ståtliga och guldiga templet. Platsen är lika vacker som på bild, om inte ännu vackrare. Även fast jag befann mig i Kyoto under juli månad som tillhör regnperioden och allt från duggregn till piskande regn och en rätt konstant grå himmel, var det här en fantastisk utflykt. Guldpaviljongen ställdes i en ännu större kontrast och framhävdes på något vis ännu mer i förhållande till det annars trista vädret. Samtidigt som det var vindstilla vilket gjorde att träden speglades vackert i vattnet omkring templet.

Yasaka Shrine – tempel som privata bostäder

I en storstad där många tempel finns omskrivna ett x antal gånger i ett x antal tidningar runtom i världen är inte mycket längre unikt att se. Det här kändes inte som den typiska turistfällan, men kunde likaväl ha varit det, utan var den plats med minst folk och som kändes minst turistig. Jag mötte upp min vän vid stationen Sanjyokeihan (ja ni ser, den är bra belägen) promenerade cirka 20 minuter och nådde sedan en tunnel. När man gått igenom den når man Yasaka Shrine där de allra rikaste i Kyoto bor. Så pass förmögna att de har råd att bo i tempel med fantastiska trädgårdar med låga träd och små dammar fulla av näckrosor. Blandat med de privata bostäderna med gigantiska vita murar och grindar av trä fanns även tempel alla fick gå in i. Det var när jag satt under ett tempeltak här, med den nästan overkliga grönskan och regnet smattrandes utanför, som jag förstod att jag funnit mitt paradis på jorden.

Tofulunch på Togaden

Två saker som enligt mig känns väldigt japanska är tofu och att man dricker öl till allt, en kombination jag gärna vill att du provar! Centralt belägen nära stationen Sanjyokeihan ligger restaurangen Togaden. Bottenvåningen består av en affär där diverse tofuprodukter kan inhandlas och restaurangen ligger på övervåningen. Beställ in en bricka som består av tofu tillagad på olika sätt, eller inte alls; färsk, friterad, hackad och blandad med grönsaker, soppa, och så vidare. Till det dricker du en japansk, ljus och iskall öl.

Lördag betyder öl och livemusik intill floden

Med lite tur lyckades jag matcha in en helg under mitt besök till Kyoto och kunde därmed spendera lördagskvällen på samma sätt som en del andra gör i Kyoto. In på en Seven Eleven-butik och köp öl, japansk alkoholläsk eller vad som kan tänkas falla dig i smaken. Sedan tar du tunnelbanan till stationen Sanjyokeihan, tar vilken uppgång du vill, gå över bron och ner till vänster så du kommer till floden. Varje lördag samlas här både lokalinvånare och utbytesstudenter för att dricka och lyssna på live-musik. Där satt även jag och min japanska vän, pratade, drack, skrattade. Intill floden, i mörkret med skimrande lampor runt omkring. Ett bättre avslut på en lördag i Kyoto kan man inte få.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du flyg och hotell till Kyoto. Se även alla erbjudanden till Japan.


Flyg till JapanHotell i Kyoto