Stöd Ukraina

Jambo_habaris blogg

Lördag 9 Mars 2013 - Kenya

Valveckan i Kenya 2013

Har nu snart varit här i Kenya i två månader. Vi visste att det skulle bli val i Kenya med de risker det innebär. Förra valet var det ju rejält stökigt här nere med mer än 1000 dödsoffer. Vi har haft en härlig tid här nere med besök från Sverige. Alldeles innan valet gjorde vi en veckolång safari som slutade i Nairobi lördagen den 2 mars.
Lördagen var sista kampanjdagen före valet och det var kaos i Nairobi runt Uhuru Park. Uhuru Kenyattas anhängare svärmade runt i trafiken och det tog närmare en timma att köra de tre sista kilometrarna till hotellet.
Söndagen hade vi tänkt oss att visa Nairobi centrum för våra vänner innan det flög hem till Sverige. Men det mesta var stängt och stan var folktom. Jag har aldrig sett Nairobi så folktomt, inte ens på 70- och 80- talen.

Vi flög vi tillbaka till Mombasa på måndag, valdagen, och vidare med taxi till Tiwi. Lite stökigt hade det varit i Mombasa på morgonen, med ett antal dödsoffer. Vår chaufför körde inte den vanliga vägen, för att undvika eventuella oroshärdar. Likoni, där färjan till sydkusten går, var en sådan punkt där man kunde befara oroligheter och som vi var tvungna att passera. Men all var lugnt och nästan ingen trafik.

På tisdagen hade vi bestämt oss för att åka in till Ukunda och Diani och fylla på våra matförråd så att vi kan stanna här i Tiwi i 14 dagar utan att behöva handla. De flesta affärerna var stängda men de stora livsmedelsaffärerna var öppna. På grund av att folk köpt på sig, ifall något skulle hända, så var det svårt att få tag i allt på inhandlingslistan.
Under resten av veckan öppnades även en del av de mindre affärerna men ofta bara med en dörr på glänt.

I dag, lördag, skall valresultatet redovisas och det är då man kan förvänta sig lite stök och bråk, alltså ingen kväll att gå ut och köra mellan Diani/Ukunda och Tiwi i mörkret så i kväll stannar vi hemma.
Vi får se vad som händer de närmaste dagarna. Det finns en utarbetad plan att köra ner till Tanzania om det blir nödvändigt. Jag vill tillägga att vi inte tror något skall hända, men vi har beredskap för det.

Ambassaden i Nairobi skickade just ut ett meddelande att vi skall iakttaga mycket stor försiktighet.
Dela med andra:    

Kommentarer
Sierra säger:
Det verkar lite äventyrligt men bra att höra att ni har det ok.
Take care out there...
Postat 2013-03-09 15:09  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet