Tokyo - en stad med ett organiserat kaos

Famlofquist
Medlem sedan 2006, besökt 20 länder

Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
Är du sugen på något annorlunda, spännande, historiskt, vackert och otroligt häftigt, då ska ni styra resan mot Tokyo. Reseguidens medlem Cecilia, alias Famlofquist delar här med sig av några av sina bästa minnen med staden.
Publicerad 18 januari 2013

Som världens största stad med cirka 35 miljoner invånare har Tokyo ha allt man kan önska sig och med dess storlek, mystik, puls och personlighet kommer den att attrahera alla på olika sätt. Ett besök i en stad med ett organiserat kaos som Tokyo ger mersmak att återvända och framför allt upptäcka ett underbart annorlunda land som kommer att förvåna och inspirera dig till många minnen. För mig fick Tokyo en speciell plats i mitt hjärta då jag fick möjligheten att uppleva och se staden från en annan sida, då min syster var boende där under några år.

Tokyo, som är Japans huvudstad ligger på östkusten, med ett klimat som gör att man kan besöka staden året runt varma och fuktiga somrar och milda vintrar. Får man chansen att åka i mars-april när körsbärsträden blommar så är det helt fantastiskt fint att se alla dessa rosa blommande körsbärsträd tillsammans med de färgsprakande Geishorna som vandrar omkring i sina kläder. Det finns gott om parker som man kan sätta sig ner och bara njuta av atomsfären. Sevärdheterna och aktiviteterna är ju näst intill oändliga i en stad som Tokyo. Många kan ni läsa er till i guideböckerna men här kommer mina små pärlor som gör Tokyo lite extra ordinärt.

Daiba- den konstgjorda ön

Denna ö ligger i Tokyo Bay där man har en magnifik utsikt över Rainbow Bridge som leder in till Tokyo. Lättaste vägen dit är med Yurikamome-tåget från Shimbashi. Här kan man spendera både en och två dagar. På Daiba kan du sola och känna på sand mellan tårna och till och med ta dig ett dopp. Eller kanske shoppa och äta god mat i alla de restauranger med rätter från hela världen. Glöm inte att kika in i alla de hundfik och salonger som finns där både hunden och hundägaren kan fika och bli ompysslade. Förutom alla dessa saker ska du passa på att bada Onsen bad på Ooedo-Onsen-Monogatari. Här får du låna en Kimmono som du själv väljer motiv på och sedan kan du testa olika sorters bad, allt ifrån jodstärkande till de som lindrar led och muskelvärk. Missa inte det 50 meter långa fotbadet i den japanska trädgården. Du kan även få olika sorters behandlingar, som bodyscrub, massage osv. Testa dig fram och det är värt varenda krona. En liten detalj i det hela är att männen och kvinnorna är separerade och man badar helt naken, men detta är en så häftig upplevelse och jag lovar du känner dig som en ny människa när du kommer ut. Men tänk på att har du en tatuering är det inte säkert att du kommer in!

Sumobrottning- Speciellt, traditionellt och rituellt

Under tre tillfällen per år (jan, maj och september månad) kan man få uppleva Sumobrottning live i Tokyo. Ta tillfället i akt, en upplevelse som du minns resten av livet. Tävlingarna pågår i 14 dagar, varje dag. De pågår under hela dagen men på sen eftermiddagen kommer de stora tyngre brottarna in, och de får man inte missa. Det är en stor arena och man kommer och går under hela dagen så det räcker att man kommer på eftermiddagen. Passa på att strosa omkring i de allmänna utrymmena i arenan då du kan få en möjlighet att träffa och ta kort tillsammans med sumobrottarna. Att få ta del av deras förberedelser, ritualerna och sedan matchen som pågår mellan 5 sekunder till 1 minut är så fräckt .

Finn lugn och harmoni med dig själv hos munkarna i området Roppongi

Meditera med munkar, det är inte alla som gjort det, men här får du möjlighet att sitta med, meditera och närvara under en av deras kvällsmeditationer. Innan själva meditationen får du en introduktion vad du ska tänka på såsom hur du ska sitta, vilken fot du ska lyfta över tröskeln först, uttala vissa ord , samt ta del av hur ceremonin går till. Detta tar någon timme men är något så annorlunda och fridfullt att det måste upplevas. Känslan att sitta på golvet tillsammans med dessa munkar och försöka hänga med är inte enkelt men ger en så mycket energi.

Att resa hit

Ett antal flygbolag flyger till Tokyo, så som SAS, Finnair, Nippon Airlines, Lufthansa. Går att hitta biljetter till bra pris om man är uppmärksam på när flygbolagen kommer med sina erbjudanden. Det är en lång flygresa men du kommer att kompenseras med allt du får uppleva.


Flyg till Tokyo